ΜΕΣΑ ΣΕ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΚΛΙΜΑ, ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΑΙΞΑΝ ΣΤΟ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ «ΓΚΡΙΝΙΑΡΗΣ» ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΤΟΥΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 

  • Σ. Ζαχαράκη, Υφυπουργός Παιδείας: «Μια πολύ καινοτόμα δραστηριότητα, που έκανε τα παιδιά να αφήσουν για λίγο τις οθόνες των κινητών, τις οθόνες των tablets και των υπολογιστών»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, στο Αθλητικό και Πολιτιστικό Κέντρο «Δ. Κραχτίδης», η εκδήλωση απονομής του βραβεύου Γκίνες στους μαθητές του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου για το επιτραπέζιο παιχνίδι με την μεγαλύτερη ταυτόχρονη συμμετοχή. Η απονομή του βραβείου έγινε, μέσα σε εορταστικό κλίμα, από την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, η Βουλευτής Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο Αναπληρωτής Δημάρχου Δράμας και Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού κ. Μιχάλης Τάσσου, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κωνσταντίνος Μπαντίκος, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Ανδρέας Σαλπιγκίδης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Σπύρος Κιουλάνης. Παραβρέθηκαν ακόμη Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, Διευθυντές σχολείων, καθώς και γονείς και κηδεμόνες των μαθητών. «Οικοδεσπότες» της εκδήλωσης ήταν οι Διευθυντές του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου κ.κ. Αλκιβιάδης Σαλπιγκτής και Αθανάσιος Λιανός.

«Δουλέψτε μαζί και οποιαδήποτε διαφορά μπορεί να υπερκεραστεί»

 

Σε δήλωσή της μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζαχαράκη εξέφρασε τη συγκίνησή της, «γιατί αυτή την Παρασκευή, ημέρα που θα ήμουν προφανώς στο γραφείο, βρίσκομαι στη Δράμα σε ανταπόκριση της πρόσκλησης από τα σχολεία, τα οποία έκαναν ένα βήμα πέρα από την καθημερινότητα της σχολικής τάξης». Όπως επεσήμανε η κ. Ζαχαράκη, οι μαθητές των δύο σχολείων, «με μια πολύ καινοτόμα δραστηριότητα, που έκανε τα παιδιά να αφήσουν για λίγο τις οθόνες των κινητών, τις οθόνες των tablets και των υπολογιστών, δούλεψαν συνεργατικά, περνώντας ένα μήνυμα πολύ πιο ουσιαστικό και συμβολικό, απλά από την επίτευξη ενός εξόχως σημαντικού Ρεκόρ Γκίνες. Το γεγονός ότι δούλεψαν όλοι μαζί πέρασε το μήνυμα ότι συνεργαζόμενοι, πέρα από κάθε διαφορά που μπορεί να έχουμε στην ομάδα, να έχουμε διαφορετικό ύψος, να έχουμε μια διαφορετική ταχύτητα στο πώς μαθαίνουμε τα πράγματα, ενωμένοι μπορούμε. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που ήθελα να περάσω και στα παιδιά σήμερα. Δουλέψτε μαζί και οποιαδήποτε διαφορά μπορεί να υπερκεραστεί».

Λίγη ώρα νωρίτερα, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, η Υφυπουργός Παιδείας απέδωσε τα εύσημα στα παιδιά, ενώ έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στους εκπαιδευτικούς των μαθητών, λέγοντας: «Είναι ο δάσκαλός σας και η δασκάλα σας, ο καθηγητής και η καθηγήτριά σας και όλοι αυτοί που είναι γύρω σας, αυτοί που σας νοιάζονται καθημερινά». Η κ. Ζαχαράκη ζήτησε από τα παιδιά «κάθε μέρα να μην ξεχνάμε να λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δασκάλους μας και στο τέλος κάθε ημέρας να έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούμε, να έχουμε δώσει τον καλύτερό μας εαυτό για να μάθουμε περισσότερα πράγματα στο σχολείο, να γίνουμε πιο συνεργατικοί, να δουλεύουμε μέσα στην ομάδα και επίσης στο τέλος της ημέρας να λέμε, φτάνοντας στο σπίτι “ναι, έκανα ό,τι μπορούσα σήμερα, έτσι ώστε να γίνω λίγο καλύτερη, λίγο καλύτερος”».

 

Μια μεγάλη γιορτή στο «Δ. Κραχτίδης»

Το κλίμα στο κλειστό «Δ. Κραχτίδης» ήταν πανηγυρικό και τα πρόσωπα όλων, μικρών και μεγάλων ήταν χαμογελαστά, καθώς με τη συγκεκριμένη εκδήλωση έκλεινε ένας κύκλος προσπαθειών που κράτησε αρκετούς μήνες. Οι μαθητές του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου, καθώς και οι μαθητές από το 3ο και το 7ο, που συμμετείχαν στο ομαδικό παιχνίδι του «Γκρινιάρη», συνοδευόμενοι από τις δασκάλες και τους δασκάλους τους, έλαβαν τις θέσεις τους μέσα στο γήπεδο φορώντας πολύχρωμα καπελάκια. Παρόντες στις κερκίδες ήταν και οι μαθητές των περσινών ΣΤ’ τάξεων των δύο σχολείων που πλέον φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης όλοι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να τραγουδήσουν και να χορέψουν. Στην Υφυπουργό Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη δόθηκε ως αναμνηστικό δώρο ένας πίνακας που ετοίμασαν τα παιδιά, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κατασκευάστηκε ένα στεφάνι από χάρτινα λουλούδια, το οποίο παραδόθηκε στην κ. Υφυπουργό ως δείγμα αγάπης προς την ίδια, ζητώντας της να μεταφέρει αυτό το μήνυμα σε όλα τα παιδιά από όλα τα σχολεία της χώρας. Μάλιστα, τα παιδιά με πανό και πλακάτ που είχαν ετοιμάσει πέρασαν μηνύματα φιλίας και ομαδικότητας, κατά της βίας και του σχολικού εκφοβισμού (bullying).  Επίσης απονεμήθηκαν σε όλους τους μαθητές οι βεβαιώσεις για τη συμμετοχή στο Ρεκόρ Γκίνες, ενώ η κ. Ζαχαράκη είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πλήθος παιδιών, καθώς και να φωτογραφηθεί με μαθητές και εκπαιδευτικούς.

 

Πώς επιτεύχθηκε το Ρεκόρ Γκίνες

Το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών και την ευγενή άμιλλα, πραγματοποίησαν κοινή δράση την Τρίτη 16 Απριλίου 2019, όπου οι μαθητές και των δύο σχολείων έπαιξαν στον κοινό για τα δύο σχολεία προαύλιο χώρο το ομαδικό επιτραπέζιο παιχνίδι «Γκρινιάρης», καταρρίπτοντας έτσι ένα Ρεκόρ Guinness. Όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονομής, η κατάρριψη του Ρεκόρ Guinness δεν αποτελούσε αυτοσκοπό της εκπαιδευτικής δράσης, αλλά το κίνητρο για κάνουν τα παιδιά πράγματα μαζί.

 

Συνολικά στη δράση συμμετείχαν 418 μαθητές από το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο, καθώς και από το 3ο και 7ο Δημοτικό Σχολείο. Οι μαθητές έπαιξαν το επιτραπέζιο παιχνίδι «Γκρινιάρης» σε ομάδες των 4 ατόμων. Κάθε επιτηρητής επέβλεπε 12 ομάδες παικτών, δηλαδή 48 συμμετέχοντες μαθητές, οι οποίοι διακρίνονταν μεταξύ καθώς φορούσαν διαφορετικό χρώμα χάρτινου καπέλου. Ως βασική προϋπόθεση για την κατάρριψη του Ρεκόρ Guinness αποτελούσε ο όρος της επιτυχούς ολοκλήρωσης μιας παρτίδας του επιτραπέζιου παιχνιδιού «Γκρινιάρης» και της ανάδειξης νικητή από όλες τις συμμετέχουσες ομάδες των διαγωνιζόμενων μαθητών. Και με πολύ μεγάλη υπομονή, όπως αναφέρθηκε, οι μαθητές των μικρότερων τάξεων, ιδίως της Α’ Δημοτικού, περίμεναν στις θέσεις τους για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.

 

Οι υπόλοιπες συναντήσεις της Υφυπουργού Παιδείας

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την παραμονή της στη Δράμα, η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζαχαράκη επισκέφτηκε τα ΕΠΑΛ Δράμας, το Μουσικό Σχολείο Δράμας, καθώς και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Δράμας, ενώ συναντήθηκε και με τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργο Παπαδόπουλο, παρουσία του Προέδρου του Περιφερειακού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Παπαθεοδώρου, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργου Ζιμπίδη και του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Πολιτισμού κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ. Η κ. Ζαχαράκη στις επαφές της συνοδευόταν από τον Βουλευτή κ. Μπλούχο.