ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

 

Σχετικά με τις ενέργειες του Δήμου Δράμας για την προστασία της περιοχής ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, αναφέρει:

«Ύστερα από έγγραφη επιστολή που απέστειλα στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, καθαρίζεται, και με τη συμβολή του Δήμου Δράμας, ο αύλειος χώρος και η ευρύτερη περιοχή του πρώην ΚΙΧΝΕ Δράμας (πρώην Στρατιωτικό Νοσοκομείο), που αποτελούσε επικίνδυνη περιοχή για εκδήλωση πυρκαγιάς. Παράλληλα τοποθετήσαμε νέους πυροσβεστικούς κρουνούς 2 στομίων στο 3ο Δημοτικό Σχολείο, στη διασταύρωση της Λεωφόρου Στρατού με την περιφερειακή οδό και στην περιφερειακή οδό στο ύψος της Εκκλησίας του Προφήτη Ηλία για την παροχή μεγάλων ποσοτήτων νερού σε έκτακτες περιπτώσεις. Ακόμη καθαρίζουμε από χόρτα την περιοχή της οδού Ανθέων, την περιοχή της Νέας Κρώμνης και την ευρύτερη περιοχή της Αγίας Σοφίας, ενώ τις επόμενες ημέρες θα καθαρίσουμε περιμετρικά και το Στρατόπεδο Ανδρικάκη. Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού των 2 ρεμάτων (Μοναστηρακίου και Καλλιφύτου) για την αποφυγή του κινδύνου πλημμύρας. Με έργα και πράξεις μεριμνούμε για την προστασία των πολιτών και της Δράμας».

Στην επιστολή του προς τον Αρχηγό Γ.Ε.Σ. κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, με θέμα «Μέριμνα για τις εργασίες αποψίλωσης & αποκατάστασης σε εγκαταστάσεις ιδιοκτησίας του Γ.Ε.Σ. απάλειψη κινδύνων από φυσικές καταστροφές», ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος ανέφερε:

«Αρχηγέ,

Υποβάλλω τα σέβη μου και τους θερμούς χαιρετισμούς μου στην Στρατιωτική Ηγεσία της χώρας μας, μαζί με τις ευχές όλων μας, προκειμένου να σας δυναμώσουν ηθικά και να συνεχίσετε την δύσκολη αποστολή σας.

Με αφορμή τα τραγικά γεγονότα που όλοι παρακολουθούμε αποσβολωμένοι σε περιοχές της Αθήνας, λόγω πυρκαγιάς που κατέκαψε τεράστιες εκτάσεις, με συνέπεια να ζούμε έναν εθνικό θρήνο καθώς περισσότεροι από 90 συνάνθρωποί μας κάηκαν ζωντανοί, οικογένειες αποχωρίστηκαν, μικροί και μεγάλοι αγνοούνται, περιουσίες που χάθηκαν, περιβαλλοντική καταστροφή η οποία για 30 με 50 χρόνια θα μας κοστίσει ακριβά, είναι συνθήκες που παραπέμπουν σε αιφνίδια εμπόλεμη κατάσταση, σας γνωρίζω ότι πρόθεσή μου είναι να προβώ σε κάθε ενέργεια και απόφαση προκειμένου να ελαχιστοποιήσω ή να απαλείψω τυχόν κινδύνους που ελλοχεύουν στα διοικητικά όρια του Δήμου μου.

Μια τέτοια οφθαλμοφανής περίπτωση στην περιοχή μου, στον κεντρικό ιστό της πόλης, παρακείμενα έως και εντός πυκνόφυτου άλσους, βρίσκεται κτήριο της ιδιοκτησίας σας και συγκεκριμένα το κτήριο του πρώην στρατιωτικού νοσοκομείου (πρ. ΚΙΧΝΕ), το οποίο γειτνιάζει εφαπτόμενο με κατοικίες πέριξ και έναντι πολυκατοικιών, ενός δημοτικού σχολείου, του δημοτικού κολυμβητηρίου και του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Αρρένων, που φιλοξενεί απροστάτευτα παιδιά, και τον Ι.Ν. της Ευαγγελίστριας.

Το εν λόγω κτήριο της ιδιοκτησίας είναι εγκαταλελειμμένο περισσότερο από 20 χρόνια και κατά το διάστημα αυτό μέχρι σήμερα δεν εκτελέστηκαν επαρκείς παρεμβατικές εργασίες σε τυχόν ζημιές που έχουν επέλθει, εργασίες αποψίλωσης και αποκατάστασης με αποτέλεσμα το κτήριο αυτό να συνιστά υψηλότατο κίνδυνο σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Σήμερα, λόγω της πολεοδομικής ανάπτυξης στην περιοχή και το γεωγραφοπολεοδομικό σημείο στο οποίο βρίσκεται η ιδιοκτησία σας, καθιστούν πιο επισταμένη την ανάγκη που δημιουργείται για να γίνουν ενέργειες αμελλητί, καθώς μέσα στον αύλιο χώρο του υπάρχουν δένδρα, κάποια εκ των οποίων έχουν πέσει στο έδαφος, υπάρχουν ξένα αντικείμενα από διερχόμενους, ίσως ακόμα να εισέρχονται στον χώρο άτομα, εισέρχονται δίποδα και πιθανώς να έχουν σωρευτεί πολλά απορρίμματα.

Όλα τα παραπάνω, ενώ εγγίζουν ζητήματα αισθητικής της πόλης και μάλιστα σε ένα σημείο όπου το φυσικό κάλλος είναι πλούσιο ή της εικόνας της στρατιωτικής ηγεσίας μας, κυριότερα και πάνω από όλα, συνιστούν έναν προφανή κίνδυνο δημόσιας υγείας και φυσικών καταστροφών που απευχόμαστε να συμβεί διότι το παρανάλωμα που θα γεννηθεί θα αφανίσει τα πάντα.

Θερμή παράκληση προσωπική μου, των κατοίκων της περιοχής, αλλά και κάθε πολίτη, των οποίων την αγωνία σας μεταφέρω, είναι όπως δώσετε την εντολή για παρεμβάσεις και μέτρα πυροπροστασίας και προστασίας άλλων φυσικών καταστροφών, διότι “κάλλιον το προλαμβάνειν από το θεραπεύειν…”.

Ενδεικτικά επισυνάπτουμε φωτογραφικό υλικό για το εν λόγω κτήριο και επισημαίνουμε ότι θα ήταν πολύτιμη η πρόβλεψή σας και για τα άλλα στρατόπεδα στην περιοχή μου που βρίσκονται στον κεντρικό οικιστικό ιστό, καθώς οι υπαίθριοι χώροι (μπαλκόνια, αυλές, παρκάκια) γειτνιάζουν με τις περιφράξεις των στρατοπέδων.

Με την βεβαιότητα της ανταπόκρισής ας, προσδοκώ στη συνδρομή και βοήθειά σας ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες άλλων θρήνων όσο αυτό μπορεί να ρυθμιστεί από τον κάθε έναν μας ξεχωριστά αλλά και συντονισμένα.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και παρακαλούμε για τις ενέργειές σας,

Θεωρείστε ότι παραμένω στη διάθεσή σας για κάθε διευκόλυνση».