ΑΝΑΛΥΣΗ: ΕΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ (ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ) ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 

 

  • «Μας πήρατε, μας πήρατε βαρέλι δίχως πάτο…»

 

Η χειμερινή μεταγραφική περίοδος στον αθλητισμό δίνει τη δυνατότητα στις ομάδες να καλύψουν κυρίως κενά που έχουν διαπιστωθεί πως υπάρχουν στο πρώτο μισό της αγωνιστικής σαιζόν και να διορθώσουν τα όποια λάθη του καλοκαιρινού σχεδιασμού, τα οποία ανέκυψαν σε πρακτικό επίπεδο. Ακόμη, χρησιμοποιείται για να αντικατασταθούν αθλητές που είτε αντιμετωπίζουν έναν μακροχρόνιο τραυματισμό είτε δεν έχουν την απαιτούμενη απόδοση, ενώ σπανιότερα δίνει τη δυνατότητα επένδυσης σε παίκτες που θα προσφέρουν στο απώτερο μέλλον (ακόμη και από την επόμενη αγωνιστική περίοδο) και όχι άμεσα. Βέβαια, κυρίως το χειμώνα, πολλές είναι οι μεταγραφικές ιστορίες παικτών που αποκτώνται μετά…βαΐων και κλάδων, αλλά εν ευθέτω χρόνω αποδεικνύεται πως είναι «παλτά» (κατά την αθλητική αργκό). Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι τις περισσότερες φορές η αγωνιστική ενσωμάτωση των χειμερινών μεταγραφικών αποκτημάτων αργεί να λάβει σάρκα και οστά κι έτσι οι οπαδοί μένουν με τα «εάν», την προσμονή, τα διθυραμβικά πρωτοσέλιδα και τα όνειρα για αναβάθμιση των ομάδων τους…

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά από τις σαρωτικές αλλαγές που επήλθαν λόγω οικονομικής κρίσης και Μνημονίων, οι μεταγραφές και η μεταγραφολογία έχουν ενσωματωθεί και στο πολιτικό σκηνικό, με πλειάδα παραδειγμάτων από το πολιτικό προσωπικό της χώρας να έχουν προχωρήσει σε αλλαγή κόμματος, ενώ υπάρχουν παραδείγματα πολιτικών που έχουν αλλάξει παραπάνω από ένα. Από αυτό το σκηνικό δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης με αρκετά τέτοια παραδείγματα και σε τοπικό επίπεδο.

Ο χρόνος για την πραγματοποίηση των δημοτικών εκλογών πλησιάζει (μια άτυπη προεκλογική περίοδος μακράς διαρκείας βρίσκεται εν εξελίξει) και με βάση αυτό ξετυλίγεται το τελευταίο χρονικό διάστημα πολύπλευρη στρατηγική μεταγραφών υποψηφίων από τοπικές παρατάξεις στο Δήμο Δράμας. Χρησιμοποιώντας ουσιαστικά τον αντίστοιχο αθλητικό όρο, φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταγραφική περίοδος στο Δήμο Δράμας, με τη λήξη της να προσδιορίζεται λίγο πριν από την επίσημη κατάθεση των συνδυασμών στην αρμόδια δικαστική αρχή προς ανακήρυξη.

Το φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο. Αντίστοιχες κινήσεις είχαν γίνει και ενόψει των προηγούμενων δημοτικών εκλογών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο του 2014. Βέβαια, μια ουσιώδης διαφορά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν είναι ότι ενώ το 2014 η παράταξη «πόλη+ζωή» είχε λάβει το ρόλο του «θύτη» στις μεταγραφές, ενσωματώνοντας στελέχη από άλλες παρατάξεις (χαρακτηριστικά παραδείγματα η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο των εν ενεργεία –τότε- Δημοτικών Συμβούλων άλλων παρατάξεων κ.κ. Στέλιου Μελισσινού και Γιώργου Κάργα, καθώς και η σύμπλευση –είτε σε επίπεδο υποψηφιότητας είτε σε επίπεδο στήριξης- της πλειοψηφίας των Πρόεδρων των Κοινοτήτων που είχαν εκλεγεί με άλλες παρατάξεις), τώρα φαίνεται πως έχει λάβει –τουλάχιστον με τις μέχρι τώρα κινήσεις- το ρόλο του «θύματος». Ήδη ο εν ενεργεία Δημοτικός Σύμβουλος κ. Λευτέρης Χρυσοχοΐδης έχει ανακοινωθεί ότι θα είναι υποψήφιος με την παράταξη «Project Δράμα 2020» (προχωρώντας στη συνέχεια και σε ανεξαρτητοποίηση από την πρώην παράταξή του στο Δημοτικό Συμβούλιο), ενώ μαζί του στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα είναι και οι κ.κ. Γιώργος Σαλπιστής και Ραδής Θεοδωρίδης, οι οποίοι ήταν υποψήφιοι με την «πόλη+ζωή» στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Πάντως, η παράταξη «Project Δράμα 2020» δεν περιορίζεται μόνο στην εισχώρηση στελεχών από την «πόλη+ζωή», αλλά ήδη έχει ανακοινώσει και υποψηφίους που συμμετείχαν στις προηγούμενες εκλογές με άλλες παρατάξεις (ο κ. Σωτήρης Συνώλας από τη «Νέα Εποχή-Νέα Δράμα» και ο κ. Μανώλης Κυριακάκης από την «Αυτοδιοίκηση Πολιτών»).

Στελέχη από την «πόλη+ζωή» έχει ανακοινώσει πρόσφατα και ο νυν Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, επικεφαλής της παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα». Συγκεκριμένα, τους προερχόμενους από τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες κ.κ. Ανέστη Κουνδουρά, Χρήστο Κυριακίδη και Δημήτρη Μανώλα. Μεταγραφικές κινήσεις, πάντα κατά τον αθλητικό όρο, έχουν γίνει από την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» στελεχών και από τη «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα», η οποία κλείνει τον πολυετή κύκλο της στο τοπικό πολιτικό γίγνεσθαι. Έτσι, υποψήφιοι με επικεφαλής τον κ. Μαμσάκο θα είναι ακόμη ο νυν Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης, αλλά και ο κ. Παύλος Κωφαντίδης, οι οποίοι το 2014 συμμετείχαν στις εκλογές με την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα».

Μέσα σε αυτή την –ακόμη- διαμορφούμενη κατάσταση, εύλογα η κάθε πλευρά προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα, είτε σε επικοινωνιακό επίπεδο είτε ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο, υπερτονίζοντας –κατά περίπτωση- τις νέες προσθήκες και αποσιωπώντας τις απώλειες που υπάρχουν στο έμψυχο δυναμικό της. Όλο αυτό φέρνει στο νου το (πολύ) παλιό παιδικό παιχνίδι με τις δύο ομάδες (μέσω ερωτήσεων και άλλων κόλπων) να προσπαθούν να μεγαλώσει η καθεμιά και ταυτόχρονα να αποδυναμωθεί η άλλη (φτάνοντας ως στη «διάλυση»). Και την καθεμιά να φωνάζει, μεταξύ άλλων: «Σας πήραμε, σας πήραμε φλουρί κωνσταντινάτο…», «Μας πήρατε, μας πήρατε βαρέλι δίχως πάτο…».

Η μεταγραφική περίοδος σε τοπικό επίπεδο συνεχίζεται, με άγνωστες προς το παρόν τις επόμενες κινήσεις σε αυτή την ιδιότυπη «σκακιέρα»… Πάντως για το αν τα στελέχη που μετακινούνται από μία παράταξη σε άλλη πρόκειται για παιχταράδες ή για «παλτά», πάντα κατά την αθλητική ορολογία, για «φλουριά κωνσταντινάτα» ή «για «βαρέλια δίχως πάτο», κατά το παλιό παιδικό παιχνίδι, θα αποφανθεί ο Δραμινός λαός τον προσεχή Μάιο…

 

«Η καμήλα δεν βλέπει την καμπούρα της»

 

Όμως, δεν είναι μόνο οι μεταγραφές που θα επιφέρουν αλλαγές στα ψηφοδέλτια των παρατάξεων, καθώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την κατάσταση. Κατ’ αρχήν από πλευράς Δημοτικής Αρχής καταγράφονται μερικές απώλειες, μέσω ανεξαρτητοποιήσεων ή αποστασιοποίησης Δημοτικών της Συμβούλων. Πρόσφατα δήλωση ανεξαρτητοποίησης κατατέθηκε από τον κ. Σταμάτη Ρεμόντη, ο οποίος όμως, όπως όλα δείχνουν, δεν προτίθεται να συμμετάσχει στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Είχε προηγηθεί η ανεξαρτητοποίηση του κ. Νίκου Ηλιάδη, ο οποίος –σύμφωνα με εκτιμήσεις, χωρίς όμως να υπάρχουν ακόμη επίσημες ανακοινώσεις- αναμένεται να προσχωρήσει κι αυτός στην παράταξη «Project Δράμα 2020» (άλλωστε σχετικό φωτογραφικό υλικό από δραστηριότητες της παράταξης με τη συμμετοχή του ιδίου φαίνεται να λειτουργεί ως προάγγελος). Το δρόμο της ανεξαρτητοποίησης αναμένεται να ακολουθήσει και ο κ. Ανέστης Τερζής (πρόσφατα δήλωσε πως θα ανεξαρτητοποιηθεί όταν παρουσιαστεί η διακήρυξη αρχών της παράταξής του), ο οποίος θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος – επικεφαλής παράταξης, συμπράττοντας με τον κ. Ηρακλή Χατζηθεοδωρίδη, ενώ πρόσφατα προχώρησε σε αντίστοιχη δήλωση ανεξαρτητοποίησης ο κ. Τάσος Βασιλειάδης, γινόμενος έτσι ο τρίτος Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας που ακολουθεί το δρόμο της ανεξαρτησίας μέχρι τη λήξη της παρούσας θητείας.

Πέρα από αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν και οι κ.κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος και Γιώργος Παπαδόπουλος, οι οποίοι και αυτοί δεν θα είναι υποψήφιοι με την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα», όμως ο λόγος δεν είναι κάποια είδους διαφωνία, αλλά η επιθυμία τους να συνεχίσουν την προσφορά στα κοινά από άλλο επίπεδο. Έτσι, ο μεν κ. Μπλούχος έχει επικεντρωθεί στη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. και στη διεκδίκηση κοινοβουλευτικής έδρας, ο δε κ. Παπαδόπουλος αναμένεται να είναι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με το συνδυασμό του νυν Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου, «Περιφερειακή Αναγέννηση».

Απώλειες σε επίπεδο στελεχών υπάρχουν, όμως, και για την «πόλη+ζωή». Έτσι, το ψηφοδέλτιο των προσεχών εκλογών θα είναι ανανεωμένο κατά μεγάλο ποσοστό, χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει ότι αποτελεί προϊόν βούλησης και όχι αναγκαστική επιλογή. Τα εξέχοντα στελέχη της παράταξης, οι κ.κ. Παύλος Ζαχαριάδης, Γιάννης Ετόγλου, Κυριάκος Γρηγορίου και Γρηγόρης Παπαδόπουλος, οι οποίοι κατείχαν θέσεις ευθύνης κατά τα χρόνια άσκησης διοίκησης από την «πόλη+ζωή» (2011-2014) και ήταν υποψήφιοι στις προηγούμενες εκλογές, καταγράφοντας σε αυτήν και μεγάλη σταυροδοσία, δεν θα συμμετέχουν, στο νέο ψηφοδέλτιο της «πόλης+ζωής», αποδυναμώνοντας αρκετά –με μια αρχική ανάγνωση- την προσπάθεια για επιστροφή στη Διοίκηση του Δήμου και αναγκάζοντας τον επικεφαλής να βρει νέα πρόσωπα που θα αναλάβουν το δύσκολο έργο της συλλογής ψήφων.

Και σε αυτό τον τομέα, βέβαια, η κάθε πλευρά προσπαθεί να επωφεληθεί σε επίπεδο εντυπώσεων, αναδεικνύοντας, δηλαδή τις απώλειες των άλλων και θυμίζοντας έντονα τη λαϊκή παροιμία ότι «η καμήλα δεν βλέπει την καμπούρα της». Μέχρι τις εκλογές έχουν ακόμη να συμβούν πολλά, όμως κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνάει ότι αρμόδιος να αποφασίσει για όλα είναι ο… κυρίαρχος λαός. Και αυτός θα κρίνει κάθε ψηφοδέλτιο, έτσι όπως θα προκύψει μέσα από μια διαδικασία που περιλαμβάνει μεταγραφές, αποχωρήσεις, προσχωρήσεις, νέες εισόδους και εκ νέου υποψηφιότητες…