Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2019 ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΤΑΝ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 25 Ιανουαρίου 2019. Η έναρξη της συνεδρίασης, στις 15.15, την ώρα που στη Βουλή ολοκληρωνόταν η ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, είχε ως εύλογο αποτέλεσμα το σώμα να ασχοληθεί εκτενώς με το συγκεκριμένο θέμα, καθώς υπήρξαν αναφορές τόσο στην αρχή από τον Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Μπαϊρακτάρη και τον Δήμαρχο κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, όσο και κατά τη συζήτηση των θεμάτων προημερησίας διάταξης από επικεφαλής παρατάξεων και άλλους Δημοτικούς Συμβούλους. Μάλιστα, μετά από πρόταση του Δημάρχου κ. Μαμσάκου, και αφού πραγματοποιήθηκε σχετική ψηφοφορία, εισήχθη στη συνεδρίαση ως έκτακτο θέμα η έκδοση ψηφίσματος κατά της απόφασης της Βουλής, με την οποία επικυρωνόταν η Συμφωνία των Πρεσπών.
Κοπή βασιλόπιτας και ευχές
Η συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν η πρώτη για το 2019 κι έτσι (όπως συμβαίνει παραδοσιακά) το σώμα έκοψε τη βασιλόπιτά του για τη νέα χρονιά. Αρχικά, ο Δήμαρχος έκοψε τη βασιλόπιτα για τις δημοτικές παρατάξεις, με το φλουρί να είναι στο κομμάτι της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», το οποίο έλαβε ο επικεφαλής της κ. Στέργιος Ηλιόπουλος. Στη συνέχεια μοιράστηκαν πιτάκια σε όλους τους παρόντες, Δημοτικούς Συμβούλους και μη, αλλά δεν υπήρξε τυχερός που να βρει το φλουρί και να παραλάβει το αντίστοιχο δώρο από τον κ. Μαμσάκο.
Πάντως, επειδή η συνεδρίαση ήταν η πρώτη για τη νέα χρονιά, υπήρξαν ευχές από πλήθος ομιλητών, ενώ στο εορταστικό κλίμα συνέτεινε και το γεγονός της ονομαστικής εορτής του επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο οποίος δέχτηκε τις ευχές των συναδέλφων του.
Ψήφισμα κατά της απόφασης της Βουλής
Η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε ουσιαστικά σε δύο φάσεις. Αρχικά υπήρξαν τοποθετήσεις κατά τη συζήτηση των προημερησίας διάταξης θεμάτων. Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» κ. Παπαεμμανουήλ ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση του Δήμου, έστω και σε συμβολικό επίπεδο, θέτοντας το παράδειγμα της Δημάρχου της γειτονικής Καβάλας κ. Δήμητρας Τσανάκα, η οποία έκλεισε τις υπηρεσίες του Δήμου την ημέρα ψήφισης της Συμφωνίας. Ακόμη, ο κ. Παπαεμμανουήλ έθεσε το ζήτημα της ανακήρυξης ως ανεπιθύμητων από το Δήμο των 153 Βουλευτών που ψήφισαν τη Συμφωνία.
Ο κ. Ηλιόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», κάλεσε το σώμα να υψώσει τοίχο ενάντια σε όλους όσοι διχάζουν τον ελληνικό λαό, προσθέτοντας ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξαν και ακραίες φωνές. Όπως είπε, ένα από τα θύματα ήταν και ο ίδιος ο Δήμαρχος Δράμας λόγω φωτογραφίας του σε κοινωνική στιγμή με το Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστο Καραγιαννίδη.
Τοποθετήσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, κατά την προημερησίας διάταξης συζήτηση, υπήρξαν και από άλλους Δημοτικούς Συμβούλους. Λαμβάνοντας το λόγο ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος και τοποθετούμενος για το θέμα (μετά και τα όσα είπε κατά την έναρξη της συνεδρίασης), ανέφερε ότι «τα “Ναι” θα τα κρίνει η Ιστορία», προσθέτοντας ότι «και οι πολίτες θα κρίνουν πολύ σύντομα αυτούς που ψήφισαν». Ο ίδιος πρότεινε να εκδοθεί ψήφισμα με το οποίο θα καταδικάζεται η απόφαση που έλαβε η Βουλή, καθώς αυτή είναι «αντίθετη προς τα πιστεύω μας». Όσον αφορά την πρόταση για κήρυξη ως ανεπιθύμητων των Βουλευτών που υπερψήφισαν τη Συμφωνία, ο κ. Μαμσάκος πρότεινε να συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία θα εξετάσει το θέμα, καθώς από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι επικεφαλής των παρατάξεων «Project Δράμα 2020» και «Λαϊκή Συσπείρωση» κ.κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης και Γιάννης Στεφανίδης αντίστοιχα.
Ακολούθησε ψηφοφορία σχετικά με το αν πρέπει να συζητηθεί ως κατεπείγον το θέμα της έκδοσης ψηφίσματος, με την παράταξη «πόλη+ζωή» και τον ανεξάρτητο Δημοτικό Σύμβουλο κ. Λευτέρη Χρυσοχοΐδη να μειοψηφούν, όχι επί της ουσίας ουσία, αλλά γιατί, όπως ανέφεραν, αυτό θα έπρεπε να συζητηθεί ως τακτικό σε επόμενη συνεδρίαση του σώματος, παρουσία και των επικεφαλής που απουσίαζαν. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ως προς την εισαγωγή του θέματος στην ημερήσια διάταξη ήταν 17-4.
Μετά τη συζήτηση για την έκδοση και τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων και πλήθος Δημοτικών Συμβούλων, το σώμα προχώρησε στην έκδοση ψηφίσματος με το οποίο καταδικάζει την απόφαση της Βουλής για κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η απόφαση λήφθηκε κατά πλειοψηφία. Θετικά ψήφισαν οι Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής, των παρατάξεων «πόλη+ζωή» (με την επισήμανση ότι «κανείς δεν πρέπει να ρίχνει νερό στο μύλο του εθνικού διχασμού» και «να επενδύει στον εθνικό διχασμό») και «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα», καθώς και ο ανεξάρτητος κ. Χρυσοχοΐδης (με την επισήμανση ότι απαιτείται «εθνική ομοψυχία, σύμπνοια και ομόνοια»). Μειοψήφησε ο κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι η συγκεκριμένη καταδίκη δεν αναδεικνύει τους πραγματικούς ενόχους. Όπως είπε, θα πρέπει το σώμα να καταδικάσει πέρα από την απόφαση της Βουλής και την πολιτική των ΝΑΤΟ, Ε.Ε. και ΗΠΑ, καθώς με τις δικές τους επιταγές προέκυψε αυτή η Συμφωνία.
Η σίτιση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου και τα επικίνδυνα κτήρια
Από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ξεχώρισε το ζήτημα της σίτισης των μαθητών του Μουσικού Σχολείου, όπου παρουσιάστηκε εκ νέου εμπλοκή στο θέμα ανάδειξης αναδόχου του διαγωνισμού, καθώς η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου δεν εγκρίθηκε από τον Επίτροπο. Με αφορμή αυτό, ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης σημείωσε ότι «δεν μπορεί να περιγραφεί πια αυτή η κατάντια στην οποία έχουμε οδηγηθεί» και επέρριψε ευθύνες στη Δημοτική Αρχή για τα «απανωτά λάθη» της, ενώ ακόμη έκανε λόγο για «ανικανότητα, ανευθυνότητα, αδιαφορία, εμπαιγμό» και για «διαλυτική εικόνα». Απαντώντας ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου ανέφερε ότι η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, για την οποία υπήρξε πρόβλημα από τον Επίτροπο, λήφθηκε ομόφωνα, με τον κ. Μλεκάνη να είναι ένας από αυτούς που ψήφισαν θετικά. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι υπήρχε για το θέμα και γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας. Όπως είπε, «είμαι πεπεισμένος ότι ακολουθούμε το σωστό δρόμο», προσθέτοντας ότι το θέμα θα εξεταστεί από ανώτερες αρχές. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο οποίος ανέφερε ότι «ως Δημοτική Αρχή βαδίσαμε στο κατά γράμμα του νόμου», σύμφωνα με τις υπηρεσίες και το νομικό τμήμα. Έκανε λόγο για «λαϊκισμό στο έπακρο» και για «υποκρισία», φωτογραφίζοντας την «πόλη+ζωή» και πρόσθεσε ότι θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για να εξεταστεί άμεσα η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Επίσης, ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε στην προημερησίας διάταξης συζήτηση ήταν και αυτό των ετοιμόρροπων κτηρίων, με αφορμή πρόσφατη κατεδάφιση που έγινε από πλευράς Δήμου Δράμας. Ο κ. Στέργιος Ηλιόπουλος πρότεινε να ελέγξει ο Δήμος όλα τα παλιά κτήρια και για αυτά που έχουν αισθητική αξία να γίνουν ενέργειες έτσι ώστε να υπάρξει συμβολή σε τεχνικές παρεμβάσεις. Για να επιτευχθεί αυτό ο κ. Ηλιόπουλος πρότεινε μάλιστα να γίνουν μακροχρόνιες μισθώσεις ανάμεσα σε Δήμο και ιδιοκτήτες με χαμηλό κόστος. Έτσι «δεν θα χάνουμε την ιστορία της αυτής της πόλης», πρόσθεσε. Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιώργος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ήδη στο γραφείο του υπάρχουν άλλοι 15 φάκελοι ετοιμόρροπων κτηρίων, η πλειοψηφία των οποίων θα πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα. Όπως είπε, το κόστος αναστήλωσης είναι ιδιαίτερα υψηλό και για την αναστήλωσή τους μπορεί να συμβάλλει και το Υπουργείο Πολιτισμού με σχετικό κονδύλι. Πάντως, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι τα περισσότερα από αυτά είναι χωρίς ιστορική αξία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός της αίθουσας της συνεδρίασης υπήρχαν κουβάδες για το νερό που έσταζε, λόγω της έντονης βροχής, ενώ τέθηκε και το ζήτημα που ανέκυψε στο κλειστό «Δ. Κραχτίδης», όπου και εκεί έσταζε νερό από την οροφή. Όπως ειπώθηκε, από πλευράς Δημοτικής Αρχής, το πρόβλημα δεν είναι τωρινό και υπήρχε και στο παρελθόν. Επίσης, και για τις δύο περιπτώσεις, τονίστηκε ότι οφείλεται σε τεχνικής φύσεως προβλήματα, που παρουσιάζονται όταν υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις.