ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΧΡ. ΜΑΜΣΑΚΟΥ, ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Κ. ΜΠΛΟΥΧΟΥ, ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ Ο. ΖΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ Γ. ΔΕΜΕΡΤΖΗ

 

  • «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας» ο τίτλος του προγράμματος – Τετραετής η φοίτηση σε οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα – Εισαγωγή 100 φοιτητών ανά εξάμηνο – Σε πλήρη ανάπτυξη το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα έχει 800-1.000 εγγεγραμμένους φοιτητές
  • Χρ. Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμας: «Πιστοποίηση ότι η Δράμα μπαίνει στο κέντρο των κινηματογραφικών σπουδών της Ελλάδας»
  • Κ. Μπλούχος, Βουλευτής Ν. Δράμας: «Ουσιαστική προοπτική για τον Δήμο μας, για την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, τόσο σε εκπαιδευτικό επίπεδο, σε πολιτιστικό επίπεδο, αλλά και στην προοπτική του χρόνου, ευχόμαστε και ελπίζουμε, και σε τουριστικό επίπεδο»
  • Ο. Ζώρας, Πρόεδρος Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου: «Μην εκπλαγείτε αν σε μερικά έχουμε μια νέα Τσινετσιτά στον χώρο της Δράμας»
  • Γ. Δεμερτζής, Πρόεδρος Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: «Διευρύνουμε τις δράσεις του Φεστιβάλ, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουμε ώσμωση και μια κατάλληλη αλληλεπίδραση της Σχολής Κινηματογράφου και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου που είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα αυτού του τολμήματος»

 

Από το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2023 αναμένεται να λειτουργήσει το προπτυχιακό πρόγραμμα κινηματογραφικών σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), το οποίο περιλαμβάνει εργαστηριακές ενότητες οι οποίες θα πραγματοποιούνται στη Δράμα. Η έγκριση για το προπτυχιακό τμήμα σπουδών του ΕΑΠ με τίτλο «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας» δόθηκε με δημοσίευση στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β’, Αρ. φύλλου 1908, 18 Απριλίου 2022) σχετικής απόφασης του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελου Συρίγου.

Με τη συγκεκριμένη εξέλιξη ολοκληρώνεται μια προσπάθεια ετών για δημιουργία κινηματογραφικής σχολής στη Δράμα, η οποία αποτελεί και την έδρα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Φεστιβάλ Δράμας, «η λειτουργία του προγράμματος, σε συνδυασμό με την δυναμική (και την υποδομή) του Φεστιβάλ Δράμας που κάθε χρόνο υποδέχεται το “νέο αίμα” της ελληνικής και διεθνούς κινηματογραφικής παραγωγής, αναμένεται να ενδυναμώσει τον παιδευτικό ρόλο του Φεστιβάλ και βέβαια να αναδείξει την πόλη της Δράμας σε ένα από τα κατ’ εξοχήν κινηματογραφικά κέντρα των Βαλκανίων και της Ευρώπης: μια πόλη ταυτισμένη με την εκπαίδευση αλλά και την προβολή των κινηματογραφιστών του αύριο».

Η φοίτηση στο προπτυχιακό πρόγραμμα κινηματογραφικών σπουδών του ΕΑΠ θα είναι τετραετής, δηλαδή θα εκτείνεται σε οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα, ενώ ανά εξάμηνο θα εισάγονται περίπου 100 φοιτητές. Σε πλήρη ανάπτυξη το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα έχει 800-1.000 εγγεγραμμένους φοιτητές. Τα μαθήματα θα γίνονται εξ αποστάσεως(εξ αποστάσεως θεματικές ενότητες και εξ αποστάσεως εργαστηριακές θεματικές ενότητες), όμως θα υπάρχουν και διά ζώσης εργαστήρια στη Δράμα(διά ζώσης θεματικές ενότητες). Για τις ανάγκες των διά ζώσης μαθημάτων θα χρησιμοποιηθούν χώροι του Δήμου Δράμας και του Πολιτιστικού Οργανισμού, ενώ υπάρχουν επαφές για αξιοποίηση του Ιδρύματος «Αιμίλιος Θεοχάρη Καλαϊτζίδη» στην Καλλίφυτο.

Για την έγκριση δημιουργίας του προπτυχιακού τμήματος κινηματογραφικών σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου παραχώρησαν συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 5 Μαΐου 2022 ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, ο Πρόεδρος του ΕΑΠ κ. Οδυσσέας Ζώρας και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής.

«Νέα προοπτική στον τόπο μας»

Στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος ανέφερε: «Ένας πολύχρονος αγώνας δικαιώθηκε. Οι επαφές μας στην Αθήνα με τη συμμετοχή του Βουλευτή Δράμας κ. Κωνσταντίνου Μπλούχου, του Προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Γιώργου Δεμερτζή, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Γιάννη Σακαρίδη, ο σωστός προγραμματισμός και η άριστη συνεργασία με τον πολύ καλό φίλο και Πρόεδρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου κ. Οδυσσέα Ζώρα έφεραν το αποτέλεσμα. Με μια συντονισμένη και προγραμματισμένη διαδικασία, με κινήσεις οι οποίες ήταν από όλα τα μέλη ομόφωνα εισακουστήκαμε στο αίτημά μας.

Η πρότασή μας προς το ΕΑΠ ήταν ολοκληρωμένη και αποτέλεσε το κλειδί της επιτυχίας. Το πρόγραμμα των κινηματογραφικών σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, δίνει νέα προοπτική στον τόπο μας. Αποτελεί πιστοποίηση ότι η Δράμα μπαίνει στο κέντρο των κινηματογραφικών σπουδών της Ελλάδας. Η φοίτηση στο πρόγραμμα είναι τετραετής, δηλαδή οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα. Θα εισάγονται ανά εξάμηνο περίπου 100 φοιτητές, δηλαδή σε πλήρη ανάπτυξη θα έχουμε 800-1.000 φοιτητές και τα μαθήματα τα διά ζώσης, που είναι τα εργαστήρια, θα γίνονται στη Δράμα σε χώρους που θα διαμορφωθούν και θα εξοπλιστούν κατάλληλα.

Θεωρώ ότι τα οφέλη είναι πολλαπλά και δεν αναφέρομαι μόνο στο οικονομικό σκέλος, αλλά κυρίως στην αναβάθμιση της καθημερινότητας σε όλα τα επίπεδα. Είμαστε καθόλα έτοιμοι να αξιοποιήσουμε ουσιαστικά αυτό το εγχείρημα. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τη σημερινή Κυβέρνηση της Ν.Δ., τη διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας, τον Βουλευτή Δράμας κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο και τον Πρόεδρο του ΕΑΠ κ. Οδυσσέα Ζώρα για τη μεγάλη τους στήριξη σε αυτό το εγχείρημα. Αλλάζουμε σελίδα στον Δήμο Δράμας, προχωράμε μπροστά.

«Η Κυβέρνηση κλείνει όλα τα ανοιχτά θέματα και τα πάγια αιτήματα των τελευταίων ετών»

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο Βουλευτής κ. Μπλούχος σημείωσε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, παρά το βαρύ κλίμα των ημερών, που ένα χρόνιο, πάγιο, αίτημα –το γνωρίζουν πολύ καλά και ο Δήμαρχός μας και ο κ. Γιώργος Δεμερτζής, αλλά και όλη η τοπική κοινωνία- της προοπτικής κάποιου προγράμματος κινηματογραφικών σπουδών στο ήδη υπάρχον πλαίσιο του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, που θα αναβαθμίσει γενικότερα το Φεστιβάλ, αλλά και θα προσδώσει μια ουσιαστική προοπτική στη Δράμα μας, φτάνει προς το τέλος του. Και φτάνει προς το τέλος του με την υπογραφή αυτής της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο συναισθάνθηκε την ουσιαστική πραγματικότητα του αιτήματος, το οποίο είδε τον γόνιμο βηματισμό που αναπτύχθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια και ιδίως τα δυόμιση τελευταία χρόνια, γιατί εδώ έγινε μια μεγάλη προσπάθεια και πολλών άλλων. Μπορεί αυτή τη στιγμή να μιλάμε εμείς, αλλά και πολλών άλλων αφανών, οι οποίοι συντέλεσαν ουσιαστικά στο να δημιουργηθεί το απαιτούμενο πλαίσιο, ούτως ώστε να τύχει της επιτυχούς έκβασης το συγκεκριμένο αίτημα.

Μέσα, λοιπόν, σε ένα ουσιαστικό πλαίσιο, όπως διαμορφώνεται με την αναβάθμιση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους των τελευταίων ετών, με την προσθήκη και ουσιαστική αναβάθμιση σε επίπεδο προπτυχιακού προγράμματος κινηματογραφικών σπουδών στη Δράμα μας, με την ουσιαστική αξιοποίηση και τον βηματισμό που έχουμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα του στρατοπέδου Ανδρικάκη, με την ουσιαστική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής μας με την έγκριση και ένταξη στο “Αντώνης Τρίτσης” της αναβάθμισης της περιφερειακής μας οδού, αλλά και με το όραμα που υπάρχει ήδη χαρτογραφημένο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος μιας άλλης καινούργιας προοπτικής, της δημιουργίας, της εκμετάλλευσης και αξιοποίησης του εγκαταλελειμμένου λατομείου στον Κορύλοβο, αντιλαμβάνεστε ότι εκτυλίσσεται μία διαδρομή που είναι ουσιαστική πλέον. Τα βήματα τα βλέπουμε και την απάντηση αυτών των βημάτων. Μια ουσιαστική προοπτική για τον Δήμο μας, για την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, τόσο σε εκπαιδευτικό επίπεδο, σε πολιτιστικό επίπεδο, αλλά και στην προοπτική του χρόνου, ευχόμαστε και ελπίζουμε, και σε τουριστικό επίπεδο.

Η Κυβέρνηση αυτή αποδεικνύει συνέχεια, το έχει αποδείξει και για τη Δράμα μας, ότι κλείνει σιγά σιγά όλα τα ανοιχτά θέματα και τα πάγια αιτήματα των τελευταίων ετών. Δεν θα αδικήσουμε κανέναν. Οι προσπάθειες αυτές ξεκίνησαν από μακρόν, το γνωρίζουμε όλοι. Οι προθέσεις και οι αγωνίες είναι δεδομένες και άλλων ανθρώπων, ενδεχόμενα και άλλων Κυβερνήσεων. Το δεδομένο είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση κλείνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτά τα ανοιχτά θέματα και ανοίγει την προοπτική της δική μας περιοχής. Θέλω να ευχαριστήσω τη Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο Δράμας, τον εκλεκτό φίλο και συμπαραστάτη σε αυτή την προσπάθεια όλων των προηγούμενων χρόνων Γιώργο Δεμερτζή, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, φυσικά τον Πρόεδρο του ΕΑΠ, τον αγαπημένο φίλο και συνάδελφο κ. Ζώρα, την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και φυσικά και όλους αυτούς τους αφανείς, οι οποίοι συντέλεσαν με το έργο τους στο να φτάσουμε εμείς στο πολυπόθητο επίπεδο το σημερινό, να έχουμε την πολυπόθητη έγκριση. Ένα μεγάλο ευχαριστώ. Η συνεργασία είναι δεδομένη και θα συνεχίσει να υφίσταται για να κερδίσουμε όσα περισσότερα μπορούμε για τον τόπο μας».

«Εξαιρετικά μοντέρνο πρόγραμμα κινηματογραφικών σπουδών»

Ο Πρόεδρος του ΕΑΠ κ. Ζώρας συμμετείχε στη συνέντευξη τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς βρισκόταν στα Ιωάννινα για τη σύσκεψη των Πρυτάνεων. Στις δηλώσεις του υπογράμμισε πως «το σκηνικό πλέον του Φεστιβάλ Δράμας αλλάζει ριζικά, αλλάζει δραστικά» και πρόσθεσε: «Εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουν ξεκινήσει, όπως είπε και ο Δήμαρχος, οι προσπάθειες. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι η αναγκαιότητα έκαμψε τον ανταγωνισμό, ο οποίος υπήρχε και ο οποίος θα υπάρχει. Είναι λογικό και είναι εποικοδομητικός άλλωστε, αλλά εμείς του ακαδημαϊκού χώρου είμαστε συνηθισμένοι να αντιμετωπίζουμε αυτού του είδους τους εποικοδομητικούς ανταγωνισμούς, που είναι τελικά προς όφελος του εγχειρήματος. Κινηθήκαμε, λοιπόν, και με τον συνάδελφο τον Βουλευτή, τον κ. Μπλούχο, με χειρουργική ακρίβεια, λόγω και της ιδιότητάς μας, και φτάσαμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Έχουμε αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών, ένα εξαιρετικά μοντέρνο πρόγραμμα κινηματογραφικών σπουδών. Το πρόγραμμα αυτό συνδέεται αμέσως και εμμέσως με τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ Δράμας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι είναι οι μόνες κινηματογραφικές σπουδές, οι οποίες βρίσκονται σε άμεση εξάρτηση από ένα ήδη οργανωμένο και σε εξέλιξη και επιτυχημένο κινηματογραφικό φεστιβάλ με διεθνείς αναγνωρίσεις και περγαμηνές. Οι κινηματογραφικές σπουδές έχουν εξελιχθεί όπως ξέρετε, έχουν αναπτυχθεί σε ακαδημαϊκό επίπεδο και δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Δράμας και σε συνεργασία με τον Δήμαρχο, με τους Βουλευτές, τον κ. Μπλούχο, τον κ. Δεμερτζή, θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε και συνεργάτες του προγράμματος από τον εξωτερικό χώρο, καθηγητές του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος των κινηματογραφικών σπουδών.

Άρα ένα όχι πλέον υποσχόμενο, αλλά ένα πραγματικό σκηνικό σημαντικής απογείωσης του Φεστιβάλ, ενός ήδη επιτυχημένου θεσμού, ο οποίος όμως τώρα ενισχύεται και ενισχύεται και με το ακαδημαϊκό πλαίσιο, που θα του δώσει νέα ανάπτυξη, νέα πνοή και νέα φτερά. Ξεκινάει η συνεργασία του Πανεπιστημίου μας με τη Δράμα. Θα είναι συνεχής, θα είναι ευχάριστη, θα είναι εποικοδομητική, θα είναι ακαδημαϊκή, έχει δίπλα της τον Δήμαρχο και τους πολιτικούς. Υπήρξαν ευήκοα ώτα και στο Υπουργείο και στο Πανεπιστήμιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υπήρξαν άνθρωποι, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να δράσουν και τελικά έδρασαν».

Ακόμη ο κ. Ζώρας επεσήμανε: «Το πρόγραμμα θα προσελκύσει πάρα πολλούς φοιτητές. Η Δράμα θα αναπτυχθεί. Οι χώροι είναι ήδη στη διάθεση του ακαδημαϊκού προγράμματος κι έτσι μην εκπλαγείτε αν σε μερικά έχουμε μια νέα Τσινετσιτά στον χώρο της Δράμας, η οποία θα έχει ξεκινήσει από αυτό το μικρό εγχείρημα που ήταν παλιά, αλλά χάρη και στις προσπάθειες και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτικών και των ακαδημαϊκών και του Υπουργείου διογκώνεται συνεχώς και παρουσιάζει συνεχώς μια ευχάριστη έκπληξη. Σας είχαμε υποσχεθεί δύο χρόνια πριν ότι το πρόγραμμα θα είναι έτοιμο. Τηρήσαμε τις υποσχέσεις, παρόλες τις αντιξοότητες, την πανδημία, τις οικονομικές δυσχέρειες. Το πρόγραμμα είναι έτοιμο στο χρόνο που είχαμε υποσχεθεί και εγώ και ο Δήμαρχος από το βήμα του Φεστιβάλ και μάλιστα στην αίθουσα που έχει το όνομα του αείμνηστου σκηνοθέτη Αντώνη Παπαδόπουλου, ο οποίος δυστυχώς έχει αποβιώσει, ωστόσο ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του οποίου η σκέψη ήταν πάντοτε γύρω από αυτό το ακαδημαϊκό εγχείρημα».

«Όλοι οι φοιτητές θα περάσουν από τη Δράμα»

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Ζώρας δήλωσε: «Το πλήρωμα του χρόνια ήρθε. Μια προσπάθεια πολλών ετών ευοδώθηκε. Το εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να λειτουργήσει από το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2023. Γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Λυκείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή άλλου ισότιμου πτυχίου του εσωτερικού ή του εξωτερικού. Η γνώση μιας ξένης γλώσσας και η εξοικείωση με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και του διαδικτύου θα βοηθήσει πάρα πολύ στην παρακολούθηση του προγράμματος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξ αποστάσεως θεματικές ενότητες, εξ αποστάσεως εργαστηριακές θεματικές ενότητες και διά ζώσης θεματικές ενότητες. Ταυτόχρονα πρωτοπορεί, παρέχοντας ποιοτική τριτοβάθμια εξ αποστάσεως εκπαίδευση, πέρα από τα συμβατικά γνωστικά αντικείμενα που σχετίζονται με τον κινηματογράφο. Θα εμβαθύνει σε θέματα κινηματογραφικής γραφής και αφήγησης, θα παρέχει γνώση στο πεδίο της κινούμενης εικόνας (animation), ενώ θα δίνει τη δυνατότητα διδακτικής επάρκειας, μέσω των καινοτόμων μαθημάτων, τα οποία θα συνδέσουν την οπτικοακουστική παραγωγή με την εκπαίδευση. Το κύριο μέρος των εργαστηριακών θεματικών ενοτήτων θα γίνονται διά ζώσης στη Δράμα και θα αφορούν τη θεματική ενότητα της σκηνοθεσίας. Έτσι, όλοι οι φοιτητές θα περάσουν από τη Δράμα.

Η εκπαιδευτική διαδικασία θα πραγματοποιείται σε κλειστούς χώρους που θα διαθέσει ο Δήμος Δράμας, ο Πολιτιστικός Οργανισμός και άλλοι χώροι που έχουμε βρει και έχουμε ρυθμίσει. Υπάρχει μέριμνα να δημιουργηθούν στο άμεσο μέλλον νέοι χώροι αποκλειστικής χρήσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού. Επίσης οι διά ζώσης εργαστηριακές θεματικές ενότητες που γίνονται στη Δράμα θα αυξηθούν με την απόκτηση του κινηματογραφικού εξοπλισμού, κάτι το οποίο επιδιώκουμε με τον Δήμαρχο Δράμας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και το ΕΑΠ. Σε πλήρη ανάπτυξη το πρόγραμμα μπορεί να έχει 800-1.000 εγγεγραμμένους φοιτητές και αυτές είναι οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, αν μου επιτρέπετε να τολμήσω να δηλώσω. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι από το τέταρτο εξάμηνο διευρύνεται η γκάμα των επιλογών των φοιτητών, ώστε να έχει τη δυνατότητα ο κάθε φοιτητές και η κάθε φοιτήτρια να διαμορφώσει το πτυχίο του με θεματικές ενότητες που τον ενδιαφέρουν περισσότερο. Επιπλέον, οι πτυχιακές εργασίες των σπουδαστών θα παρουσιάζονται σε ξεχωριστό πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Έτσι διευρύνουμε τις δράσεις του Φεστιβάλ, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουμε ώσμωση και μια κατάλληλη αλληλεπίδραση της Σχολής Κινηματογράφου και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου που είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα αυτού του τολμήματος. Οι φοιτητές θα μπορούν να εργαστούν σε οποιοδήποτε δημιουργικό τομέα οπτικοακουστικών μέσων, όπως σκηνοθέτες, παραγωγοί, σεναριογράφοι, ενδυματολόγοι, σκηνογράφοι, διευθυντές φωτογραφίας, ηχολήπτες, κριτικοί κινηματογράφου και μοντέρ.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο για την ουσιαστική συμβολή στην επιτυχία αυτή, τον Πρόεδρο του ΕΑΠ κ. Οδυσσέα Ζώρα γιατί το πίστεψε από την πρώτη στιγμή που συνεργαστήκαμε, και τον Βουλευτή Δράμας κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο για το μεγάλο ενδιαφέρον και την υποστήριξή του στο εγχείρημα. Φυσικά όλη την ακαδημαϊκή ομάδα με τη συμμετοχή του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Γιάννη Σακαρίδη, που εργάστηκαν πολλές ώρες για την ολοκλήρωση του εξαιρετικά ενδιαφέροντος και ανταγωνιστικού αυτού προγράμματος».

Μετά την ολοκλήρωση και απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Εργασία… συν» για τους χώρους στη Δράμα, όπου θα φιλοξενούνται τα εργαστηριακά μαθήματα του προπτυχιακού προγράμματος κινηματογραφικών σπουδών του ΕΑΠ, ο Δήμαρχος Δράμας σημείωσε: «Έχουμε τους δικούς μας χώρους του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους που θα αξιοποιηθούν, αλλά συγχρόνως είμαστε και σε μια επικοινωνία με το Ίδρυμα Καλαϊτζίδη για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε όλον εκείνο τον χώρο για το συγκεκριμένο εγχείρημα της πανεπιστημιακής σχολής κινηματογράφου στη Δράμα. Σύντομα θα έχουμε πλήρεις ανακοινώσεις με την παρουσία φυσικά όλων των εμπλεκόμενων φορέων».