Αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη, με θέμα «Σοβαρές οι ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία της Δράμας», κατέθεσε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κα Χαρά Κεφαλίδου.

Η αναφορά έχει ως εξής:

Σε δημοσίευμα στον τοπικό τύπο της Δράμας γίνεται αναφορά στις σοβαρές ελλείψεις σε δεκάδες φάρμακα στα φαρμακεία της Δράμας, γεγονός που οδηγεί πολλούς ασφαλισμένους να τα αναζητούν από φαρμακείο σε φαρμακείο προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Όπως αναφέρουν φαρμακοποιοί της πόλης, αντιισταμινικά, ινσουλίνες, παιδικά σιρόπια, σκευάσματα για το στομάχι κ.ά., είναι μόνο μερικά από τα είδη που λείπουν από τα φαρμακεία, ενώ κάποια άλλα σκευάσματα λείπουν πάνω από ένα εξάμηνο. Επίσης, πολλά φάρμακα διατίθενται από τις εταιρείες σε μειωμένες ποσότητες που ίσα-ίσα επιτρέπουν να λειτουργήσει η αγορά στα όριά της. Μάλιστα, υπάρχουν και κατηγορίες φαρμάκων για τις οποίες δεν υπάρχουν ούτε γενόσημα, κάτι που δυσχεραίνει την κατάσταση ακόμα περισσότερο. Οι φαρμακοποιοί γίνονται αποδέκτες της αγανάκτησης των ασφαλισμένων πολιτών, οι οποίοι καμία ευθύνη δεν φέρουν για την κατάσταση αυτή.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι ελλείψεις αυτές αποδίδονται κυρίως στις εξαγωγές φαρμάκων στο εξωτερικό, ενώ, όπως επεσήμανε ο διευθυντής και υπεύθυνος φαρμακοποιός της Φαρμακαποθήκης του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Δράμας (ΣΥ.ΦΑ.), οι ελλείψεις αυτές υπάρχουν και λόγω της πανδημίας, η οποία δημιούργησε προβλήματα πρώτων υλών στις εφοδιαστικές αλυσίδες γεγονός που οδήγησε σε μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων φαρμάκων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο. Αυτά, σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξηγούν τα πολύ αυξημένα προβλήματα στην αγορά φαρμάκων.

Σας επισυνάπτω το δημοσίευμα του τοπικού τύπου και παρακαλώ όπως προβείτε σε όλες τις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες για την άμεση αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της έλλειψης των φαρμάκων.