ΑΝΑΛΥΣΗ: ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΝΥΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΑΦΕΣ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΜΑΣ, ΑΝ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ 2010

 

 

  • Γ. Παπαδόπουλος, Γρ. Παπαεμμανουήλ και Χρ. Παπαθεοδώρου, τα νέα πρόσωπα, που προσδίδουν ιδιαίτερη δυναμική στην παράταξη «Περιφερειακή Αναγέννηση»
  • Εκ νέου υποψήφιοι με την ίδια παράταξη οι εν ενεργεία Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Χρ. Γεωργιτσόπουλος, Κ. Κινατζίδης και Χρ. Λιθηρόπουλος

 

 

Ο όρος «Ντριμ Τιμ» (Dream Team – Ομάδα Όνειρο) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1992 για να περιγράψει την εθνική ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ, η οποία συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, κατακτώντας αήττητη το χρυσό μετάλλιο. Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ επέλεξαν να εκπροσωπηθούν από τους κορυφαίους εν ενεργεία αθλητές του ΝΒΑ, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, με στελέχωση της εθνικής τους ομάδας από κολλεγιακούς μπασκετμπολίστες. Σε αυτή την απόφαση συνέτεινε και το γεγονός της τρίτης θέσης στους Ολυμπιακούς της Σεούλ το 1988, η οποία θεωρήθηκε αποτυχία. Τη δωδεκάδα της Ντριμ Τιμ αποτελούσαν οι Μάικλ Τζόρνταν, Τσαρλς Μπάρκλεϊ, Λάρι Μπερντ, Μάτζικ Τζόνσον, Σκότι Πίπεν, Πάτρικ Γιούιν, Ντέιβιντ Ρόμπινσον, Καρλ Μαλόουν, Τζον Στόκτον, Κρις Μάλιν, Κλάιντ Ντρέξλερ και Κρίστιαν Λάιτνερ (ο μοναδικός μη-επαγγελματίας, εκπρόσωπος του κολλεγιακού μπάσκετ), ενώ προπονητής της ομάδας ήταν ο Τσακ Ντέιλι. Η αμερικανική εθνική ομάδα στη Βαρκελώνη κατέκτησε την πρώτη θέση σημειώνοντας 8 νίκες και κερδίζοντας τους αντιπάλους με μέσο όρο διαφορά 44 (!) πόντων. Έκτοτε, ο ίδιος όρος (Ντριμ Τιμ) χρησιμοποιείται (αν και υπάρχουν ενστάσεις ότι αυτό γίνεται καταχρηστικά) για όλες τις εθνικές ομάδες μπάσκετ των ΗΠΑ που συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις.

Ο όρος πέρασε πλέον και σε άλλους τομείς της δημόσιας σφαίρας κι έτσι ως «Ντριμ Τιμ» περιγράφεται γενικά μια ομάδα (όχι απαραίτητα αθλητών) η οποία αποτελείται από εγνωσμένης αξίας μέλη (τους κορυφαίους στο είδος τους), τα οποία μπορούν να επιτύχουν (ακόμη και με μεγάλη άνεση) υψηλούς στόχους.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και ενόψει των περιφερειακών εκλογών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Μάιο, εντείνονται οι διεργασίες, με βάση το σχεδιασμό των υποψηφίων Περιφερειαρχών, για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων. Μια ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, τουλάχιστον για όσους επικεφαλής ενδιαφέρονται να φτάσουν στην τελική νίκη και όχι στην απλή εκπροσώπηση στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς θα πρέπει να υπάρχουν αξιόλογοι υποψήφιοι και στις 5 Περιφερειακές Ενότητες, οι οποίοι θα φέρουν ψήφους σε κάθε παράταξη. Εξάλλου, είναι τέτοια η φύση του νέου συστήματος, όπως αποδείχτηκε και στα πρώτα χρόνια εφαρμογής μετά το 2011, που οι εν ενεργεία ή και οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες (όταν αναφερόμαστε σε προεκλογική περίοδο) δεν μπορούν να συνδεθούν στενά με την κάθε τοπική κοινωνία, λόγω γεωγραφικούς εύρους της Περιφέρειας. Μέχρι τις προηγούμενες εκλογές αυτό τον ρόλο «συνδέσμου» κατείχε ο υποψήφιος χωρικός Αντιπεριφερειάρχης σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, όμως πλέον με την κατάργηση του θεσμού αυτού, αυτό το ρόλο καλούνται να υπηρετήσουν (τουλάχιστον προεκλογικά) οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι (για μετά τις εκλογές θα υπάρχει ο ορισμένος από τον Περιφερειάρχη χωρικός Αντιπεριφερειάρχης, με την κοινή λογική να θέλει –για λόγους ισορροπιών- τη θέση αυτή να καταλαμβάνει ο πρώτος σε σταυρούς Περιφερειακός Σύμβουλος σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα).

Χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση υποψηφίων από οποιαδήποτε παράταξη ή πρόσωπο δήλωσε ενδιαφέρον για συμμετοχή στις προσεχείς εκλογές, ήδη τα πρώτα ονόματα υποψηφίων Περιφερειακών Συμβούλων σε τοπικό επίπεδο έχουν κυκλοφορήσει. Και με βάση μια πρώτη αποτίμηση των (πάντα μέχρι στιγμής) πρώτων πληροφοριών, ο νυν Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Αναγέννηση», φαίνεται να προχωρά στη διαμόρφωση ενός πολύ ισχυρού ψηφοδελτίου στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Μιας ομάδας ανθρώπων που ενδεχομένως να αποτελέσει τη «Ντριμ Τιμ» για τις προσεχείς εκλογές, μένοντας βέβαια αυτό να αποδειχθεί και στην κάλπη.

 

Το νέο «αίμα»

 

Στο ψηφοδέλτιο της παράταξης «Περιφερειακή Αναγέννηση» στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές αναμένεται να συμμετέχουν (αλφαβητικά) οι κ.κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ και Χρήστος Παπαθεοδώρου, αποτελώντας το νέο «αίμα» του συνδυασμού. Πρόκειται για τρεις ιδιαίτερα γνωστές παρουσίες στην τοπική κοινωνία (τόσο σε πολιτικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο), οι οποίοι έχουν ασχοληθεί και στο παρελθόν με τα κοινά σε διακριτές θέσεις.

Ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος είναι Αναπληρωτής Δημάρχου και Αντιδήμαρχος στο Δήμο Δράμας, έχοντας μακρά ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ είναι επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» και Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Δράμας, έχοντας κι αυτός πολυετή ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου είναι στέλεχος της Ν.Δ., υποψήφιος Βουλευτής του κόμματος στις εκλογές του 2015 και πρώην Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Δράμας και του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Δράμας.

Πρόκειται για τρεις ιδιαίτερα δυνατές υποψηφιότητες, οι οποίες θεωρείται ότι θα προσδώσουν δυναμική στο συνδυασμό του κ. Μέτιου και θα φέρουν αποτελέσματα σε επίπεδο συλλογής ψήφων.

 

Η «τρόικα» των παλιών

 

Πέρα από τα τρία νέα πρόσωπα, για τα οποία θεωρείται σίγουρο ότι θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της παράταξης «Περιφερειακή Αναγέννηση», είναι επίσης βέβαιο ότι τη ψήφο των Δραμινών πολιτών, με επικεφαλής τον κ. Μέτιο, θα διεκδικήσουν εκ νέου και οι εν ενεργεία Περιφερειακοί Σύμβουλοι (αλφαβητικά) κ.κ. Χρήστος Γεωργιτσόπουλος, Κώστας Κινατζίδης (κατέχει και θέση θεματικού Αντιπεριφερειάρχη) και Χρήστος Λιθηρόπουλος. Πρόκειται επίσης για μια πολύ δυνατή «τρόικα» υποψηφίων, που εκτιμάται ότι και αυτοί θα φέρουν αποτελέσματα σε επίπεδο συλλογής ψήφων. Εξάλλου, στις προηγούμενες εκλογές και οι 3 είχαν μεγάλη σταυροδοσία, με τον κ. Γεωργιτσόπουλο, πρώην Δήμαρχος Καλαμπακίου μεταξύ άλλων, να είναι πρώτος σε σταυρούς (4.226) σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας από όλες τις παρατάξεις.

 

Οι γυναικείες παρουσίες

 

Κάθε περιφερειακή παράταξη στη Δράμα μπορεί να έχει (σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα) μέχρι 10 υποψηφίους στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές. Με βάση την ποσόστωση για το άλλο φύλο, η οποία είναι πλέον με τον «Κλεισθένη» στο 40%, για τον καταρτισμό των ψηφοδελτίων, ώστε να υπάρχει η τήρηση του νόμου (συνολικά σε όλη την Περιφέρεια) από τους αυτούς τους 10 υποψήφιους οι 4 πρέπει να είναι γυναίκες.

Βέβαια, υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών επ’ αυρών των δεδομένων, καθώς παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των υποψηφίων, σύμφωνα και με όσα έχουν ειπωθεί από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών. Έτσι, μπορεί οι υποψήφιοι να φτάσουν τελικά τους 12, με τους 5 εξ αυτών να είναι (πρακτικά) εκπρόσωποι του γυναικείου φύλου.

Πάντως, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ήδη ο κ. Μέτιος φέρεται να έχει «κλείσει» το ψηφοδέλτιό του στη Δράμα όσον αφορά τις υποψηφιότητες αντρών και απομένουν 4 θέσεις για γυναικείες υποψηφιότητες. Ήδη μια θέση σε αυτό φαίνεται ότι θα έχει η κ. Ιφιγένεια Τσομπανίδου, πρώην εφοριακός. Τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσει και η κ. Δέσποινα Ευαγγέλογλου, ιατρός και στέλεχος της ΝΟ.Δ.Ε. Δράμας.

 

Το παράδειγμα των εκλογών του 2010

 

Βέβαια, η παρουσία τόσο ισχυρών υποψηφιοτήτων σε ένα ψηφοδέλτιο δεν αποτελεί και εχέγγυο βέβαιης επιτυχίας. Εξάλλου νικητής στις Περιφερειακές Εκλογές αναδεικνύεται ο συνδυασμός που θα καταφέρει να λάβει την πλειοψηφία των ψήφων των πολιτών στο σύνολο της Περιφέρειας και η θετική παρουσία σε μία μόνο Περιφερειακή Ενότητα δεν είναι αρκετή. Άλλωστε, δεν είναι και τόσο μακρινό το παράδειγμα των περιφερειακών εκλογών του 2010, όταν στη Δράμα τόσο στον α’ όσο και στον β’ γύρο την πρώτη θέση έλαβε το ψηφοδέλτιο της παράταξης «Περιφερειακή Αναγέννηση» με επικεφαλής τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη και υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη τον κ. Κωνσταντίνο Καραβά, όμως τελικά λόγω αποτελέσματος στο σύνολο της Περιφέρειας, νικήτρια αναδείχτηκε η παράταξη «Κοινωνική Συμμαχία» με τον κ. Άρη Γιαννακίδη να είναι Περιφερειάρχης και τον κ. Γιάννη Ξανθόπουλο να λαμβάνει τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας. Για την ιστορία, στις εκλογές εκείνες, η «Περιφερειακή Αναγέννηση» είχε λάβει στο Νομό Δράμας στον α’ γύρο 41,45% και στον β’ γύρο 51,43%, ενώ η «Κοινωνική Συμμαχία» 40,10% και 48,57% αντίστοιχα.