ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΧΡ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ Ν.Δ. Δ. ΚΥΡΙΑΖΙΔΗ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

 

  • Για το δρόμο Δράμα – Αμφίπολη: «Έχει δοθεί η μελέτη βιωσιμότητας και έχει θετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων»

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. παραχώρησε την Παρασκευή 3 Μαΐου 2019, στο ξενοδοχείο «Εμπορικό», ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης. Όπως είπε ο κ. Καραγιαννίδης, ο οποίος είχε πλάι του τον Γραμματέα της Ν.Ε. Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Καρβούνη, η συνέντευξη τύπου είχε έκτακτο χαρακτήρα. Ο Δραμινός Βουλευτής στάθηκε αρχικά στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στη Ξάνθη, την Δευτέρα 6 Μαΐου, και στη συνέχεια απάντησε σε δημόσιες τοποθετήσεις του Βουλευτή της Ν.Δ. κ. Δημήτρη Κυριαζίδη, ενώ αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν το Νομό Δράμας.

Ο κ. Καραγιαννίδης ισχυρίστηκε πως «ο κ. Κυριαζίδης εδώ και πολύ καιρό έχει αποφασίσει να κατεβάσει πολύ χαμηλά τον πήχη στη χυδαιότητα. Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσω στους προσωπικούς χαρακτηρισμούς που κάνει για μένα» και συνέχισε μιλώντας για δελτίο τύπου του κ. Κυριαζίδη, το οποίο είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα του Βουλευτή της Ν.Δ., περιλαμβάνει πρακτικά της Βουλής και αφορά σε όσα είπε πρόσφατα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης για το δρόμο Δράμα – Αμφίπολη. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Καραγιαννίδης, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Κυριαζίδη για «παραποιημένα πρακτικά», φαίνεται ο κ. Σπίρτζης να αναφέρει ότι οι μελέτες για το Δράμα – Αμφίπολη θα ολοκληρωθούν το 2023, όμως η συγκεκριμένη χρονολογία (2023) αφορά το δρόμο Πάτρα – Πύργος. Αφού επεσήμανε ότι ο κ. Κυριαζίδης «δεν παραποιεί μόνο τα πρακτικά», αλλά «το κάνει και στο βίντεο», ο κ. Καραγιαννίδης κάλεσε τους πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Επίσης, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και σε σημείο πρόσφατης συνέντευξης του Βουλευτή της Ν.Δ. (στην τοπική ιστοσελίδα destanea), όπου ο κ. Κυριαζίδης είπε, μεταξύ άλλων, για το δρόμο Δράμα – Αμφίπολη πως «ενθυμούνται όλοι και μία φιέστα σε αίθουσα του Δημαρχείου που στήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με τη συνδρομή φορέων κολαούζων». Η συγκεκριμένα αναφορά αφορούσε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα στις 4 Μαρτίου 2018. Όπως είπε ο κ. Καραγιαννίδης η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή συνεργασίας επιχειρηματικών, επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων για την προώθηση αναπτυξιακών θεμάτων για τη Δράμα και οι συνεργαζόμενοι φορείς ήταν: Επιμελητήριο, ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, Εργατικό Κέντρο, Δικηγορικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος, Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών, Εμπορικός Σύλλογος, Ένωση Ξενοδόχων, Αδέσμευτος Αγροτικός Σύλλογος Δράμας, Ένωση Κτηνοτρόφων Δράμας, Σύνδεσμος Εργοληπτών, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου. «Αυτούς τους φορείς ο κ. Κυριαζίδης του ονομάζει κολαούζους του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε ο κ. Καραγιαννίδης και κάλεσε τους φορείς να απαντήσουν «σε αυτή την προσβολή». Για το ίδιο θέμα ακόμη επεσήμανε: «Δεν μπορεί ένας Βουλευτής να προσβάλλει τόσο βάναυσα 14 φορείς που αποφάσισαν να κάνουν μία εκδήλωση, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμία συμμετοχή, και να τους ονομάζει κολαούζους».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την παιδεία, το οποίο ψηφίστηκε μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, ο κ. Καραγιαννίδης είπε πως «στη Δράμα ιδρύεται μία πανεπιστημιακή σχολή με 2 Τμήματα, το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος με έδρα τη Δράμα και το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας με έδρα τη Δράμα», προσθέτοντας ότι πρόκειται για εξέλιξη που συμβαίνει «για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης και του Νομού». Όπως είπε «είναι πρώτη φορά που έχουμε πανεπιστημιακές σχολές πενταετούς φοίτησης» και είναι «πρώτη φορά που οργανώνεται με τέτοιο τρόπο η πανεπιστημιακή κοινότητα στην πόλη μας». Όσον αφορά το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου και όσα ανέφερε ο κ. Κυριαζίδης, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «ο Υπουργός του ο κ. Αρβανιτόπουλος την έκλεισε τη Σχολή, με αποτέλεσμα αυτή η Σχολή να υποτιμηθεί τα μέγιστα. Εμείς την ξανανοίξαμε το 2016 και ξαναμπήκε στο μηχανογραφικό και εμείς προσπαθήσαμε να της δώσουμε ώθηση». Μάλιστα ο κ. Καραγιαννίδης κατηγόρησε τον κ. Κυριαζίδη ότι είναι «μέγιστη υποκρισία» «να υποστηρίζει ότι εμείς ακρωτηριάζουμε την πανεπιστημιακή κοινότητα στη Δράμα». Όπως σημείωσε «σήμερα έχουμε 2 πανεπιστημιακές σχολές, με έδρα στη Δράμα, με πλήρη στελέχωση», ενώ οι φοιτητές του Αρχιτεκτονικής Τοπίου θα έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Στη συνέχεια ο κ. Καραγιαννίδης μίλησε για το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», καθώς, όπως είπε, «την Μ. Δευτέρα ανακοινώθηκαν 1,5 εκ. ευρώ» από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Το 2018 και 2019 οι Δήμοι έχουν πάρει χρήματα και θα μπορούσαν να έχουν πάρει πολύ περισσότερα χρήματα, αν είχαν καταθέσει προτάσεις στις 15 προσκλήσεις του Φιλόδημου» ανέφερε ο κ. Καραγιαννίδης και κάλεσε τους Βουλευτές της αντιπολίτευσης να ρωτήσουν τους Δημάρχους «ποια Κυβέρνηση ενδιαφέρθηκε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» και «πότε άλλοτε Δήμοι της δικής μας Περιφερειακής Ενότητας είχαν πάρει αυτά τα χρήματα». Μάλιστα, τόνισε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια μάλλον ζει μια ανάσταση», αν συνυπολογιστούν και οι προσλήψεις που γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Όπως είπε ο κ. Καραγιαννίδης, «να κάνουμε κριτική, αλλά τουλάχιστον να έχει ένα ψήγμα αλήθειας».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Καραγιαννίδης ανέφερε ότι «δεν είμαι ικανοποιημένος από την απορρόφηση που θα μπορούσαν να έχουν οι Δήμοι» από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» και πρόσθεσε ότι «τον Ιανουάριο του 2017 συναντήθηκα και με τους πέντε Δημάρχους και τον Αντιπεριφερειάρχη, στο Διοικητήριο, και τους ενημέρωσα ότι ξεκινάει ένα πρόγραμμα», καλώντας τους να έχουν την ανάλογη ετοιμότητα.

Όσον αφορά τη Σχολή Κινηματόγραφου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και την ανακατασκευή της Καπναποθήκης της οδού Περδίκκα, ο κ. Καραγιαννίδης ανέφερε ότι με το πρόσφατο νομοσχέδιο για την παιδεία «δημιουργήθηκε Σχολή Οπτικοακουστικών Μέσων στην Κοζάνη και Σχολή Κινηματογράφου στη Φλώρινα», τονίζοντας «με τη λογική της οργάνωσης μιας τέτοιας σχολής, των μαθημάτων και των καθηγητών, όσον αφορά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα πάρει ένα χρονικό διάστημα». Για τη Σχολή Κινηματογράφου στη Δράμα επεσήμανε ότι «δεν θα μπορεί να είναι κάπου αλλού, γιατί εχέγγυο και συνάρτηση της επιτυχίας είναι το κτήριο» και σημείωσε ότι «εμάς μας ενδιαφέρει και το κτήριο να συναποτελεί και μέρος της Σχολής Κινηματογράφου». Όπως είπε ο κ. Καραγιαννίδης, «πρόσφατα ανακοινώθηκαν 20 κτήρια που θα πάρουν ενεργειακή αναβάθμιση από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος από χρήματα ευρωπαϊκά» και πρόσθεσε ότι «η Δράμα είναι στην επόμενη εικοσάδα χρηματοδότησης από το Υπουργείο Ενέργειας». Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι «έχει τελειώσει το προκαταρκτικό επίπεδο» και «είμαστε πλέον στην οριστική οριοθέτηση της Σχολής με ΦΕΚ δημιουργίας Σχολής, πρόγραμμα και κτήριο». «Είναι ένα πλάνο μακρόπνοο» ανέφερε και επεσήμανε ότι «επειδή είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα και ένα πολύ μεγάλο όνειρο, θα πάρει πολλά χρόνια για να φτάσουμε στην πλήρη ολοκλήρωση». Πάντως ο κ. Καραγιαννίδης ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Σχολή Κινηματογράφου μπορεί να λειτουργήσει στη Δράμα πριν από την ανακατασκευή της Καπναποθήκης, ότι «το ΕΑΠ θα επιλέξει εάν θέλει να το ξεκινήσει κάπου αλλού».

Μιλώντας για τον δρόμο Δράμα – Αμφίπολη, ο κ. Καραγιαννίδης ανέφερε ότι «έχει δοθεί η μελέτη βιωσιμότητας και έχει θετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων» και πρόσθεσε ότι «ο ίδιος ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως υπάρχουν χρήματα από τα αποθεματικά της Εγνατίας για συγχρηματοδότηση του δρόμου». «Είμαστε πλέον στο επίπεδο να κάνει ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός την τελική ανακοίνωση και να ορίσει το πλαίσιο έναρξης της κατασκευής του δρόμου, που δεν είναι μακριά» σημείωσε ο κ. Καραγιαννίδης, ο οποίος ακόμη τόνισε ότι «δεν είναι μακριά και οι Φυλακές με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ». «Γίνεται προσπάθεια να βγει προκήρυξη μέσα στο καλοκαίρι» είπε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Είναι ζήτημα του ΑΣΕΠ πλέον. Από πλευράς Υπουργείου έχει τελειώσει η διαδικασία. Έχει δοθεί η προκήρυξη, το οργανόγραμμα, ποιες θέσεις θέλουμε και η χρηματοδότηση και η εκτίμηση του Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι ότι μέσα στον Ιούνιο – Ιούλιο θα μπορέσουμε να βγάλουμε στον αέρα το διαγωνισμό».