Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ Θ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

  • «Στην πορεία της χώρας και την οριστική έξοδο από τη κρίση και τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια»

 

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος σχολίασε τη συζήτηση των προγραμματικών θέσεων της Κυβέρνησης και ειδικότερα τα όσα ανέφεραν στις ομιλίες τους ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ξανθόπουλος έγραψε τα εξής:

Ξεκίνησε χθες (σ.σ. Σάββατο 20 Ιουλίου 2019), απόγευμα Σαββάτου, η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης, η πρώτη που συμμετέχω ως νέος Βουλευτής.

Επί περίπου μια ώρα, ο Πρωθυπουργός διάβαζε ένα κείμενο υποσχέσεων και ευχολογιών, χωρίς όραμα και σχέδιο, όπου προτεραιότητα είχαν οι αγορές, αστυνομικά μέτρα ενίσχυσης του αυταρχισμού και ρυθμίσεις που πλήττουν την λειτουργία ενός ευρωπαϊκού κράτους δικαίου.

Μίλησε με άνεση για εκποίηση δημόσιου πλούτου (ΔΕΗ) και διευκόλυνση επενδύσεων, στο όνομα μιας καθαρά νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης. Όλα, ακόμη και η παιδεία και η έρευνα και η υγεία, συνδέονται με την αγορά και το κέρδος.

Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι παραιτήθηκε και μάλιστα πολύ γρήγορα, από τη διεκδίκηση της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων την οποία είχε κάνει προεκλογική σημαία, συνδέοντάς την με τις φοροελαφρύνσεις των πολιτών. Τώρα δεν δεσμεύεται απόλυτα για το πότε θα τις υλοποιήσει.

Αντίθετα, εξήγγειλε μείωση μόνο στη φορολογία των επιχειρήσεων για τα εισοδήματα του 2019 ενώ, ως κερασάκι, ανακοίνωσε μείωση στον ΕΝΦΙΑ από φέτος αλλά κουτσουρεμένη.

Απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα της νεοφιλελεύθερης αντιμεταρρύθμισης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, με την ομιλία του, ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο της μεγάλης αριστερής, δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης του τόπου στην πορεία της χώρας και την οριστική έξοδο από τη κρίση και τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Επίσης ο κ. Τσίπρας:

-αποκάλυψε όλα τα επικίνδυνα για εργαζόμενους και ασφαλισμένους σημεία των προτάσεων της Κυβέρνησης, καθώς ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε λέξη για το τι θα κάνει στο ασφαλιστικό, αν θα διατηρήσει ή όχι το δώρο Πάσχα που δόθηκε ως μόνιμο, αν θα προχωρήσει σε περικοπές επιδομάτων, αν θα μειώσει τελικά το αφορολόγητο κ.α.

-σημείωσε την συνεχώς αυξανόμενη επίδειξη αυταρχισμού και συγκέντρωσης εξουσίας καθώς και τα πρωτοφανή απαράδεκτα φαινόμενα σύγκρουσης συμφερόντων από μια κυβέρνηση που συγκροτείται ως Α.Ε.

-κατέδειξε ότι ο κ. Μητσοτάκης ποσώς ενδιαφέρεται για το κοινωνικό κράτος, αλλά θέλει ένα αδύναμο κράτος, στην υπηρεσία ιδιοτελών συμφερόντων, όπως φαίνεται από την επιχειρούμενη εκποίηση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ.

-επεσήμανε το τεράστιο μέγεθος εθνικής υποκρισίας του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. στο Μακεδονικό

-εξέφρασε ως δεδομένη την συμπαράστασή του για την επίτευξη εθνικών στόχων αλλά

-προειδοποίησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπισθεί τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον τόσο στη Βουλή όσο και τους κοινωνικούς αγώνες.

Σε ότι με αφορά, καίτοι ζήτησα να πάρω τον λόγο επί των προγραμματικών δηλώσεων, ο περιορισμένος αριθμός ομιλητών, που δικαιούται ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η αιτία που δεν επιλέχθηκα. Η κοινοβουλευτική περίοδος μόλις ξεκίνησε, άρα «έσεται ήμαρ».