ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΧΑΡΑΣ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: «ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018»

 

«Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Σήμερα και σε αυτήν τη συζήτηση του Προϋπολογισμού συμμετέχουμε ως κομπάρσοι στην επί τριετία παράσταση της Κυβέρνησης “Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε”. Αν η Κυβέρνηση εξαντλήσει το 2018, θα εκτελέσει τον τρίτο Προϋπολογισμό που θα στήνει στον τοίχο όσους δεν κατάφερε να εξοντώσει τα προηγούμενα χρόνια. Παρέλαβε μια χώρα που μόλις είχε βρει την ισορροπία της, με εγχώριο προϊόν ελαφρώς θετικό και δυναμικές προοπτικές ανάκαμψης και μέσα σε τρία χρόνια:

-Κατάφερε να αυξήσει τον κίνδυνο παιδικής φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού για όλες τις παραγωγικές ηλικίες με αιχμή του δόρατος τους νέους 16-24 ετών. Ξέρετε, εσείς κύριε Υπουργέ, αυτούς που τους χαϊδεύετε τα αφτιά με ψήφο στα 16,5 με κατά καιρούς εξαγγελίες για κατάργηση εισαγωγικών εξετάσεων, με ρωμαλέα φοιτητικά κινήματα και άλλα τέτοια πετυχημένα.

Ο κίνδυνος φτώχειας στις ηλικίες από 18 – 64 ετών, δηλαδή στον ενεργό πληθυσμό της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, φθάνει το 40%.

-Κατάφερε να στείλει τη χώρα μας κάθιδρη στην 116η θέση ανάμεσα στη Νιγηρία (114) και το Μπαγκλαντές (117), μεταξύ 159 χωρών, ως προς τον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει τη χειρότερη θέση από τις χώρες της Ε.Ε. Την ίδια ώρα Ρουμανία, Βουλγαρία, Ρουάντα, Αλβανία και Κύπρος έχουν επιτύχει τη μεγαλύτερη άνοδο και βρίσκονται στις πρώτες θέσεις.

-Κατάφερε λέει, η κυβέρνηση, να μειώσει την ανεργία. Πώς άραγε αναρωτιόμαστε όλοι με 3 χρόνια αδιάλειπτης ύφεσης κατάφερε τέτοιο ταχυδακτυλουργικό ο μάγος του λαού ΣΥΡΙΖΑ; Απλά, ξέρει διαίρεση: Μείωσε την πλήρη απασχόληση και αύξησε τη μερική.

Το 2017 οι προσλήψεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόληση αγγίζουν το 60% των συνολικών προσλήψεων. Θυμάστε εκείνη τη γενιά των 700 Ευρώ; Μήπως θυμάστε τη δέσμευσή σας για 751 Ευρώ κατώτατο μισθό; Σήμερα που είναι η δημοκρατική ευθιξία της κυβέρνησης με τη γενιά των 360 ευρώ;

Έτσι μειώσατε την ανεργία. Διαιρώντας τα ψίχουλα. Στείλατε με τις πολιτικές σας και κάμποσους ακόμη στο εξωτερικό και έτοιμη η μείωση της ανεργίας να την πλασάρετε και να την κάνετε και σημαία.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

η κυβερνητική απάντηση σε όλα αυτά είναι μια: εμμονή στην υπερ-φορολόγηση. Αυτήν ξέρετε, αυτήν εμπιστεύεστε!

Είναι αποτελεσματική; ΟΧΙ. Αυξάνει τα έσοδα; ΟΧΙ.

-Τα έσοδα από άμεσους φόρους το 2017 είναι μειωμένα κατά 1,23 δις σε σχέση με το στόχο του αναθεωρημένου Μεσοπρόθεσμου

-Τα καθαρά έσοδα στον τακτικό Προϋπολογισμό είναι κατά 2,95 δις χαμηλότερα

Πιστεύει η Κυβέρνηση ότι με την επιβολή νέων φόρων θα καταφέρει να ξεπεράσει τις εισπράξεις από άμεσους φόρους κατά περίπου 500 εκατ.Ευρώ; ΟΧΙ. Αλλά κάνει πως το πιστεύει, για να παρατείνει την απόλαυση της καρέκλας. Και οι εταίροι μας – προς το παρόν – κάνουν πως την πιστεύουν, για τους δικούς τους λόγους. Τα ραβασάκια όμως με τα 82 προαπαιτούμενα τα στέλνουν καλού κακού για να έχουν και το κεφάλι τους ήσυχο.

Για το 2017 προβλέπατε ανάπτυξη 2,7%. Τελικά θα κλείσουμε με ρυθμούς χελώνας στο +1%, κι εσείς αθεράπευτα αυταπατώμενοι, ή αθεράπευτα εξουσιολάγνοι δηλώνετε περήφανοι και ευχαριστημένοι από τα επιτεύγματά σας!

Με 700.000 άτομα, που πριν από την κρίση ανήκαν στη μεσαία τάξη, και πλέον είναι αντιμέτωποι με τη φτώχεια, αντί να βρείτε τρύπα να κρυφτείτε, δηλώνετε αισιόδοξοι και μιλάτε για θετικό πρόσημο στην οικονομία!

Το τραπεζικό σύστημα που είχε σταθεροποιηθεί και μπορούσε να αντιμετωπίσει το ελεγχόμενο μέχρι τότε πρόβλημα των κόκκινων δανείων, ήρθατε εσείς οι προστάτες των φτωχών και των αδικημένων και σήμερα γίνονται πλειστηριασμοί επί δικαίων και αδίκων. Ισοπεδώνετε τους πάντες, στρατηγικούς κακοπληρωτές με πολίτες που κρατάνε τα σπίτια τους με την ψυχή στο στόμα, περιμένοντας τη λαιμητόμο της λήξης του νόμου Κατσέλη στις 31 Δεκέμβρη 2017.

Σήμερα, τα κόκκινα δάνεια έχουν υπερβεί τα 110 δισ. €. Στις τράπεζες έχουμε 43 δισ. λιγότερες καταθέσεις. Και τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία ξεπερνούν τα 100 δισ.

Έχετε επιβάλει κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων στο 58% ή αλλιώς σε 971.429 φορολογουμένους. Δηλαδή, σχεδόν 6 στους 10 ένιωσαν τον εφιάλτη των κατασχέσεων.

Τι μας λέτε λοιπόν; Ότι όλοι αυτοί οι πολίτες ανήκουν στην πλουτοκρατία των καναλαρχών, των εφοπλιστών, των σκοτεινών επιχειρηματικών κύκλων και η κυβέρνησή σας προστάτης των αδύναμων και των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων ήρθε να επιβάλει την κοινωνική δικαιοσύνη και την αναδιανομή του πλούτου; Και τα κατάφερε με τις 1 εκατομμύριο κατασχέσεις;

Έχετε δεσμευτεί στο Μεσοπρόθεσμο για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2022, και υψηλά πλεονάσματα έως το 2060. Έχετε πάρει 16 δισ. επιπλέον μέτρα με υποθηκευμένη τη συνολική περιουσία της χώρας για 99 χρόνια. Μας δέσετε χειροπόδαρα και τολμάτε να μιλάτε για ήπια προσαρμογή, καθαρή έξοδο και δηλώνετε ευχαριστημένοι!

GREECE IS COME BACK που λέει και ο Πρωθυπουργός! Τελικά ΑΥΤΗ η Ελλάδα κάνει come back.

Κύριες και κύριοι της Κυβέρνησης,

Θυμάστε τον Πρωθυπουργό μας πριν δυο χρόνια από την Ακρόπολη ή και μόλις χθες που υποδεχόταν την ανάπτυξη; Πέρασε και δεν ακούμπησε. Γιατί ανάπτυξη και αποεπένδυση δεν πάνε μαζί.

Η πρόβλεψη για επενδύσεις το 2017 από 9,1% πήγαν στο 5,1%. Στη χώρα που χρειάζεται 120 δις επενδύσεις εσείς βρίσκεται αρχαία στους αεροδιάδρομους του Ελληνικού και δάση.

Και μια το έφερε η κουβέντα, στο κομμάτι του πολιτισμού – τη βαριά μας βιομηχανία – τι προβλέπει ο προϋπολογισμός;

Προβλέπει ότι πολλά δώσαμε, φτάνουν, και γι’ αυτό πορευτείτε όπως μπορείτε. Πάρτε χρήματα από το ΤΑΠΑ, τρέξτε κανένα ΕΣΠΑ που έτσι και αλλιώς αραχνιάζει στα συρτάρια του Υπουργείου, και βλέπουμε. Αλήθεια μπορείτε να μας πείτε πόσα νέα έργα ενέταξε το ΥΠΠΟ στο ΕΣΠΑ; Όχι τα έτοιμα που παραλάβατε αλλά τα δικά σας.

Πού είναι λοιπόν οι επενδύσεις; Εδώ τα μαζεύουν και φεύγουν ακόμη κι αυτές οι θαρραλέες που είχαν έρθει.

Γιατί καλές οι επισκέψεις για καμιά photo του brand new φιλοεπενδυτικού ΣΥΡΙΖΑ αλλά στο μεταξύ έχουν βάλει λουκέτο 80.000 επιχειρήσεις.

Ο προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει –για να ακριβολογούμε– εύχεται ρυθμό ανάπτυξης στο 2,5%. Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο σας το είπε λίγο ευγενικά «οι προβλέψεις σας είναι πολύ αισιόδοξες». Την ίδια εκτίμηση κάνει και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής παρατηρώντας ότι «η επίτευξη στόχων με λιτότητα και αδικία είναι πολύ αρνητικό μείγμα». Χαμπάρι εσείς, δεν μασάτε. Διώξατε τον επικεφαλής του Γρ. Προϋπολογισμού και καθαρίσατε. Αλλά ξέρετε κάτι, κι ο ελληνικός λαός δεν μασάει κουτόχορτο πια.

O Προϋπολογισμός του 2018:

-Φορολογείτε ακόμα και τον αέρα που αναπνέουμε, καφέ, μπύρα, κρασί, διαμονή

-Μειώνετε την έκπτωση των μισθωτών στην εκκαθάριση λόγω της προκαταβολής

-Καταργείτε την έκπτωση που είχαν όσοι είχαν ιατρικές αποδείξεις – λες και το κράτος “πρόνοιας” που δεν έχει μαξιλάρια και σεντόνια στα δημόσια νοσοκομεία, μπορεί να προσφέρει περίθαλψη

-Προϋπολογίζετε 1,8 δις επιπλέον έσοδα όλα από φορολογία (φόρος φυσικών προσώπων, ΦΠΑ, φόρος κατανάλωσης, κτλ).

-Μιλάτε για τα μεγάλα έργα ΕΣΠΑ. Κανένα μεγάλο έργο δεν έχει ξεκινήσει. Από αυτά για τα οποία λέτε ότι θα υποβληθούν φάκελοι και θα τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη, δεν έχει ξεκινήσει κανένα. Ό,τι έργο γίνεται είναι από το προηγούμενο ΕΣΠΑ

-Ταυτόχρονα, ο προϋπολογισμός του 2018 μιλάει και για μείωση δαπανών. Μείωση στις κοινωνικές δαπάνες και κυρίως στις μεταβιβαστικές πληρωμές, οι οποίες είναι μειωμένες κατά 2 δις. Αυτό πρακτικά σημαίνει 2 δις λιγότερα στον ΕΦΚΑ, στα δημόσια νοσοκομεία, στο Υπουργείο Υγείας, έχει μείον 532 εκ. το Υπουργείο Υποδομών μείον 129 εκ. και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μείον 225 εκ. μείωση επιχορήγησης του ΕΟΠΥΥ κατά 200 εκ.! Είναι αυτό που λέτε ότι εσείς δείχνετε κοινωνική ευαισθησία

-Κόβετε το ΕΚΑΣ σε 140.000 δικαιούχους. Από 220.000 θα μείνουν 80.000 μόνο στο σύστημα και αυτοί θα πάρουν το 75%

-Μειώνει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατά 350 εκατ. €

Δεν έχει τέλος ο κατάλογος αλλά εσείς μην πτοείστε GREECE IS COME BACK.

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης,

Φόροι παντού, είναι η οικονομική σας συνταγή. Μειώνετε μισθούς και συντάξεις, διορίζετε ημετέρους σε θέσεις που δεν τις ξέρει ούτε η μάνα τους γενικοί, ειδικοί, αναπληρωτές, αναπληρωτές αναπληρωτών γραμματείς και πορεύεστε.

-Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Εδώ γελάει κι ο κάθε πικραμένος. Οι προκηρύξεις των νέων έργων βαλτώνουν στο στάδιο του προ ελέγχου. Από τα νέα μεγάλα έργα που προβλέπει το νέο Ε.Σ.Π.Α. 2014–2020, έχετε υποβάλει κάτι; Μπαα! Που τέτοια τύχη!

Κάπως έτσι ετοιμάζεστε για την επόμενη σεζόν. Τον Αύγουστο του 2018 που τελειώνει το Πρόγραμμα, τελειώνει το μνημόνιο και μέχρι τότε, θα έχετε ετοιμαστεί για μια καθαρή τριζάτη έξοδο στις αγορές πως σκέφτεστε να το κάνετε;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

“Το θέατρο δεν πρέπει να δείχνει τη ζωή όπως είναι ή όπως θα έπρεπε να είναι, αλλά όπως την ονειρευόμαστε” λέει ο Τσέχωφ. Αλλά μιλάει για το Θέατρο, όχι για ετήσιο προϋπολογισμό του κράτους.

Κύριε Πρωθυπουργέ και κύριοι της Κυβέρνησης τα έχετε μπερδέψει.

Ό,τι και να λέμε εμείς, εσείς είστε πεπεισμένοι ότι το Κοινοβούλιο είναι παλκοσένικο, εσείς επιτυχημένοι θεατρίνοι, εμείς κομπάρσοι κι ο ελληνικός λαός θεατής της τραγωδίας του.

Αλλά να ξέρετε, ό,τι υποβολείς και να έχετε, όσους εγκάθετους κλακαδόρους, θα φύγετε, η παράσταση τελειώνει. Και για κάθε ενδεχόμενο, η έξοδος κινδύνου είναι από τα παραβάν.

Ευχαριστώ».