ΑΡΘΡΟ

Των Γιώργου Γκαρμπούνη και Παναγιώτη Χατζηγεωργίου

Μελών της ΣΕ Δράμας της Νέας Αριστεράς

 

Οι ανθρακωρύχοι στις στοές έπαιρναν μαζί τους καναρίνια. Όταν αυτά σταματούσαν να κελαηδούν αντιλαμβάνονταν πως κινδυνεύουν και τρέπονταν σε φυγή. Για να σώσουν τουλάχιστον τη ζωή τους. Όπως προσφυώς έχει λεχθεί η Μεσόγειος είναι το καναρίνι της γης. Αν η κατάσταση ξεφύγει στις χώρες της Μεσογείου, τότε θα είναι ήδη πολύ αργά. Η καταστροφή θα είναι αναπόφευκτη και αναπότρεπτη.

Η ανεξέλεγκτη χρήση ορυκτών καυσίμων από τη βιομηχανία και η αποψίλωση των δασών αυξάνουν τη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου με αποτέλεσμα την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην επιφάνεια της γης.

Γνωρίζουμε ήδη ότι το 2023 ήταν η θερμότερη χρονιά στην Ιστορία. Έγκυροι επιστήμονες φοβούνται βάσιμα πως θα είναι και η ψυχρότερη σε σχέση με τις επόμενες χρονιές!!! Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για την Ελλάδα και τις χώρες της Μεσογείου. Κατ’ αρχάς διαταραχή του κύκλου του νερού. Ότι θα ανέβει η στάθμη της θάλασσας. Θα αφανιστούν παράλια, πόλεις και χωριά. Θα υπάρξουν εκατομμύρια κλιματικοί μετανάστες. Το ένα τρίτο της πατρίδας μας θα κινδυνέψει με ερημοποίηση.

Καταστροφικές πυρκαγιές θα αφήσουν πίσω τους νεκρούς, καμένα δάση, χωριά, πόλεις. Πλημμύρες θα προξενήσουν ανυπολόγιστες καταστροφές. Ασφαλιστικές εταιρίες θα καταρρεύσουν, καθώς θα αδυνατούν να αποζημιώσουν τους πληγέντες. Χώρες θα πτωχεύσουν υπό το βάρος των καταστροφών.

Ακόμη και προηγμένες και πλούσιες χώρες θα βρεθούν ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο Αρμαγεδδώνα. Οι φτωχότερες θα κινδυνεύουν από λιμούς, αλλά και λοιμούς και νέους φορείς ασθενειών που θα μεταναστεύσουν εξαιτίας της θέρμανσης του πλανήτη μας. Όσοι από τους πλέον αδύναμους και αναξιοπαθούντες επιβιώσουν, θα ζούνε μια κόλαση επί γης.

Μήπως αυτό το δυστοπικό μέλλον είναι ήδη παρόν; Δεν ζήσαμε τέτοια φαινόμενα πέρυσι με τις φονικές πυρκαγιές και τις ανυπολόγιστες καταστροφές που προκάλεσαν; Δεν βιώσαμε εικόνες αποκάλυψης με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία; Δεν αποδείχθηκε πως η χώρα μας παραμένει ανοχύρωτη;

Όχι, δεν πρόκειται για ένα εφιαλτικό επιστημονικό σενάριο. Για κακά μαντάτα μιας κακόψυχης Κασσάνδρας που θα διαψευστούν. Βιώσαμε έναν θερμό χειμώνα, δίχως χιόνια και βροχές. Στο ξεκίνημα του Απριλίου φέτος και ήδη άρχισαν οι πυρκαγιές. Όλη η χώρα σχεδόν βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό.

Όπως λένε στο βιβλίο τους «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ – αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα!» ο Ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης και ο Συνταγματολόγος Ξενοφών Κοντιάδης:

«…η κλιματική κρίση που βιώνουμε σήμερα στον πλανήτη μας είχε προβλεφθεί για το 2050. Ήρθε 27 χρόνια νωρίτερα. Ήδη η μέση θερμοκρασία της γης αυξήθηκε κατά 1,4 βαθμούς Κελσίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προβλέψει ότι αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για περιορισμό της αύξησης κάτω από το 1,5 βαθμούς Κελσίου οι συνέπειες θα είναι τραγικές: 400.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης, 90.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως λόγω καύσωνα, 40% λιγότερο διαθέσιμο νερό στον ευρωπαϊκό νότο, 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι σε κίνδυνο από τις παράκτιες πλημμύρες, 200 δισεκατομμύρια ετήσιες οικονομικές ζημίες… είναι πια εμφανές ότι ο στόχος θα μετατεθεί αναπόφευκτα στους 2 βαθμούς Κελσίου…. με δυσθεώρητες επιπτώσεις για τα κράτη και τους ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη…..».

Για τη χώρα μας οι επιπτώσεις θα είναι ακόμη πιο εφιαλτικές. Γιατί η ανατολική Μεσόγειος πλήττεται περισσότερο. Γιατί δεν διαθέτουμε επαρκείς υποδομές και κρατικό μηχανισμό, που θα μπορούσαν όχι βέβαια να αποτρέψουν, αλλά να μειώσουν τουλάχιστον τις συνέπειες.

Είναι προφανές ότι η κλιματική κρίση όχι απλά θα παραμείνει για χρόνια, αλλά διαρκώς θα επιδεινώνεται, αν οι Κοινωνίες, οι Κυβερνήσεις, οι Υπερεθνικοί και Διεθνείς Οργανισμοί (Ε.Ε., ΟΗΕ κλπ.) δεν πάρουν άμεσα και ριζικά μέτρα.

Μπορούμε να αμυνθούμε με επάρκεια στη μανία της φύσης; Προφανώς ΟΧΙ!!! Μπορούμε όμως να αλλάξουμε ρότα. Αντί να τρέχουμε με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς την καταστροφή, να αλλάξουμε διαδρομή. Να αλλάξουμε ζωή και συνήθειες. Ο αφανισμός και το τέλος δεν είναι προδιαγεγραμμένα. Μπορούμε ακόμη και τώρα την ώρα ΜΗΔΕΝ να περιορίσουμε την κλιματική κρίση, να σταματήσουμε την καταστροφή. Η ΠΡΟΛΗΨΗ λοιπόν είναι η απάντηση.

Για να αποφευχθεί η κλιματική κατάρρευση, η ενεργειακή φτώχεια, οι κοινωνικοί αποκλεισμοί. Για να υπάρξει βιώσιμη οικονομία μηδενικών ρύπων, να αποφευχθεί το φάσμα της επισιτιστικής κρίσης, για να μη ζήσουν εκατομμύρια ανήμποροι στο περιθώριο.

Είναι επίσης προφανές ότι με νεοφιλελεύθερες, δεξιές και καπιταλιστικές πολιτικές, που στοχεύουν πρωτίστως σε μια άνευ όρων επεκτακτική ανάπτυξη και στο κέρδος δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση. Η μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου έχει τεράστιο πολιτικό και οικονομικό κόστος, αποτελεί όμως την απάντηση στην κλιματική κρίση.

«Η αλήθεια για την κλιματική κρίση είναι ενοχλητική και ανεπιθύμητη για κάποιους ισχυρούς ανθρώπους και επιχειρήσεις που κερδίζουν τεράστια ποσά από δραστηριότητες, που πρέπει να αλλάξουν για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του πλανήτη», έγραφε ο πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ ήδη από το 2006. Οι καπιταλιστές μπορεί να μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς όμως μιλάμε για ανθρώπινες ζωές.

Τέλος είναι προφανές ότι οι πολιτικές δυνάμεις και στη χώρα μας δεν αρκεί να έχουν κάποιες οικολογικές πινελιές και τσιτάτα στα προγράμματά τους, στους στόχους και στις επιδιώξεις τους. Αυτά είναι για το θεαθήναι. Για να παρακολουθούν τη μόδα. Για να χαϊδεύουν αυτιά. Για να ξεγελάνε τους πολίτες. Να υφαρπάζουν ψήφους.

Απαιτείται ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Που θα ευαισθητοποιεί και θα κινητοποιεί την Κοινωνία. Που θα διαπερνά όλο το πολιτικό πρόγραμμα, αλλά και τη φιλοσοφία, τη ζωή και την καθημερινότητά μας. Εμείς στη Νέα Αριστερά πασχίζουμε να το πετύχουμε. Δίνουμε καθημερινά δείγματα γραφής.

 

Τομέας Περιβάλλοντος και Οικολογίας της Νέας Αριστεράς Δράμας

Δρ. Γκαρμπούνης Γιώργος, Μεταδιδακτορικός ερευνητής Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος ΔΠΘ

Χατζηγεωργίου Παναγιώτης, Δικηγόρος