ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΕ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΟΣΩΝ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ

 

  • Έγινε ομόφωνα δεκτή η πρόταση του επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Γ. Στεφανίδη

 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Μαΐου 2018, το σώμα ομόφωνα αποφάσισε να προχωρήσει σε έκδοση ψηφίσματος για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, ζητώντας παράλληλα άμεση νομοθετική ρύθμιση από πλευράς Κυβέρνησης, ώστε να δίνεται το δικαίωμα στα Δημοτικά Συμβούλια να προχωρούν σε διαγραφές οφειλών προς τους Δήμους όσων αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν.

Το θέμα εισήλθε προς συζήτηση με πρωτοβουλία του επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιάννη Στεφανίδη, ο οποίος ανέφερε ότι πρόκειται για πανελλαδική πρωτοβουλία της παράταξής του, έτσι ώστε να παρθεί ενιαία από όλους τους Δήμους η σχετική απόφαση. Όπως σημείωσε, μετά από νομοθετικές παρεμβάσεις, ισχύουν πλέον από την 1η Μαΐου οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις και για οφειλές προς τους Δήμους για ποσά πάνω από 500 ευρώ (με άλλους Δημοτικούς Συμβούλους στη συνέχεια να αναφέρουν ότι τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εφαρμόζονται για ποσά πάνω από 300).

Ο κ. Στεφανίδης ζήτησε από το σώμα να πάρει αποφάσεις στη βάση ότι «δεν πρέπει να κινδυνέψει σε καμία περίπτωση η περιουσία του κοσμάκη». Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε προς το σώμα γραπτή πρόταση ψηφίσματος, ενώ στην ομιλία του προχώρησε σε περαιτέρω ανάλυση των θέσεων, αλλά και των όσων θα πρέπει να ζητούνται από το σχετικό ψήφισμα. Χαρακτηριστικά ανέφερε μια σειρά από ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (μακροχρόνια άνεργοι, ενταγμένοι στο ΚΕΑ, πολύτεκνοι, ΑμεΑ κ.α.), για τις οποίες θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για τη διαγραφή των οφειλών τους.

Ουσιαστικά οι τοποθετήσεις τους αποτυπώνονται στην τελική πρόταση που κατέθεσε προς το σώμα: «Διεκδικούμε άμεσα νομοθετική ρύθμιση που να προστατεύει τη λαϊκή οικογένεια από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις και να δίνει στα Δημοτικά Συμβούλια το δικαίωμα να αποφασίζουν για διαγραφές από αυτούς που αποδειγμένα ούτε έχουν ούτε μπορούν να πληρώσουν».

Κατά τη συζήτηση του θέματος υπήρξαν τοποθετήσεις τόσο από Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας όσο και της αντιπολίτευσης, με το σώμα να λαμβάνει στο τέλος ομόφωνη απόφαση υιοθέτησης της πρότασης του κ. Στεφανίδη, έτσι ώστε να ζητηθεί η ανάλογη νομοθετική πρωτοβουλία από πλευράς Κυβέρνησης.

 

Το 90% των οφειλετών του Δήμου οφείλουν ποσά μέχρι 500 ευρώ

 

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο συγκεκριμένο θέμα, ως εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Άγγελος Σολάκης κατέθεσε στο σώμα συγκεκριμένα στοιχεία όσον αφορά τις οφειλές των δημοτών προς το Δήμο. Όπως είπε το σύνολο των οφειλών προς το Δήμο στις 31 Δεκεμβρίου 2017 ήταν 4.850.000 ευρώ. Από αυτά, 36.000 ευρώ αφορούν τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, 13.000 ευρώ τέλη και δικαιώματα από την ύδρευση κοινοτήτων πριν το 2000, 95.000 ευρώ τέλη ακίνητης περιούσιας μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, 17.000 ευρώ εισφορά σε γη και χρήμα στη Νέα Σεβάστεια, 1.600.000 ευρώ τακτικά έσοδα επί των ακαθορίστων εσόδων επιτηδευματιών (2% και 5%), 2.040.000 ευρώ πρόστιμα (Κ.Ο.Κ., πεζοδρόμια, προσαυξήσεις επί των ακαθορίστων εσόδων) και 1.050.000 ευρώ τέλη κοινοχρήστων χώρων και μισθώματα.

Όσον αφορά τους οφειλέτες του Δήμου, ο κ. Σολάκης, επεσήμανε ότι συνολικά είναι 8.310 και από αυτούς το 90%, δηλαδή οι 7.456 οφείλουν ποσά μέχρι 500 ευρώ. Από 500 μέχρι 1.000 ευρώ οφείλουν 393, από 1.000 μέχρι 5.000 ευρώ οφείλουν 336, από 5.000 μέχρι 10.000 ευρώ 58, από 10.000 μέχρι 20.000 ευρώ οφείλουν 31, από 20.000 μέχρι 50.000 ευρώ οφείλουν 22 και πάνω από 50.000 ευρώ 14.

Επίσης, ο κ. Σολάκης τόνισε ότι βρίσκεται στη διάθεση όχι μόνο των επικεφαλής των παρατάξεων, αλλά και όλων των Δημοτικών Συμβούλων για να τους δώσει στοιχεία σχετικά με την οικονομική κατάσταση του Δήμου, αλλά και τις οφειλές που υπάρχουν προς το Δήμο από την πλευρά των δημοτών. «Η πόρτα του γραφείου μου είναι πάντα ανοιχτή σε όλους», υπογράμμισε απευθυνόμενος προς τους συναδέλφους Δημοτικούς του Συμβούλους.

 

Δεν έλαβε την απαιτούμενη πλειοψηφία η επιχορήγηση των Πολιτιστικών Συλλόγων

 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε για ακόμη μια φορά το θέμα των επιχορηγήσεων των Πολιτιστικών Συλλόγων. Το θέμα επανήλθε για τρίτη φορά, καθώς δεν είχε λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία που προβλέπεται από το νόμο (2/3 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και εν προκειμένω στο Δήμο Δράμας 22 θετικές ψήφους σε σύνολο 33 μελών). Πάντως και σε αυτή τη συνεδρίαση δεν ψηφίστηκε από τον απαιτούμενο αριθμό Δημοτικών Συμβούλων, με 17 να ψηφίζουν θετικά (Δημοτική Αρχή και Α. Χαραλαμπίδης από τη «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα») και 6 αρνητικά (5 όχι από «πόλη+ζωή», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», «Project Δράμα 2020» και 1 «παρών» από το Γιάννη Στεφανίδη της «Λαϊκής Συσπείρωσης»).

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος υπήρχαν εκατέρωθεν βολές για το ποιος ευθύνεται για τη μη ψήφισή του, με την αντιπολίτευση να επικρίνει τη Δημοτική Αρχή, γιατί δεν εισάγει κανονισμό για τις επιχορηγήσεις πολιτιστικών συλλόγων, όπως είχε υποσχεθεί, και με την πλειοψηφούσα παράταξη να επιρρίπτει ευθύνες στις περισσότερες παρατάξεις της αντιπολιτεύσεις, γιατί δεν καταθέτουν γραπτώς τις προτάσεις τους για τη σύνταξη του κανονισμού.

 

Θετικά μηνύματα για τα πλατάνια στην περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου

 

Στη συζήτηση των προημερησίας διάταξης θεμάτων τέθηκε και το ζήτημα της κοπής ή όχι 32 πλατάνων επί των οδών Πατριάρχου Διονυσίου, Γ. Σεφέρη και Κ. Βάρναλη, στην περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο ουσιαστικά είχε μονοπωλήσει τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 25 Απριλίου, όταν και είχε παραβρεθεί πλήθος πολιτών σε μια κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων. Τότε είχε παρθεί η απόφαση να συσταθεί επιτροπή για να εξετάσει το ζήτημα με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά και εκπροσώπων της Οικολογικής Κίνησης Δράμας και συλλόγων ΑμεΑ.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιώργος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι έχουν πραγματοποιηθεί ήδη δύο συσκέψεις για το θέμα με τη συμμετοχή εκπροσώπου της Οικολογικής Κίνησης. Όπως είπε, κοινή συναινέσει γίνεται προσπάθεια να εξευρεθεί η καλύτερη λύση και να ξεπεραστούν τα όποια νομοθετικά προβλήματα. Ακόμη, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «ούτως ή άλλως είμαστε στην ίδια πλευρά, να μην κόψουμε τα δέντρα, αλλά ακόμη αυτό δεν είναι δεδομένο».

 

Κέντρο ερμηνείας οίνου & αποσταγμάτων στη Χωριστή και υποδομές αναρρίχησης στον Κ. Αγρό στο Leader

 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραβρέθηκε ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε. κ. Μανόλης Χατζόπουλος, καθώς και το στέλεχος της εταιρείας κ. Νικόλαος Θωμαΐδης, για να ενημερώσουν το σώμα για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα έργα δημόσιου χαρακτήρα στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER. Ανάλογες ενημερωτικές παρουσίες έχουν πραγματοποιηθεί και στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Παρανεστίου, Προσοτσάνης και Κ. Νευροκοπίου. Ο κ. Χατζόπουλος ενημέρωσε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για θέματα που άπτονται της διαδικασίας της αίτησης, της επιλεξιμότητας συγκεκριμένων ενεργειών και δικαιούχων, της διαδικασίας της αξιολόγησης κ.α.. Η πρόσκληση για τα έργα δημοσίου χαρακτήρα είναι ενεργή από την 3η Απριλίου 2018 με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης της ηλεκτρονικής αίτησης την 22η Ιουνίου 2018. Επίσης, ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε. επεσήμανε ότι η εταιρεία θα προχωρήσει εντός των επόμενων μηνών στην δημοσιοποίηση της πρόσκλησης για τα έργα ιδιωτικού χαρακτήρα του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER, δηλαδή για επενδύσεις στο Δευτερογενή και Τριτογενή Τομέα της οικονομίας που αφορούν φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού – Προγραμματισμού κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης ανέφερε ότι «έχει γίνει σχεδιασμός από πλευράς Δήμου για το LEADER». Όπως είπε ωριμάζουν τα 2 έργα τα οποία θα υποβληθούν στην πρόσκληση για τα έργα δημοσίου χαρακτήρα. Πρόκειται για το Κέντρο ερμηνείας οίνου και αποσταγμάτων με έδρα τη Χωριστή και την προσθήκη υποδομών για αναρρίχηση στο κλειστό γυμναστήριο του Καλού Αγρού. Ο συνολικός προϋπολογισμός και για τα δύο έργα είναι 300.000 ευρώ.