Μια μοναδική παραγωγή που καταγράφει για πρώτη φορά τη ζωή των προσφύγων στους τόπους εγκατάστασής τους, μετά το βίαιο εκπατρισμό τους από τις περιοχές της Μικράς Ασίας
Trailer: https://fb.watch/hpRpHHUAxO/
Συνεχίζεται με επιτυχία η εβδομαδιαία προβολή από τη συχνότητα της ΕΡΤ3 (κάθε Παρασκευή στις 19.00), των επεισοδίων της νέας σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ «Σε μια νέα πατρίδα», παραγωγής της καβαλιώτικης εταιρείας Gullwing .
Πρόκειται για μια μοναδική παραγωγή που καταγράφει για πρώτη φορά τη ζωή των προσφύγων στους τόπους εγκατάστασής τους, μετά το βίαιο εκπατρισμό τους από τις περιοχές της Μικράς Ασίας.
Μέχρι σήμερα έχουν προβληθεί τα τέσσερα πρώτα επεισόδια:
- Η αρχή του δράματος (https://fb.watch/hpkCW_Rggu/).
- Ορεστιάδα: η νεότερη πόλη στην ιστορία της Ελλάδας, Αλεξανδρούπολη (Δεδέ Αγάτς): η φιλόξενη γωνιά της Ακριτικής Ελλάδας (https://fb.watch/hpkpPqha_L/).
- Κομοτηνή – Ξάνθη: Η συνύπαρξη (https://fb.watch/hpjUVMMtIP/).
- Καβάλα: Η δύναμη της καπνεργασίας και της ανάπτυξης ως αιτία προσέλκυσης και εγκατάστασης των προσφύγων» (https://fb.watch/hpRpHHUAxO/).
Όσοι δεν μπόρεσαν να δουν τα πρώτα επεισόδια που συγκέντρωσαν εξαιρετικές κριτικές, καθώς για πρώτη φορά παρουσιάζονται, μέσα από πλούσιο και ανέκδοτο αρχειακό υλικό, το πώς διαμορφώθηκαν οι ζωές των προσφύγων στις ελληνικές πόλεις όπου εγκαταστάθηκαν, έχουν τη δυνατότητα να τα παρακολουθήσουν στην ψηφιακή πλατφόρμα ΕΡΤflix (https://www.ertflix.gr/series/ser.224984-se-mia-nea-patrida).
Το 5ο κατά σειρά επεισόδιο που θα προβληθεί αυτή την Παρασκευή στις 19.00 το απόγευμα είναι αφιερωμένο στη Δράμα με τον τίτλο: «Παραμεθόριες προσφυγικές εγκαταστάσεις». (https://fb.watch/hyrOGBh_0F/).
Στο 5ο επεισόδιο παρουσιάζεται η προσφυγική εγκατάσταση στη Δράμα που αποτελεί κι αυτή έναν από τους νομούς της Μακεδονίας με μια από τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες προσφυγικές εγκαταστάσεις προσφυγικού πληθυσμού, έχοντας τα προηγούμενα χρόνια βιώσει, όπως και οι περισσότερες πόλεις της Μακεδονίας και Θράκης, τις συνέπειες και τις ανακατατάξεις των βαλκανικών και του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Με τη Συνθήκη του Νεϊγί, το 1919 μετακινήθηκαν Έλληνες από τη Βουλγαρία, ενώ αποχώρησαν οι σλαβόφωνοι που ζούσαν εκεί. Αναμφισβήτητα όμως, την εθνολογική σύνθεση και ιδιομορφία της πόλης άλλαξε και διαμόρφωσε με αμετάκλητο τρόπο η προσφυγική εγκατάσταση και Ανταλλαγή. Στο παρόν επεισόδιο παρουσιάζονται οι τόποι προέλευσης των προσφύγων καθώς και τα προβλήματα της εγκατάστασης και στέγασης τους τόσο σε παλιές μουσουλμανικές οικίες, όσο και σε νέους προσφυγικούς συνοικισμούς που δημιουργήθηκαν.
Μέσα από συγκλονιστικές μαρτυρίες και άρθρα στις εφημερίδες της εποχής περιγράφεται η πείνα και η ανέχεια των πρώτων χρόνων καθώς και οι προσπάθειες για τη συλλογή και φροντίδα των ορφανών παιδιών. Σημαντική είναι η προσφορά της τοπικής εκκλησίας και των τοπικών φιλανθρωπικών οργανώσεων. Αναλυτικά περιγράφεται η αστική και κυρίως η αγροτική αποκατάσταση και παράλληλα με αυτή, παρουσιάζονται οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τον ερχομό τους. Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στον προσφυγικό συνοικισμό της Νέας Κρώμνης και στην Πρασινάδα Δράμας.
Οι προσωπικές μαρτυρίες από την Πρασινάδα Δράμας περιγράφουν παραστατικά τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και τον αγώνα για την επιβίωση όσων εγκαταστάθηκαν σε ορεινές περιοχές. Παράλληλα οι επαγγελματικές ασχολίες και τέχνες των προσφύγων στις αλησμόνητες πατρίδες τους μεταφέρονται μαζί με τους ίδιους και συνεχίζονται στους νέους τόπους εγκατάστασης από γενιά σε γενιά. Αναφορά γίνεται στην ανανέωση της αμπελουργίας στη Δράμα με την έλευση των προσφύγων.
Το όραμα αρχικά του μητροπολίτη Δράμας Δράμας Λαυρέντιου για τη συγκέντρωση ψηφίδων του Πόντου σε νέα πατρίδα ενίσχυσε χωρίς προηγούμενο ο Μητροπολίτης Δράμας κυρός Παύλος. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε σημαντικές προσωπικότητες που ξεχώρισαν από τη Δράμα, όπως του υπουργού Λάμπρου Λαμπριανίδη αλλά και συλλόγων που διατηρούν τις ιστορικές μνήμες όπως ο Θρακικός Σύλλογος της Δράμας.
Σημαντική είναι και η συνεισφορά των προσφύγων στη Δράμα, τόσο στη διαμόρφωση της οικονομικής, όσο και πολιτιστικής ζωής στην πόλη, χαρακτηριστικά στα οποία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο παρόν επεισόδιο.
Στο επεισόδιο μιλούν με τη σειρά που εμφανίζονται:
Θεοδόσιος Κυριακίδης | Δρ Ιστορίας
Γεωργία Μπακάλη | Διδάκτωρ Ιστορίας ΑΠΘ
Δημήτρης Σφακιανάκης | Φιλόλογος – Ερευνητής ιστορίας
Γιάννης Παναγιωτίδης | Πρόεδρος Π.Σ. Ποντίων “ΑΚΡΙΤΕΣ Νέας Κρώμνης”
Φώτης Μπέγγας | Πρόεδρος Θρακικής Εστίας Δράμας
Παρασκευή Λαζαρίδου | Απόγονος προσφύγων
Γεώργιος Χαβιαρίδης | Συνταξιούχος – Υλοτόμος
Κώστας Θεοδοσιάδης| Τραγουδιστής
Οι συντελεστές της παραγωγής
Εκτέλεση παραγωγής: Gullwing
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Χατζημαλλής
Σενάριο: Θεοδόσιος Κυριακίδης
Δημοσιογραφική Έρευνα: Βασίλης Λωλίδης
Διεύθυνση Παραγωγής: Γιώργος Κάσδαγλης
Art Director: Παντελής Κάσδαγλης
Διεύθυνση Φωτογραφίας – Colorist: Λευτέρης Κάσδαγλης
Εικονολήπτης: Γιώργος Λεοντάρης
Μοντάζ: Δημήτρης Χατζημαλλής
Πρωτότυπη Μουσική: Social Productions – Γιώργος Ξουλόγης
Motion Graphics: Θωμάς Δουκινίτσας
Λογιστική Υποστήριξη: Γιώργος Θεοδωρίδης