«ΚΡΑΜΕΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΡΑΜΕΡ» ΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΟΠΕΙ ΣΤΑ ΔΥΟ

 

  • Υψηλόβαθμα στελέχη του Ε.Ο.Σ. καταγγέλλουν και ισχυρίζονται πως έχει χρησιμοποιηθεί πλαστό έγγραφο του συλλόγου για εκμίσθωση χώρου σε ιδιώτη
  • Το ιστορικό των παραχωρήσεων των εκτάσεων «Άγιον Πνεύμα» και «Πευκώνας» μέσα από επίσημα έγγραφα
  • Μπορεί να γίνει εκμίσθωση του συγκεκριμένου χώρου;
  • Δ. Γιάκας, Διευθυντής Τεχνικών Αθλητικών Έργων και Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού: «Η Γ.Γ.Α. με βάση τις καταγγελίες διερευνά την υπόθεση και αν χρειαστεί θα πράξει τα δέοντα»
  • Επιβεβλημένη η παρέμβαση της Δικαιοσύνης (αν δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα προσφυγή σε αυτήν από κάποιον εμπλεκόμενο) και των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών για να ξεδιαλύνει πλήρως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί
  • Απαιτούνται στέρεες βάσεις πριν την όποια πλήρη αξιοποίηση του Χιονοδρομικού για να μην αποτελεί το Φαλακρό έναν γίγαντα με πήλινα πόδια

 

 

Η πλήρης αξιοποίηση του Χιονοδρομικού Κέντρου του Φαλακρού, στα πρότυπα όσων συμβαίνουν είτε σε άλλες χώρες είτε ακόμη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, θα μπορούσε να αποτελέσει θρυαλλίδα ανάπτυξης όλης της περιοχής της Δράμας. Είναι προφανές ότι ο ως άνω ισχυρισμός ούτε καινοφανής είναι ούτε προϊόν βαθιάς πολιτικής σκέψης. Απλή λογική. Κι όμως… Όσο κι αν στο παρελθόν υπήρξαν προσπάθειες για περαιτέρω αξιοποίηση ενός τόπου που μπορεί να επιφέρει προστιθέμενη αξία στο Νομό, μάλλον ήταν αποσπασματικές, καθώς διαπιστώνεται μια χρόνια υστέρηση σε αυτόν τον τομέα. Ως γνωστόν, η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας και κεντρικά, αλλά και ειδικά στη Δράμα, έχει ψηλά στο σχεδιασμό της την αξιοποίηση του Χιονοδρομικού Κέντρου του Φαλακρού και ήδη έχουν γίνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως, οι παθογένειες φαίνεται να έχουν βαθιές ρίζες…

Αφορμή για αυτή την εν τάχει ανασκόπηση, αποτελούν τα όσα φέρνει σήμερα στο φως η εφημερίδα «Εργασία… συν» σχετικά με ένα θέμα που εγγίζει την αξιοποίηση του Χ.Κ. Φαλακρού. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξει (αν δεν έχει γίνει ήδη) προσφυγή και στη Δικαιοσύνη, έτσι ώστε να ξεδιαλύνει η κατάσταση γύρω από μια υπόθεση που αφορά όχι μόνον έναν ιστορικό σύλλογο της Δράμας, αλλά και μια περιοχή που μπορεί να δώσει αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες της εφημερίδας «Εργασία… συν», μέλη της Διοίκησης του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Δράμας, με ανώτατα αξιώματα στο Δ.Σ., έχουν ισχυριστεί και καταγγέλλουν, με επίσημο έγγραφό τους, πως υπάρχει πλαστό έγγραφο του Συλλόγου, το οποίο, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, είναι ιδιωτικό συμφωνητικό περί εκμίσθωσης χώρου που έχει παραχωρηθεί στον ΕΟΣ παλαιότερα. Σύμφωνα, με τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα της εκμίσθωσης τέθηκε σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΣ, το οποίο με οριακή πλειοψηφία (5-4 το αποτέλεσμα, με μειοψηφούντες Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γραμματέα και Ταμία) αποφάσισε να προχωρήσει η διαδικασία, όμως οι υπογραφές, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, μπήκαν από πρόσωπα που δεν είχαν τη σχετική εξουσιοδότηση. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, το ιδιωτικό συμφωνητικό περί παραχώρησης χώρων του Ορειβατικού Συλλόγου αφορά τη διαδικασία αίτησης επιχειρηματία για ένταξη στο τοπικό πρόγραμμα «CLLD LEADER Ν. Δράμας για παρεμβάσεις ιδιωτικού χαρακτήρα», με αιτούμενη δημόσια δαπάνη άνω των 120.000 ευρώ. Σύμφωνα, όμως, με τους καταγγέλλοντες, αυτό απαγορεύεται από τις σχετικές διατάξεις της αθλητικής και δασικής νομοθεσίας, από το καταστατικό του σωματείου, από τις αποφάσεις παραχώρησης των εκτάσεων και από μια σειρά από άλλες κανονιστικές ή αδειοδοτικές διατάξεις (οικοδομική άδεια, Ειδικό Σήμα Λειτουργίας Καταφυγίου και Περιβαλλοντική Αδειοδότηση του Χ.Κ. Φαλακρού). Μάλιστα, οι καταγγέλλοντες ισχυρίζονται πως με τα ίδια χαρακτηριστικά με το φερόμενο ως πλαστό συμφωνητικό, υπάρχει και δήλωση μίσθωσης ακίνητης περιουσίας στο σχετικό πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ, επισημαίνοντας πως αυτή έγινε μετά από ψευδή επίκληση εξουσιοδότησης, σύμφωνα με έγγραφη δήλωση του λογιστή του συλλόγου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι καταγγέλλοντες, φρόντισαν να ενημερώσουν την Αναπτυξιακή Δράμας Α.Ε., η οποία και είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα CLLD LEADER στο Νομό Δράμας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Εργασία… συν», τα όσα συμβαίνουν στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Δράμας, αναμένεται να απασχολήσουν και το πειθαρχικό όργανο του συλλόγου, στο οποίο μάλιστα προΐσταται ο Βουλευτής και δικηγόρος κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

 

Το ιστορικό των εκτάσεων «Άγιον Πνεύμα» και «Πευκώνας»

 

Σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα «Εργασία… συν», στις 3 Νοεμβρίου 1997, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της –τότε κρατικής- Περιφέρειας, πραγματοποιήθηκε παραχώρηση από την Δασική Υπηρεσία στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δημόσιων δασικών εκτάσεων 8.000 τ.μ. και 3.000 τ.μ. στις δασικές θέσεις «Άγιον Πνεύμα» και «Πευκώνας» αντίστοιχα του Φαλακρού όρους.

Στις 8 Μαρτίου 2000, με απόφαση του τότε Υφυπουργού Αθλητισμού Ανδρέα Φούρα, αποφασίστηκε η εγκατάσταση του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Δράμας σε χώρο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Η εγκατάσταση έγινε για αόριστο χρόνο και αφορά τις 2 προαναφερθείσες περιοχές, με την αναφορά στην απόφαση πως «αυτονόητο είναι ότι οι παραπάνω παραχωρήσεις γίνονται για την άσκηση από το ανωτέρω αθλητικό σωματείο μόνον αθλητικών δραστηριοτήτων που προβλέπονται από το καταστατικό του».

Στις 27 Φεβρουαρίου 2007, με απόφαση του τότε Γ.Γ. της (κρατικής) Περιφέρειας, τροποποιείται και συμπληρώνεται η αρχική απόφαση παραχώρησης (του 1997) στην ΓΓΑ. Στη νέα απόφαση προστίθεται ότι η παραχώρηση γίνεται στην Γ.Γ.Α. κατά κυριότητα, αντικαθίστανται οι συντεταγμένες της έκτασης των 8.000 τ.μ. και προστίθεται το εξής εδάφιο: «Η παραχώρηση θα διαρκεί όσο υφίσταται ο σκοπός της ο οποίος αν πάψει να υφίσταται, το παραχωρητήριο ανακαλείται και η έκταση περιέρχεται και πάλι στο Δασαρχείο Δράμας».

Είναι προφανές πως μια δημοσιογραφική αποτύπωση του ιστορικού μιας υπόθεσης, μέσα από επίσημα έγγραφα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγείται σε συμπεράσματα περί του αν τηρήθηκαν οι όροι παραχώρησης ή όχι. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διερεύνησης είτε σε διοικητικό είτε σε νομικό επίπεδο, για να διαπιστωθεί τελικά τόσο αν τα προηγούμενα χρόνια όσο και στην τρέχουσα συγκυρία τηρήθηκε και συνεχίζει να τηρείται η νομοθεσία και οι σχετικές αποφάσεις παραχώρησης.

 

Γ.Γ.Α.: «Διερευνούμε και θα πράξουμε τα δέοντα»

 

Πάντως, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ η εφημερίδα «Εργασία… συν» επικοινώνησε με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Τεχνικών Αθλητικών Έργων και Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού κ. Δημήτρη Γιάκα, ο οποίος είχε γνώση των βασικών σημείων της υπόθεσης. Όπως ανέφερε: «Η Γ.Γ.Α. με βάση τις καταγγελίες διερευνά την υπόθεση και αν χρειαστεί θα πράξει τα δέοντα».

 

Στέρεες βάσεις με ρύθμιση κάθε δραστηριότητας

 

Τα όσα περιγράφονται στο σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εργασία… συν», πάντα σύμφωνα με τις καταγγελίες υψηλόβαθμων μελών της Διοίκησης του Ε.Ο.Σ., φέρνουν εκ νέου στην επιφάνεια το ζήτημα της ρύθμισης κάθε επιχειρηματικής ή εμπορικής δραστηριότητας στο Χ.Κ. Φαλακρού. Γιατί μόνο έτσι θα μπουν στέρεες βάσεις σε όποια πλήρη αξιοποίηση επιδιωχθεί στο μέλλον και γιατί μόνο έτσι το Φαλακρό δεν θα αποτελεί έναν γίγαντα με πήλινα πόδια…

Όπως και να έχει πάντως η υπόθεση, θεωρείται αυτονόητο πως η παρέμβαση της Δικαιοσύνης, αλλά και των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών, θα έχει καταλυτικό ρόλο, γιατί είναι πραγματικά θλιβερό σε έναν ιστορικό σύλλογο της Δράμας να διαδραματίζονται καταστάσεις «Κράμερ εναντίον Κράμερ»…