«Ένας Πρωθυπουργός που εγκαταλείπει το Κοινοβούλιο και φεύγει επειδή έχει φτάσει σε αδιέξοδο, δείχνει τον πανικό του», τόνισε ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ. «Το ερώτημα που είχε τεθεί μετ’ επιτάσεως στον κ. Μητσοτάκη από τον κ. Τσίπρα ήταν να πει εάν παρακολουθείται ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει κι έφυγε από τη Βουλή. Όμως στη Βουλή δεν πάμε και φεύγουμε όποτε θέλουμε. Έχει ευθύνη να μείνει και να απαντήσει ο Πρωθυπουργός», συμπλήρωσε.

«Μετά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, έρχεται το σκάνδαλο της συγκάλυψης. Η Κυβέρνηση με το ν/σ θέλει μια ΕΥΠ, αυτόνομη, ανέλεγκτη και εκτός λογοδοσίας. Ξέρουμε πολύ καλά πως όταν οι μυστικές υπηρεσίες αυτονομούνται από τον πολιτικό έλεγχο οι συνέπειες μπορεί να είναι δραματικές για όλους», υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος και πρόσθεσε: «Απλώς η Κυβέρνηση της Ν.Δ. θέλει να κλείσει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Το ν/σ δεν απαντά στο πρόβλημα λειτουργίας της ΕΥΠ. Όταν μειώνεται ο ρόλος της ΑΔΑΕ και γίνεται επίκληση του απορρήτου, τότε έχουμε αυτονόμηση της ΕΥΠ με ότι αυτό σημαίνει. Ζούμε σε ένα φιλελεύθερο δικαιϊκό σύστημα. Δεν μπορεί να γίνεται επίκληση της εθνικής ασφάλειας σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών, ούτε η ΕΥΠ μπορεί να είναι εκτός κοινοβουλευτικού ελέγχου».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ν/σ είπε ότι ο εισαγγελέας δεν αιτιολογεί την απόφαση παρακολούθησης. «Όμως ο περιορισμός των ατομικών δικαιωμάτων όπως της προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα δεν μπορεί να γίνεται με ένα απλό σημείωμα ης υπηρεσίας. Επίσης η ενημέρωση του παρακολουθούμενου θα γίνεται μετά από 3 χρόνια. Ουσιαστικά δηλ. θα πάμε σε εκλογές χωρίς να ξέρουμε τους λόγους παρακολούθησης του αρχηγού του τρίτου κόμματος», ανέφερε.

Ο κ. Ξανθόπουλος χαρακτήρισε ανατριχιαστικό αυτό που είπε η εισαγγελέας της ΕΥΠ κα Βλάχου ότι θα παρακολουθούσε και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν χρειαστεί και σημείωσε ότι η βεβαιωμένη παρακολούθηση των κ.κ. Ανδρουλάκη, Κουκάκη και άλλων που δεν ξέρουμε ακόμη, συνιστά σοβαρό ζήτημα παραβίασης των κανόνων κράτους δικαίου. «Δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν συνεχώς καινούργια στοιχεία. Ωστόσο πλην της Όλγας Γεροασίλη κανείς από τους εμπλεκομένους δεν έχει υποβάλει μήνυση ώστε τα στοιχεία να εισφερθούν στη Δικαιοσύνη», κατέληξε.