Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά, με θέμα «Σε αδιέξοδο οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας ΑΜΘ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις των βοοειδών», κατέθεσε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κα Χαρά Κεφαλίδου.

Η αναφορά έχει ως εξής:

Σε δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο της Δράμας γίνεται αναφορά στο σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σχετικά με το ζήτημα των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα βοοειδή.

Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των συλλόγων, ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου σε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε και ο αρμόδιος Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ, σχετικά με την πρόταση για το στρατηγικό σχέδιο ΚΓΠ 2023-2027, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για θέματα που τους αφορούσαν και τα οποία είχαν πληροφορηθεί από τα Μ.Μ.Ε. και από συζητήσεις με παράγοντες του Υπουργείου, όπως της στρέβλωσης που δημιουργεί η διατήρηση των ιστορικών δικαιωμάτων, της ανισομερούς κατανομής των βοσκοτόπων, της μείωσης της εξισωτικής από το 2016, των συνδεδεμένων ενισχύσεις και πολλά άλλα.

Στη συνέχεια διευκρίνισαν ότι θέτουν ως κόκκινη γραμμή την ενίσχυση των εισαγόμενων μοσχαριών με χρήματα που προορίζονται για την ελληνική κτηνοτροφία και εξήγησαν λεπτομερώς σχετικά με τα κόστη των αναπαραγωγικών αγελάδων κρεοπαραγωγής, τους κινδύνους ζημιάς και τις επισφάλειες των εκτροφών, του γεγονότος ότι χωρίς γέννες μοσχαριών δεν υπάρχει αντικείμενο πάχυνσης, ενώ στο τέλος τόνισαν τη δημογραφική αξία που έχει η στήριξη των αγελαδοτρόφων.

Τελικά, η πρόταση που κατατέθηκε, σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, είναι κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα μίας χούφτας μεγαλεμπόρων παχυντών και όπως επισημαίνουν, θα καταστρέψει τον εύθραυστο κλάδο της κρεοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, η οποία ασκείται κυρίως στις ορεινές ημιορεινές και παραμεθόριες περιοχές της πατρίδας μας κι έχει κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο στην ελληνική ύπαιθρο.

Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι οι κτηνοτρόφοι της Α.Μ.Θ., οι οποίοι για πρώτη φορά, σε συνδυασμό με τις κτηνοτροφικές οργανώσεις της χώρας (Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας-ΣΕΚ, Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων-ΠΕΚ), κατέβηκαν με μία κοινή πρόταση στο ΥΠΑΑΤ και παλεύουν νυχθημερόν στην κτηνοτροφία, βλέπουν γύρω τους τα ζώα να σφάζονται και την κτηνοτροφία νομοτελειακά να τελειώνει.

Σας επισυνάπτω τα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο της Δράμας και παρακαλώ όπως προβείτε σε όλες τις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες για την αντιμετώπιση των σοβαρών θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Α.Μ.Θ.