ΑΡΘΡΟ

του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου

Δικηγόρου Δράμας

Σόρι κιόλας! Εγώ με «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» μεγάλωσα. Που πάλεψε για την «ΑΛΛΑΓΗ». Και μετά το 1981 «ΣΤΗΡΙΖΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ, ΕΛΕΓΧΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ».

Ακόμη και στο σύντομο πέρασμά μου από το ΚΚΕ ασκούσα κριτική. Πολλώ δε μάλλον στον ΣΥΝ του 3% επί Κωνσταντόπουλου. Και μετά στη ΔΗΜΑΡ του Φώτη.

Απεχθανόμουν ανέκαθεν τους παρακοιμώμενους της εκάστοτε εξουσίας. Τους τσανακογλύφτες. Τους σιτιζόμενους στον προθάλαμο. Όσους ευνοήθηκαν ή επιδίωκαν να ευνοηθούν. Τους λιβανιστές. Τους σφουγγοκωλάριους του Ηγεμόνα.

Και όμως. Επί Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ήταν μεγάλο και επίζηλο αξίωμα. Δεν είναι και λίγο πράγμα να είσαι ο εξ απορρήτων του Άρχοντα. Έστω κι αν του σκουπίζεις τα οπίσθια. Έστω κι αν χρειάζεται να τον γλύφεις νυχθημερόν.

Είσαι όμως ο «δικός του». Ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Κυρίως τις βρώμικες. Για να μη λερώσει Εκείνος τα χέρια του. Πρέπει να το κάνεις Εσύ. Που αυτοχρίστηκες κολλητός. Αυτόκλητος υπερασπιστής. Με κάθε τρόπο και μέσο.

Μπορεί η Βυζαντινή Αυτοκρατορία να κατέρρευσε. Μπορεί η Τουρκοκρατία να τελείωσε. Αλλά σφουγγοκωλάριοι, τσανακογλύφτες και κολαούζοι του Ηγεμόνα πάντα υπήρχαν. Και συνεχίζουν να υπάρχουν.

Ο αυριανισμός, ο υφέρπων φασισμός δεν είναι πάντα μαύρος και ακροδεξιός. Ο κιτρινισμός δεν είναι πάντα κίτρινος.

Μπορεί να είναι και πράσινος, «σοσιαλιστικός». Όπως τότε που ο Κουρής αποκάλυπτε πως ο Μητσοτάκης είχε γκόμενα. Πως ήταν συνεργάτης των Γερμανών.

Μπορεί να είναι και κοκκινορόζ, «αριστερόστροφος». Όπως τότε που επί ΣΥΡΙΖΑ υμνούσαν τον νεαρό επαναστάτη, το δικό μας ΤΣΕ, που θα έσκιζε με ένα άρθρο – ένα νόμο τα Μνημόνια. Θα βαρούσε ταμπούρλο και θα χόρευαν οι αγορές.

Εσχάτως είναι και γαλάζιος, «φιλελεύθερος». Όπως τώρα που διάφοροι λιβανιστές του Μαξίμου, επιχειρούν να μας πείσουν ότι η πολιτική ζωή σε αυτή τη χώρα αρχίζει και τελειώνει με το άστρο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πως μπορεί να έκανε και ο Υπέρλαμπρος λάθη και αστοχίες, αλλά έσωσε τη χώρα. Πως μετά από αυτόν το χάος. Πως όσοι ασκούν κριτική είναι εχθροί και συνωμότες.

Δεν βλέπουν σκάνδαλο. Επιτίθενται στην Αντιπολίτευση που διαμαρτύρεται. Σε δικούς τους που κρατούν αποστάσεις. Σε θεσμικούς παράγοντες που ασκούν κριτική.

Φταίει ο Ανδρουλάκης που δεν το ‘κανε γαργάρα, γίνεται ουρά του Αλέξη και κάνουν την τρίχα – τριχιά και το «μυρμήγκι αλιγάτορα»…

Φταίει το ΠΑΣΟΚ που δεν το ‘κανε τουμπεκί, τορπιλίζει την μετεκλογική με τη Ν.Δ. συνεργασία, ταυτίζεται με την αποτυχημένη Αξιωματική Αντιπολίτευση…

Φταίει ο Βαγγέλης Βενιζέλος που έγινε ΣΥΡΙΖΑ…

Φταίνε οι Καραμανλικοί (Αντώναρος, Τσιτουρίδης, Σπηλιωτόπουλος) που συνωμοτούν με τον Τσίπρα για να ανατρέψουν τον Ηγέτη…

Φταίνε τα στελέχη της Ν.Δ. (Κακλαμάνης, Τζαβάρας, Κεφαλογιάννη κλπ)., που δεν αξιοποιήθηκαν, του το φύλαγαν και τώρα ασκούν κριτική στον Π/Θ…

Φταίει ο πρώην ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος, που από προσωπική πικρία γιατί δεν τον στήριξε για δεύτερη θητεία, αφήνει αιχμές, ζητά διαφάνεια και κράτος δικαίου….

Φταίει ακόμη και ο πρώην Πρόεδρος της Ν.Δ. και πρώην Π/Θ Κωνσταντίνος Καραμανλής, γιατί ζήτησε άπλετο φως (σημ. ο μόνος Έλληνας λέει που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα για τον Αλέξη)…

Φταίει ακόμη και ο πρώην Πρόεδρος της Ν.Δ. και πρώην Π/Θ Αντώνης Σαμαράς, που δεν μίλησε ακόμη, αλλά μπορεί ίσως να ασκήσει κι αυτός κριτική…

Φταίει το σύμπαν εντός και εκτός χώρας που καταδικάζει τις παρακολουθήσεις…

Ο μόνος που δεν φταίει είναι ο Ηγεμόνας. Κι ας κρατάει σοφά ενεργώντας χαμηλούς τόνους. Ας δηλώνει πως υπήρξε πρόβλημα. Πως φέρει μερίδιο ευθύνης.

Οι παρακοιμώμενοι της Εξουσίας επιδίδονται στο προσφιλές άθλημα του είδους τους. Σε «δολοφονίες χαρακτήρων». Στοχοποιούν, προειδοποιούν, απειλούν.

Δεν δικαιούστε να ομιλείτε. Γιατί και εσείς κάνατε τα ίδια. Γιατί και επί θητείας σας έγιναν εγκλήματα.

Είναι πλέον επικίνδυνοι για τους θεσμούς. Για τη χώρα. Για το κράτος δικαίου.

Είτε καθοδηγούνται, οπότε και ενεργούν βάσει εντολών και σχεδίου. Είτε ενεργούν αυτοβούλως και είναι ανεξέλεγκτοι. Οπότε είναι ακόμη χειρότερα.

Όταν οι Ηρακλείς αυτοί της Μητσοτακικής Εξουσίας επιτίθενται λάβροι, βυσσοδομούν, απειλούν και λοιδορούν ακόμη και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αντιλαμβάνεται κανείς πως η κατάσταση έχει ξεφύγει.

Όπως είπε και ο Βαγγέλης Βενιζέλος το κλειστό προσωποπαγές κύκλωμα εξουσίας του Π/Θ έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο.

Όπως έγραψε και ο Αλέξης Παπαχελάς στην έγκριτη Καθημερινή ο Π/Θ κυβερνά ως απόλυτος Άρχων με 2-3 κολλητούς του.

Αυτό όμως δεν είναι σύγχρονη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Μάλλον σε αυταρχικό Πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα εξουσίας τύπου Όρμπαν παραπέμπει.

Το χειρότερο είναι πως παρόμοιες συμπεριφορές επιδεικνύουν ακόμη και υποτίθεται σοβαρά ή σοβαροφανή δημοσιογραφικά σάιτ και γραφίδες, όπως protagon (Ευθυμάκης, Βιτάλη κλπ), όπως iefemerida (Σοφία Γιαννακά).

Η τελευταία μάλιστα (Σ. Γιαννακά), που είναι και πρώην Βουλευτής ΠΑΣΟΚ με άρθρο της στις 1.9.2022 και με τίτλο «οι περίεργες επισυνδέσεις του Κώστα Καραμανλή» επιχειρεί να αποδομήσει πλήρως τον πρώην Π/Θ. Να μας πείσει πως μετά την ομιλία του στα Ανώγεια αυτοακυρώθηκε. Πως τη σκυτάλη του Καραμανλισμού πήρε πλέον ο μικρανιψιός και Υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής.

Με ύφος μάλιστα 100 διάσημων ψυχιάτρων αποφαίνεται πως: «ουδείς πολίτης με σώας τας φρένας θα ήθελε να ξανακυβερνηθεί η χώρα από αυτούς που απέτυχαν… έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε αυτούς που διέλυσαν τη χώρα, την οδήγησαν σε χρεοκοπία και μνημόνια (σημ. εννοεί προφανώς Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου, Σαμαρά, Βενιζέλο, Τσίπρα)… και σε αυτούς (σημ. εννοεί προφανώς Κυριάκο Μητσοτάκη) που προσπάθησαν παρά τα λάθη και κάποιες αστοχίες… να την ανατάξουν…».

Τι να πει κανείς. Αφού το λέει η εν λόγω έτσι θα είναι. Μερικά εκατομμύρια Έλληνες πρέπει να κλειστούν σε φρενοκομεία!!!

«Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι»…