ΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ ΕΠΕΒΑΛΕ ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ΜΕΤΑΤΡΕΨΙΜΗ ΣΕ 5 ΕΥΡΩ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ 1 ΧΡΟΝΟ

 

  • Μετά την άσκηση έφεσης η υπόθεση θα κριθεί και σε δεύτερο βαθμό

 

Εκδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Δράμας, την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017, η υπόθεση του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη, με την κατηγορία για παράβαση καθήκοντος, σχετικά με την ασφάλιση των οχημάτων της Π.Ε. Δράμας την χρονική περίοδο από το Νοέμβριο του 2014 έως το Νοέμβριο του 2015. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κ. Πατακάκη και επέβαλε, σε πρώτο βαθμό, ποινή φυλάκισης ενός έτους μετατρέψιμη σε 5 ευρώ ημερησίας, καθώς και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για έναν χρόνο. Κατά της συγκεκριμένης απόφασης ο κ. Πατακάκης άσκησε έφεση και έτσι θα κριθεί και σε δεύτερο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο Θράκης. Την ενοχή του κ. Πατακάκη πρότεινε, κατά την αγόρευσή του, και ο Εισαγγελέας, ο οποίος στη συνέχεια πρότεινε την επιβολή ποινής φυλάκισης 7 μηνών.

Η εκδίκαση της υπόθεσης από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Δράμας ήταν πολύωρη, κρατώντας πάνω από 4,5 ώρες, με τα σχετικά διαλείμματα από πλευράς έδρας, σε μια διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε στις 4.30 το απόγευμα. Από το Δικαστήριο εξετάστηκαν ως μάρτυρες ο κ. Μηνάς Αρβανιτίδης, ο οποίος ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Αφοι Αρβανιτίδη Α.Ε.» κίνησε με σχετική αναφορά το θέμα ενώπιον της Δικαιοσύνης, ο υπάλληλος της Π.Ε. Δράμας κ. Θεολόγος Καλαϊτζίδης, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Τμήματος Προμηθειών, από την πλευρά της πολιτικής αγωγής ο κ. Χρήστος Αρβανιτίδης, ο οποίος ασχολείται με τους δημόσιους διαγωνισμούς για λογαριασμό της εταιρείας «Αφοι Αρβανιτίδης Α.Ε.» και από την πλευρά της υπεράσπισης η υπάλληλος της Π.Ε. Δράμας κ. Ραχήλ Μοχωρίδου, η οποία εκείνη την περίοδο εργαζόταν στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη. Ως μάρτυρας κλήθηκε και ο Γ.Γ. του Δήμου Δράμας κ. Ευάγγελος Αραμπατζής, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν ειδικός συνεργάτης του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, αλλά δεν εξετάστηκε επί της ουσίας από το Δικαστήριο, καθώς δεν γνώριζε τίποτε σχετικό με την υπόθεση. Ως συνήγορος πολιτικής αγωγής από την πλευρά της εταιρείας «Αφοι Αρβανιτίδη Α.Ε.» ήταν ο δικηγόρος κ. Θεοχάρης Γαλιαλίδης και ως συνήγορος υπεράσπισης του κ. Πατακάκη ο δικηγόρος κ. Θανάσης Τσελεμπής.

Η υπόθεση αφορούσε την ασφάλιση των οχημάτων την περίοδο Νοέμβριος 2014 – Νοέμβριος 2015, όταν και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πατακάκης προχώρησε σε απευθείας ανάθεση της ασφάλισης των οχημάτων της Π.Ε. Δράμας, μετά από σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο κ. Πατακάκης ανέθεσε σε συγκεκριμένη εταιρεία για ποσό περίπου 12.000 ευρώ την ασφάλιση των οχημάτων της Π.Ε. Δράμας, όμως, όπως έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Δράμας, με αυτήν του την ενέργεια προκάλεσε ζημία στην Π.Ε. Δράμας ποσού περίπου 2.500 ευρώ, καθώς πριν από την ανάθεση δεν προχώρησε σε επαφές με την εταιρεία «Αφοι Αρβανιτίδης Α.Ε.», η οποία ήταν και προμηθευτής της Π.Ε. Δράμας για την ασφάλιση των οχημάτων της το προηγούμενο έτος. Αναμένεται πλέον η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη, η οποία θα εξετάσει εκ νέου όλα τα στοιχεία και μπορεί είτε να αθωώσει τον κ. Πατακάκη είτε να διατηρήσει την ίδια ποινή.