Η επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη έχει αναβαθμίσει το επίπεδο του συναγερμού σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους, εν όψει των εορτασμών στη Θεσσαλονίκη για την απελευθέρωση της πόλης και της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου.
Στην κυβέρνηση παρακολουθούν τα δεδομένα που επικρατούν στην περιοχή σημειώνοντας ότι προς ώρας δεν τίθεται κανένα ζήτημα ματαίωσης των εορταστικών εκδηλώσεων.
Οι αποφάσεις για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου αναμένεται να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα. Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, αν και οι αποφάσεις ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί, επί τάπητος έχει τεθεί το ζήτημα είτε να πραγματοποιηθούν με αυστηρά μέτρα, είτε ακόμη και να μην γίνουν.
Όπως δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, «υπάρχει πάντα η σκέψη να μην έχουμε την παρέλαση με τον παραδοσιακό τρόπο που γίνεται. Αν υπάρξει ανάγκη να προφυλαχτούμε, είναι προφανές ότι θα πάρουμε μέτρα. Ό,τι αποφασιστεί για τη στρατιωτική παρέλαση θα αφορά και στις μαθητικές παρελάσεις».
Αρμόδιες πηγές τονίζουν, πάντως, προς το CNN Greece ότι το υφιστάμενο πλαίσιο των κανόνων, με τις αποστάσεις, τις μάσκες και το πλαφόν στα παρευρισκόμενα άτομα είναι επαρκές για να αποσοβήσει τον υγειονομικό κίνδυνο.
Ταυτοχρόνως όμως προέβαιναν στην αυτονόητη παραδοχή ότι είναι σημαντική η χρονική απόσταση από το συγκεκριμένο ορόσημο και υπογράμμιζαν ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας.
Σε κάθε περίπτωση, εάν οι επιδημιολογικοί δείκτες διατηρηθούν στο «κόκκινο» τότε στη φαρέτρα των λοιμωξιολόγων βρίσκεται πάντοτε η εισήγηση για αναβολή της στρατιωτικής και μαθητικής παρέλασης.
Αντιστοίχως ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου, να πραγματοποιηθεί υπό δρακόντεια υγειονομικά πρωτόκολλα.
Άλλωστε οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πορεία της πανδημίας κυρίως στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και ιδίως την τάση πίεσης που τείνουν να δημιουργήσουν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Κυρίαρχος στόχος κυβέρνησης και ειδικών είναι να αποτραπεί η επανάληψη των φαινόμενων συνωστισμού κατά την περσινή δοξολογία για τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης που λειτούργησε ως ακόμη μια εστία υπερμετάδοσης του ιού, οδηγώντας στις ανεξέλεγκτες, υγειονομικά καταστάσεις που καταγράφηκαν.
Παυλάκης: Δεν πρέπει να γίνουν παρελάσεις
Στο θέμα των παρελάσεων αναφέρθηκε προ ημερών και ο ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης εκφράζοντας την ιδιαίτερη ανησυχία του για την πορεία του ιού στη χώρα. Συγκεκριμένα κ. Παυλάκης δήλωσε πως δεν πρέπει να τίθεται θέμα διεξαγωγής παρελάσεων ή εορταστικών εκδηλώσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως αυτό που προέχει είναι να «σωθούν» τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.
Όπως ανέφερε ο γιατρός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κρίνεται επίφοβη η επανάληψη του περσινού χειμώνα στην Βόρεια Ελλάδα και ο κίνδυνος να σημειωθεί, όπως είπε, ένα νέο «τσουνάμι» κρουσμάτων διότι η μισή κοινωνία δεν είναι εμβολιασμένη.
Πλήρεις οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη
Ενώ το mini lockdown στη συμπρωτεύουσα βρίσκεται σε ισχύ ήδη από την Παρασκευή, από τα δεδομένα που δημοσιοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) φαίνεται ότι η πτωτική τάση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών έχει σαφέστατα ανακοπεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, χθες το μεσημέρι δεν υπήρχε καμία κενή κλίνη σε ΜΕΘ COVID στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (71 σε αυτή τη φάση της πανδημίας), ενώ από τις 28 κλίνες σε ΜΕΘ των υπόλοιπων νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας, κενές ήταν μόλις οι τέσσερις.
Γεμάτες είναι και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας COVID στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας.