ΑΡΘΡΟ

Της Μαρίας Μάλλη

Μέλους του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Δράμας του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ θεωρεί πως ο λαός έχει τη δυνατότητα, αξιοποιώντας την πείρα και τη γνώση των τελευταίων χρόνων, να βγάλει ουσιαστικά πολιτικά συμπεράσματα, να θωρακιστεί από την προσπάθεια των αστικών κομμάτων να παρουσιάσουν τις κάθε φορά «προτάσεις» τους ως το «νέο», το «καινοτόμο», αυτό που τελικά μπορεί δήθεν να συγκεράσει τα μέχρι σήμερα, εδώ και αιώνες, αγεφύρωτα ταξικά συμφέροντα.

Μια τέτοια προσπάθεια επιχειρεί και ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Δράμας κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης με την πρόσφατα δημοσιευμένη πρότασή του για τη «Θέσπιση Ειδικού Οικονομικού-Φορολογικού Καθεστώτος πιλοτικά για τον Νομό Δράμας και τους όμορους Νομούς».

Πρόκειται για συρραφή μέτρων και προτάσεων που κατά καιρούς και άλλα αστικά κόμματα και πολιτευτές έχουν προτείνει, πάντοτε με πυξίδα τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, δηλαδή της θηλιάς που βάζει η Ε.Ε. με τα μνημόνια διαρκείας για λογαριασμό του κεφαλαίου στο λαιμό του λαού, ώστε να επιτυγχάνονται τα περιβόητα «μαξιλαράκια», που πρόσφατα κάποιοι ανακάλυψαν ότι θα… έπρεπε να είναι μικρότερα!!!

Υπάρχει άλλωστε και η πείρα από εφαρμογή αντίστοιχων μέτρων της δεκαετίας του ’90, που αφορούσε ποσοστά αφορολόγητου με εκπτώσεις επί της αξίας επενδύσεων και αφορολόγητη έκπτωση κερδών επιχειρήσεων που έφτανε στο 90% στη Δράμα και στο 100% στη Θράκη και που εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε πως ζεστό χρήμα δόθηκε σε επενδύσεις, από το υστέρημα και τη φοροαφαίμαξη των εργαζόμενων και τελικά η ανάπτυξη αφορούσε μόνο την κερδοφορία τους, τα πορτοφόλια των μετόχων και στον λαό της περιοχής μοιράστηκε ο λογαριασμός με συνέπειες στο εισόδημά τους αλλά και συνολικά δεν αποφεύχθηκε ο μαρασμός του τόπου.

Το γεγονός ότι ο λαός της περιοχής ακούει από διαφορετικά κόμματα τις ίδιες προτάσεις εδράζεται στο γεγονός της στρατηγικής συμφωνίας των κομμάτων αυτών στα μεγάλα και σημαντικά για την περιοχή μας: για τη μετατροπή της σε στρατιωτικό προγεφύρωμα του ΝΑΤΟ και παράλληλα σε στόχο αντιποίνων, σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο για να φουσκώνουν οι τσέπες των ομίλων της πράσινης ενέργειας και ο λαός να ζει σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας, σε τουριστικό προορισμό για τα «μεγάλα πορτοφόλια» προς τέρψη των μεγαλοξενοδόχων, των tour operators, την ώρα που η λαϊκή οικογένεια «βλέπει με τα κιάλια» την αναψυχή και τις διακοπές και παράλληλα οι εργαζόμενοι στον κλάδο έρχονται αντιμέτωποι με την εντατικοποίηση, την απλήρωτη εργασία, τη ζωή με επιδόματα (και όχι πάντα) τον χειμώνα!

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, παρότι από την αρχή αναφέρει ότι «Η πρόταση τίθεται στη δημοσιότητα στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει αναπτυχθεί με αφορμή τα νέα φορολογικά μέτρα που θα επιβαρύνουν τους ελεύθερους επαγγελματίες και μετά την παρουσίαση του φορολογικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση», για αυτά τα ίδια μέτρα δεν λέει τίποτα, δεν ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Η επίκληση των «ξεχωριστών συνθηκών που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας, λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης της και τις ανάγκες του πληθυσμού που κατοικεί ή/και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον Νομό» δεν είναι καινοφανής, ειδικά για την περιοχή μας. Πολύ πρόσφατα άλλωστε (Γενάρης 2023) η Ελληνική Λύση ζητούσε από την κυβέρνηση με ερώτησή της προς τον Υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει στη θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος στη Θράκη, με την ίδια επιχειρηματολογία και προπέτασμα καπνού τη δημογραφική συρρίκνωση, που μάλλον ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σήμερα αμέλησε να προσθέσει στη δική του.

Την πρόταση αυτή, που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των απαιτήσεων των επιχειρηματικών κολοσσών, μπορεί κανείς να τη βρει επίσης στα προγράμματα της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, που ο κ. Νικολαΐδης υποτίθεται αντιπολιτεύεται. Τέτοιες προτάσεις καταγράφονται σε δημόσιες παρεμβάσεις των τοπικών Βουλευτών αυτών των κομμάτων, στα πορίσματα Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στη «διακομματική επιτροπή της Βουλής για την ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» κ.ο.κ.

Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε ενδεικτικά από το πόρισμα της πλειοψηφίας (Ν.Δ.) τα παρακάτω: «Οι προκλήσεις της περιοχής απορρέουν τόσο από τον γεωγραφικό και παραμεθόριο χαρακτήρα, τον ευρύτερο οικονομικό ανταγωνισμό με όμορες χώρες όσο και από τις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας… στον βαθμό που η ίδρυση ειδικών οικονομικών ζωνών στην Θράκη αφορά κίνητρα με την μορφή λ.χ. εφαρμογής μειωμένου φορολογικού συντελεστή για επιχειρήσεις που θα κάνουν επενδύσεις στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης… αυτό δύναται να αξιολογηθεί… Η γεωγραφική θέση της Αν. Μακεδονίας και Θράκης και η διασυνοριακότητά της πρέπει να αξιοποιηθούν περαιτέρω και να ξεκλειδώσουν τη δυναμική συνεργασιών και συνεργατικών σχημάτων… Καθιέρωση φορολογικών απαλλαγών και άλλων κινήτρων και ενισχύσεων όπου δυνατόν… Επιβράβευση επιχειρήσεων μέσω επιδοτήσεων/φοροαπαλλαγών… Επέκταση του καθεστώτος αναστολής καταβολής ΦΠΑ ΚΥΑ Π. 2869/87, και παράλληλα ειδικό καθεστώς-απαλλαγή από ΦΠΑ ή τελών εισαγωγής για συγκεκριμένες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται σε έρευνα…».

Αντίστοιχα από το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ: «Η τοπική επιχειρηματικότητα πρέπει να στηριχθεί πολλαπλά, με στοχευμένα και όχι γενικά κριτήρια και κίνητρα… Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί σε παθογένειες του επιχειρείν στην περιοχή, όπως οι ελλιπείς υποδομές, τα υψηλά μεταφορικά κόστη και ο φορολογικός και άλλου είδους αθέμιτος ανταγωνισμός από τις γειτονικές χώρες… Να δοθούν κίνητρα σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις στη Θράκη ώστε να αντιμετωπίσουν την πρόκληση του εκσυγχρονισμού τους, να δημιουργήσουν δραστηριότητες υψηλότερης αξίας… Αξιοποίηση της διασυνοριακότητας…».

Πόσο διαφορετικές είναι οι παραπάνω προτάσεις από αυτές του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα η «μείωση του ΦΠΑ» γενικά και αόριστα και όχι η κατάργησή του στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης; Με τα «ψιλά γράμματα» να λένε την πραγματική στόχευση που δεν είναι η ανακούφιση του τσακισμένου λαϊκού εισοδήματος αλλά το γεγονός ότι «αφενός θα περιοριστεί η εξαγωγή τοπικού κεφαλαίου στη Βουλγαρία, αφετέρου θα δημιουργήσει συνθήκες για εισαγωγή κεφαλαίων από τη γείτονα χώρα με ευνοϊκούς όρους»! «Η μείωση Φορολογίας για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες» που όμως «πρέπει να συνοδεύονται από την απλοποίηση της διαδικασίας φορολόγησης και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικής καινοτομίας». Και παραπέρα τα «Ειδικά κίνητρα για τη δημιουργία και διατήρηση των επιχειρήσεων στη περιοχή», όμως «βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η προσφορά στην τοπική ανάπτυξη». Είναι καθαρό ποιος ανάμεσα σε μεγαθήρια τύπου Arivia, Reycap κλπ. και στους αυτοαπασχολούμενους βιοπαλαιστές επαγγελματίες έχει δυνατότητες για «επιχειρηματική καινοτομία» και «διατήρηση θέσεων εργασίας», «προσφορά στην τοπική ανάπτυξη»!

Αντίστοιχα οι προτάσεις για «Ανταποδοτικό επίδομα παραμεθορίου», που όμως δεν θα είναι για το σύνολο του λαού της Δράμας αλλά θα «βασίζεται σε πολλαπλά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων του εισοδήματος, της οικογενειακής κατάστασης και της εργασιακής θέσης…», με λίγα λόγια κάτι σαν τα pass της ΝΔ και τα επιδόματα του ΣΥΡΙΖΑ, με την φοροαφαίμαξη της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας να επιδοτεί τα δισεκατομμύρια για τα κίνητρα και τις φοροαπαλλαγές στους ομίλους και τα επιδόματα – ψίχουλα για την ακραία φτώχεια! Ή τέλος η «Αυτοματοποιημένη πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών με την έκδοση και πληρωμή του τιμολογίου», ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια του κράτους για το φοροκυνηγητό των αυτοαπασχολουμένων.

Ο λαός της Δράμας δεν έχει να περιμένει τίποτα θετικό από τέτοιου είδους προτάσεις. Αναγνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, όπως το γεγονός ότι τα φορολογικά βάρη και συνολικά τα κόστη για τους μικρούς επαγγελματίες της περιοχής είναι δυσβάσταχτα και λόγω του «ανταγωνισμού» από τη γειτονική Βουλγαρία, που σε κάποια προϊόντα κατανάλωσης είναι φθηνότερη. Ένα παραπάνω επομένως έχουμε υποχρέωση να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε, μαζί με όλο τον λαό της Δράμας και της χώρας την κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια, του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπως επανειλημμένα το ΚΚΕ πρότεινε με νομοσχέδια στη Βουλή, τα οποία όλα τα κόμματα καταψήφισαν φανερώνοντας την ταξική τους αναλγησία απέναντι στις λαϊκές ανάγκες.

Πάνω από όλα όμως χρειάζεται να γυρίσουμε την πλάτη στα κόμματα που είναι ταγμένα στην υπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας που στενάζει από την ακρίβεια, τα φορολογικά βάρη, την εμπορευματοποίηση της υγείας, που αποτελεί εκτός των άλλων και την ουσιαστική πηγή των τεράστιων προβλημάτων όλων των δομών υγείας στο Νομό μας και οπωσδήποτε για την οριακή λειτουργία του Νοσοκομείου.

Καταθέτουμε όλες τις δυνάμεις μας για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών – λαϊκών αναγκών, για να πάρει ανάσα ο λαός μας. Έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στη δύναμη του λαού τον καλούμε να παλέψουμε μαζί για να φωτιστεί ο άλλος δρόμος ανάπτυξης προς όφελος των εργαζομένων, για την ανατροπή των πολιτικών που τον στραγγίζουν. Να βαδίσουμε μαζί στον δρόμο για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.