Να προλάβει αρνητικές εξελίξεις όπως αυτή που οδήγησε στο τουρκολιβυκό μνημόνιο επιθυμεί η Αθήνα, γι’ αυτό και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας σπεύδει σήμερα ταχέως στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη. Ακόμα και πριν από το αναμάσημα της «Γενί Σαφάκ» για το σχέδιο του Τσιχάτ Γιαϊτσί περί ΑΟΖ ανάμεσα σε Τουρκία και Λωρίδα της Γάζας, η Αθήνα βρισκόταν σε επιφυλακή. Η απόφαση του κ. Δένδια να μεταβεί στην Ιερουσαλήμ, στο Τελ Αβίβ, αλλά και στη Ραμάλα, ελήφθη κατόπιν διαβουλεύσεων με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, σε μια συγκυρία κατά την οποία ο Τ. Ερντογάν εμφανίζεται δημόσια ως μοναχικός υπερασπιστής των δικαίων των Παλαιστινίων, ενώ παράλληλα οι Τούρκοι πιέζουν ασφυκτικά την κατακερματισμένη παλαιστινιακή κυβέρνηση για την οριοθέτηση ΑΟΖ με παράλια της Τουρκίας που βρίσκονται απέναντι από το Καστελλόριζο. Είναι προφανές ότι, πέρα από το πρόβλημα που θα δημιουργούσε στην Ελλάδα και στην Κυπριακή Δημοκρατία, μια τέτοια συμφωνία θα μετατρεπόταν σε οριστική ταφόπλακα της τουρκοϊσραηλινής προσέγγισης.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή είναι ότι το πρόγραμμα του κ. Δένδια, ακόμα και μέχρι αργά χθες το βράδυ, ήταν υπό διαρκή διαμόρφωση. Πλέον χαρακτηριστικό της κατάστασης και των δυσκολιών που εγείρονται είναι το ραντεβού του κ. Δένδια με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του. Ο κ. Δένδιας υποδέχθηκε χθες το πρωί τον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Αθήνα Μαρουάν Τουμπάσι και συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών Ριάντ αλ Μαλίκι στη Ραμάλα. Λίγο αργότερα, χθες το απόγευμα, ο κ. Αλ Μαλίκι υπαναχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, με το επιχείρημα ότι η Αθήνα διάκειται φιλικά προς το Ισραήλ, αγνοώντας πλήρως τις παλαιστινιακές θέσεις. Αποτέλεσμα ήταν αλλαγή του ραντεβού του κ. Δένδια, ο οποίος τελικά προγραμματίζεται να γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμαντ Σταγέχ.
Η μετάβαση του κ. Δένδια στην περιοχή έγινε αρχικά κατόπιν συνεννόησης με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι. Από την Αθήνα επιθυμούσαν να είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τον βασικό παίκτη της περιοχής από την αραβική πλευρά, την Αίγυπτο. Επίσης, ο κ. Δένδιας είχε συζητήσει το ενδεχόμενο να μεταβεί στην περιοχή με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, με τον οποίο συνομιλούν τακτικότατα. Δεδομένου ότι ο κ. Δένδιας αποτελεί τον πρώτο αξιωματούχο κράτους-μέλους της Ε.Ε. που επισκέπτεται την περιοχή έπειτα από την έναρξη των συγκρούσεων, ενημερώθηκαν αρμοδίως και οι σύμμαχοι και εταίροι, ανάμεσα στους οποίους οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι.
Σημαντικό σκέλος της επίσκεψης Δένδια αφορά την προστασία των δικαιωμάτων του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, γι’ αυτό άλλωστε και θα συναντήσει πρώτο τον Προκαθήμενό του, Θεόφιλο Γ΄. Εν συνεχεία ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι και από την Ιερουσαλήμ θα μεταβεί στη Ραμάλα όπου και θα γίνει δεκτός από τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό. Ακολούθως θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για το ζήτημα και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Αμμάν, όπου θα συναντηθεί με τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφάντι. Ο κ. Δένδιας θα επιστρέψει στην Αθήνα και την Πέμπτη θα μεταβεί στο Κάιρο όπου και θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.
Πηγή: kathimerini.gr