ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΤΑ ΜΕΛΗ

 

 

  • Στ. Γεωργιάδης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου: «Εμείς συνεχίζουμε κανονικά με το έργο μας, αυτό το οποίο πρέπει να κάνει το Επιμελητήριο λόγω των ειδικών συνθηκών και καταστάσεων που βιώνει η περιοχή»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017 (εκτός βέβαια αν υπάρξει νέα αναβολή, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν) θα διεξαχθούν οι εκλογές για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Επιμελητήριο Δράμας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής. Η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί στο κτήριο του Επιμελητηρίου (Λαμπριανίδη 40) από τις 8 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα. Ο κατάλογος των εγγεγραμμένων μελών είναι αναρτημένος στα γραφεία του Επιμελητηρίου για ενημέρωση και τακτοποίηση των στοιχείων των εκλογέων και της ταμειακής τους ενημερότητας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής η προθεσμία τακτοποίησης των οικονομικών υποχρεώσεων οφειλόμενων παρελθουσών χρήσεων πρέπει να γίνει το αργότερο 40 ημέρες πριν από τις εκλογές, δηλαδή το αργότερο μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2017.

 

«Άνθρωποι που να πιστεύουν στο θεσμό και να θέλουν να προσφέρουν το καλύτερο στις επιχειρήσεις»

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Εργασία… συν» για την ανακοίνωση των εκλογών ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης ανέφερε: «Ανακοινώθηκε από την Εκλογική Επιτροπή, σύμφωνα με το νόμο, η εκλογική διαδικασία που πρέπει να ορίσουν τα Επιμελητήρια από 1 έως 17 Δεκεμβρίου. Η Εκλογική Επιτροπή που ασχολείται με τη Δράμα όρισε την ημερομηνία την 9η Δεκεμβρίου. Μετά από μεγάλο διάστημα αναβολών, ελπίζουμε αυτή τη φορά να διεξαχθούν εκλογές.

Η όλη αυτή καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στις αλλαγές της νομοθεσίας που είναι ιδιαίτερα σημαντικές, αλλά και στη λειτουργία για πρώτη φορά του Γενικού Εμπορικού Μητρώου που δημιουργεί ζητήματα επιλογής ψηφοφόρων και υποψηφίων, στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Όλα αυτά θα διευκρινιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Είναι ζητήματα με τα οποία ασχολείται η Εκλογική Επιτροπή.

Εμείς συνεχίζουμε κανονικά με το έργο μας, αυτό το οποίο πρέπει να κάνει το Επιμελητήριο λόγω των ειδικών συνθηκών και καταστάσεων που βιώνει η περιοχή και εφόσον υπάρχουν νεότερα θα ενημερώνεστε από την Εκλογική Επιτροπή.

Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα έχουμε άλλες αναβολές. Θέλουμε να τελειώνουμε με μια διαδικασία η οποία πρέπει να δρομολογηθεί. Αλλά να είναι σαφής διαδικασία και να μην αμφισβητείται».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα διαδικαστικού χαρακτήρα προβλήματα που υπάρχουν, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε:

«Μέχρι στιγμής, αν δεν δοθούν διευκρινίσεις πιστεύουμε ότι θα υπάρχουν. Διότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί κάποια ζητήματα. Υπάρχουν ερωτήματα. Το Υπουργείο απαντά στις Εκλογικές Επιτροπές. Θέλω να πιστεύω ότι αυτά τα ερωτήματα δεν θα αργούν να απαντηθούν για να πάμε και στους σωστούς χρόνους. Μην ξεχνάτε ότι αναβλήθηκαν αρκετές φορές οι εκλογές. Αν θυμάστε κι άλλες φορές υπήρχαν ανακοινώσεις. Είχαμε ξεκινήσει για το 2015. Πήγαμε στο 2016 δύο φορές. Πήγαμε στον Ιούνιο του 2017 και φτάσαμε τώρα το Δεκέμβριο του 2017. Για κάποιους λόγους, οι οποίοι δεν εξαρτιόνταν από τα Επιμελητήρια, αλλά ήταν κυρίως άλλοι λόγοι. Είχαμε εθνικές εκλογές, είχαμε διάφορες πολιτικές εξελίξεις, είχαμε αλλαγές στη νομοθεσία που δεν επέτρεπαν να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο, είχαμε εφαρμογή του ΓΕΜΗ. Όλα αυτά τα ζητήματα προκάλεσαν αυτές τις καθυστερήσεις. Δεν είναι σωστό. Πρέπει να προχωρήσουμε στη διαδικασία το συντομότερο και να δοθούν οι επιτέλους οι δυνατότητες στα Επιμελητήρια να συνεχίσουν το έργο τους».

Τέλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Εργασία.. συν» για σενάρια που κάνουν λόγο για «Καλλικράτη» και στον χώρο των Επιμελητηρίων, σημείωσε:

«Προβλέπεται στη νομοθεσία που είναι υπό κατάθεση. Υπάρχει. Το περιμένουμε. Είπαν ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί πριν από τις εκλογές των Επιμελητηρίων. Μέχρι στιγμής έχει κατατεθεί μόνο μια τροπολογία όσον αφορά τον τρόπο εκλογών, για τις οποίες υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν, βάσει και των ερωτημάτων που θέτουν και οι Εκλογικές Επιτροπές.

Από εκεί και πέρα, όμως, τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την περιφερειακότητα υπάρχουν. Προβλέπονται περιφερειακά όργανα, προβλέπονται συγχωνεύσεις σε μη βιώσιμα Επιμελητήρια. Η Δράμα δεν έχει τέτοιο θέμα. Το πώς θα εφαρμοστούν, το τι θα γίνει, το πότε, αν θα εφαρμοστούν άμεσα ή αργότερα, αυτά είναι ζητήματα που θα αποσαφηνιστούν στη νομοθεσία που έρχεται να κατατεθεί, όπως μας είπανε, εντός του 2017. Άρα πριν τις εκλογές.

Είμαστε σε αναμονή και σε διαπραγμάτευση με το Υπουργείο για αυτά τα θέματα. Είμαστε σε έναν διαρκή διάλογο μέσω της Κεντρικής Ένωσης επιμελητηρίων Ελλάδος, σε κεντρικό επίπεδο, διότι τα Επιμελητήρια οφείλουν να έχουν και έχουν κοινή θέση, για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε τα πράγματα.

Πάντως, θα σταθώ στο εξής. Τα προβλήματα στις επιχειρήσεις – μέλη μας σε όλη την Ελλάδα είναι τόσο μεγάλα και η δραστηριότητά τους έχει πλέον τόσα πολλά ζητήματα να αντιμετωπίσει που για όσους θέλουν να προσφέρουν σε αυτό τον χώρο που λέγεται επιμελητηριακός θεσμός είναι μεν το ζητούμενο, αλλά είναι πραγματικά ένας άθλος. Διότι οι συνθήκες και οι συγκύριες στην Ελλάδα της κρίσης και των οικονομικών καταστάσεων είναι δύσκολες για όσους ασχολούνται με αυτά τα θέματα. Και πιστεύω και σε άλλους οργανισμούς. Αρκεί να είναι άνθρωποι που να πιστεύουν στο θεσμό και να θέλουν να προσφέρουν το καλύτερο στις επιχειρήσεις».