ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΒΥΘΙΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΔΩΝ ΛΙΓΑ ΜΕΤΡΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί στην τοπική κοινωνία από την επιλογή της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Δράμας να προχωρήσει σε τοποθέτηση συστήματος βυθιζόμενων κάδων στην πλατεία Θ. Αθανασιάδη, λίγα μέτρα μακριά από την προτομή του αείμνηστου πρώην Δημάρχου Θεόφιλου Αθανασιάδη.

Μέσα από σχόλια σε διά ζώσης επαφές, αλλά και με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί πολίτες της Δράμας εκφράζουν την αντίθεσή τους για τη συγκεκριμένη επιλογή του χώρου, επισημαίνοντας πως πρόκειται ουσιαστικά για προσβολή της Ιστορίας της Δράμας.

Ανάμεσα σε όσους σχολίασαν αρνητικά ήταν και ο κ. Θωμάς Μαργαρίτης, πρώην Δήμαρχος Δράμας και νυν Ειδικός Σύμβουλος του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. κ. Χρήστου Μέτιου, ενώ ήδη καταγράφεται και η πρώτη επίσημη ανακοίνωση για το θέμα και συγκεκριμένα από την Πανηπειρωτική Ένωση Ν. Δράμας, η οποία εξέφρασε τη διαμαρτυρία της για την τοποθέτηση κάδων σε μικρή απόσταση από την προτομή του Θ. Αθανασιάδη.

Όσον αφορά την επιλογή του συγκεκριμένου σημείου, αλλά και των υπολοίπων, για την τοποθέτηση συστημάτων βυθιζόμενων κάδων, το προηγούμενο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν τραγελαφικές καταστάσεις. Πρώτα από όλα, από πλευράς Δήμου Δράμας δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία κι έτσι για αρκετές ημέρες υπήρχαν ανοιχτές μεγάλες τρύπες σε διάφορα σημεία της πόλης (παρκάκι των «Πέντε δρόμων», πεζοδρόμιο της οδού Εθνικής Αμύνης), εγκυμονώντας κινδύνους για τους διερχόμενους πεζούς. Τελικά, το θέμα της τοποθέτησης των βυθιζόμενων κάδων έκαβε τις απαιτούμενες εγκρίσεις κι έτσι προχώρησε η διαδικασία της τοποθέτησης. Βέβαια, στο ενδιάμεσο άλλαξε ο σχεδιασμός και η τρύπα στους «Πέντε δρόμους» έκλεισε, αφού το συγκεκριμένο σημείο δεν ήταν στα όσα αποφασίστηκαν τελικά.

Πάντως, όπως αναφέρουν γνώστες της υπόθεσης, η όλη διαδικασία από την αρχή τέθηκε σε λάθος βάση, καθώς πρώτα θα έπρεπε να βρεθούν τα κατάλληλα σημεία και εν συνεχεία να παραγγελθεί συγκεκριμένος αριθμός βυθιζόμενων κάδων. Κι αυτό γιατί στην πορεία εύρεσης των σημείων υπήρξαν προβλήματα, λόγω υπόγειων αγωγών και υπόγειων καλωδίων.

Έτσι, φτάσαμε στο σημείο να επιλεγούν χώροι οι οποίοι είτε εκτιμάται ότι δεν θα εξυπηρετούν έναν τόσο μεγάλο όγκο απορριμμάτων, όπως στο πεζοδρόμιο της οδού Εθνικής Αμύνης, είτε είναι ακατάλληλοι για ιστορικούς λόγους, όπως στην περίπτωση της προτομής του Θ. Αθανασιάδη.

Για όλα αυτά τα γεγονότα, ανεπίσημα βρίσκεται σε εξέλιξη στο Δήμο Δράμας ένα παιχνίδι απόδοσης ευθυνών από αρμόδιο σε αρμόδιο. Από πολλούς πάντως οι ευθύνες επιρρίπτονται ολοκληρωτικά στον πολιτικό προϊστάμενο της υπηρεσίας καθαριότητας και αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Χρήστο Κυριακίδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος, κατά το παρελθόν, είχε επιδείξει έντονα πατριωτικά αισθήματα, συμμετέχοντας δυναμικά στις διαμαρτυρίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας. Όμως, παρά τους αγώνες που έδωσε για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, φαίνεται πως τώρα όχι μόνο δεν ενοχλείται από μια ενέργεια που προσβάλλει την Ιστορία της Δράμας και ένα πρόσωπο το οποίο συνέδεσε την ζωή του με αγώνες για τη Δράμα και τη Μακεδονία, αλλά ουσιαστικά ο ίδιος προσυπογράφει αυτή την επιλογή.

Ο Θεόφιλος Αθανασιάδης

 

Ο Θεόφιλος Αθανασιάδης γεννήθηκε το 1889 στα ορεινά Ζαγοροχώρια της Ηπείρου. Πήρε πτυχίο από την περίφημη Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων και το 1908 μπήκε στη

Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στους Βαλκανικούς πολέμους πηγαίνει εθελοντής στο σώμα των Γαριβαλδινών για να πολεμήσει στην Ήπειρο κατά των Τούρκων. Είναι παρόν στη μάχη του Δρίσκου, 15 χιλιόμετρα έξω από τα Γιάννενα και τον Φεβρουάριο του 2013 μπαίνει απελευθερωτής στα Γιάννενα.

Αμέσως μετά τους Βαλκανικούς πολέμους, το 1914, υπηρετεί ως καθηγητής στο Ημιγυμνάσιο της Δράμας. Όταν οι Βούλγαροι κατέλαβαν την περιοχή, δεν άργησαν να επισημάνουν ότι η στάση και η συμπεριφορά του ήταν εμπόδιο στην απόπειρα βουλγαροποίησης του πληθυσμού δια της βίας και αποφάσισαν τη στενή παρακολούθησή του. Ο ίδιος μάλιστα πιστός στην εσωτερική φωνή του χρέους προς την πατρίδα και τους συμπολίτες του, δίδασκε κρυφά τα Ελληνόπουλα ελληνική γλώσσα και ιστορία. Τον Ιούλιο του 1917 οι Βούλγαροι τον στέλνουν με την πρώτη αποστολή ομήρων στα κάτεργα του θανάτου στη Βουλγαρία από όπου επιστρέφει ετοιμοθάνατος από τις κακουχίες μετά από δύο χρόνια. Στη συνέχεια, εξέδωσε και διεύθυνε εφημερίδες, ενώ το 1923 ορίστηκε Δήμαρχος Δράμας. Το τέλος του Θεόφιλου Αθανασιάδη ήταν μαρτυρικό, καθώς το 1941 τον παίρνουν οι Βούλγαροι από το σπίτι του και ύστερα από σκληρά βασανιστήρια τον τουφεκίζουν μαζί με άλλους στα πευκάκια του Κορυλόβου το 1941.

 

Η ανακοίνωση της Πανηπειρωτικής Ένωσης Ν. Δράμας

 

Με επιστολή της προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, η Πανηπειρωτική Ένωση Ν. Δράμας εκφράζει τη διαμαρτυρία της για την τοποθέτηση κάδων σε μικρή απόσταση από την προτομή του πρώην Δημάρχου Δράμας Θεόφιλου Αθανασιάδη.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή, με θέμα «Διαμαρτυρία για την τοποθέτηση κάδων (καθαριότητας- ανακύκλωσης) σε μικρή απόσταση από την προτομή του Θεόφιλου Αθανασιάδη» αναφέρονται τα εξής:

Αξιότιμοι κύριοι,

Με μεγάλη μας λύπη είδαμε τις εργασίες που ξεκίνησε ο Δήμος Δράμας μπροστά από την προτομή τού ήρωα-μάρτυρα, Θεόφιλου Αθανασιάδη, για την τοποθέτηση κάδων (καθαριότητας – ανακύκλωσης).

Θεωρούμε ότι είναι ασέβεια, πέραν της ακαλαισθησίας, να τοποθετούνται οποιαδήποτε αντικείμενα σε απόσταση αναπνοής από τα ιστορικά μνημεία, γι’ αυτό κάνουμε έκκληση στη Δημοτική Αρχή του τόπου μας να ανακαλέσει την ως άνω απόφασή της και να αποκαταστήσει τον περιβάλλοντα χώρο της προτομής του Θεόφιλου Αθανασιάδη.

 

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Παναγιώτης Σταυρίδης

Η Γενική Γραμματέας

Παρασκευή Βαγενά