ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

 

 

Δύο νεκρά σκυλιά και δύο νεκρές γάτες είναι ο απολογισμός της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων με «φόλες» κυανίου, στο Παρανέστι Δράμας, το διάστημα από την Τρίτη 09/04/2019 – Πέμπτη 11/04/2019.

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) ενημερώθηκε για το περιστατικό την Τρίτη και έσπευσε στο σημείο όπου βρέθηκε ο πρώτος νεκρός σκύλος από κατοίκους της περιοχής, για αυτοψία του περιστατικού.

Μετά από έλεγχο της γύρω περιοχής, όλο αυτό το διάστημα, βρέθηκαν σύνολο:

-τέσσερα (4) δηλητηριασμένα δολώματα και κάψουλες κυανίου πολύ κοντά στα νεκρά ζώα. Και τα τέσσερα δολώματα βρέθηκαν διασκορπισμένα εντός του χωριού σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.

-δύο (2) νεκρές γάτες, (μια την Τρίτη και η δεύτερη την Πέμπτη). Η δεύτερη γάτα ξεψύχησε μπροστά στο προσωπικό του ΦΔΟΡ εντός δευτερολέπτων από τη λήψη της φόλας αφήνοντας μηδαμινό χρόνο αντίδρασης. Ο ελάχιστος χρόνος μέχρι το θάνατο του ζώου υποδεικνύει τη μεγάλη τοξικότητα και την άμεση δραστικότητα της επικίνδυνης τοξικής ουσίας.

-δύο (2) νεκρά σκυλιά.

Για το περιστατικό και τα ευρήματα ενημερώθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Παρανεστίου, ο Δήμος Παρανεστίου και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δράμας (ΔΑΟΚ Δράμας). Τα δολώματα που χρησιμοποιήθηκαν μαζί με τον πρώτο ευρεθέντα σκύλο απεστάλησαν στη ΔΑΟΚ Δράμας για λήψη δειγμάτων και αποστολή τους προς τοξικολογική ανάλυση στο αρμόδιο εργαστήριο.

Οι κάψουλες με κυάνιο είναι από τα πιο επικίνδυνα τοξικά δηλητήρια που χρησιμοποιούνται για την εξόντωση ζώων. Πρόκειται για ένα χημικό σκεύασμα που χρειάζεται ειδική προετοιμασία και είναι παράνομο εδώ και 26 χρόνια. Αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και τον ίδιο τον άνθρωπο, καθώς προκαλούν αναπνευστική ανακοπή και αιφνίδιο θάνατο όταν σπάσουν και εισπνευσθεί το περιεχόμενο τους.

Ο ΦΔΟΡ ενημέρωσε τους κατοίκους του χωριού και το σχολείο για την επικινδυνότητα των δολωμάτων και μοίρασε φωτογραφίες με φόλες κυανίου για την αναγνώρισή τους σε περίπτωση εύρεσης τέτοιου δολώματος, ζητώντας παράλληλα την άμεση ενημέρωση σε τέτοια περίπτωση των αρμόδιων υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, εάν εντοπιστεί τέτοιου είδους φόλα, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να την αγγίξουμε με γυμνά χέρια ή να την φέρουμε σε επαφή με το σώμα μας. Άμεσα ειδοποιούμε τις αρμόδιες αρχές.

Πρόσφατα έχει καταγραφεί το περιστατικό δηλητηρίασης χρυσαετού με δορυφορικό πομπό στο χωριό Σιδηρώ της ΠΕ Έβρου, στις 04/03/19 (http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?aID=1958&fbclid=IwAR3XGWfb24Bp1pSiB_5-l8IemWHdVW0zVHfL-hq5uKS1AlovkRRAzKh_nAE), ενώ παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί το 2015 πάλι στην περιοχή της Σιδηρώς και το 2017 στην περιοχή της Νυμφαίας και Μαρώνειας της ΠΕ Ροδόπης (https://www.wwf.gr/news/1947-2017-04-12-10-45-52.

Σύμφωνα με τον Ν. 4039/2012 η κακοποίηση/θανάτωση ζώου διώκεται ποινικά με 1-5 χρόνια φυλακή, 5.000-15.000 ευρώ ποινικό πρόστιμο και 30.000 ευρώ διοικητικό πρόστιμο για κάθε ζώο.

 

Για το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Κεχαγιόγλου Σταύρος

MSc Δασολόγος