ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΡΑΜΑΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Επίσκεψη στο Δήμο Δράμας πραγματοποίησαν την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019 η Γενική Πρόξενος της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Αικατερίνα Πέτρε και η Εμπορική Ακόλουθος του Προξενείου κ. Σιμόνα Ντραγκομίρ, οι οποίες συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο και τον Πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Λευτέρη Καλλινικίδη.

Στις δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., μετά τη συνάντηση, ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος έκανε λόγο για «σημαντική ημέρα», καθώς έχει ξεκινήσει «μια σημαντική κουβέντα συνεργασίας μεταξύ των δύο χώρων», ενώ εξετάζεται η δημιουργία μιας αυτοδιοικητικής σχέσης του Δήμου Δράμας με το Δήμο της Κάμπινα, που υπάγεται στο Νομό Πράχοβα, με περίπου 760.000 πληθυσμό. Όπως σημείωσε ο κ. Μαμσάκος, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχει στην περιοχή πολύ έντονο το ελληνικό στοιχείο, υπογραμμίζοντας πως οι συζητήσεις ξεκίνησαν από τον κ. Ζησόπουλο, Καθηγητή του Πανεπιστημίου στη Ρουμανία, Βουλευτή της ελληνικής μειονότητας και Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων στη Ρουμανία, η οποία αριθμεί πάνω από 20 Κοινότητες. Ο Δήμαρχος Δράμας επεσήμανε πως οι τομείς πάνω στους οποίους υπάρχει επιθυμία συνεργασίας είναι ο πολιτισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, οι εμπορικές σχέσεις και η εκπαιδευτική διασύνδεση. «Το κοινό χαρακτηριστικό των δύο λαών που ξεκινάμε αυτή τη συνεργασία είναι ότι μας ενώνει η Ορθοδοξία», ανέφερε ο κ. Μαμσάκος, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση πως θα υπάρχουν «πολύ καλά αποτελέσματα και για τις δύο χώρες».

Η Γενική Πρόξενος της Ρουμανίας κ. Πέτρε χαρακτήρισε ως ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ρουμανίας και Ελλάδας την αδελφοποίηση της Δράμας με την Κάμπινα. Όπως είπε, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χώρων είναι άριστες, προσθέτοντας πως «αυτό οφείλεται στις σημαντικές ελληνικές μειονότητες που βρίσκονται στη Ρουμανία». Μια τέτοια περίπτωση, υπογράμμισε, είναι και ο Νόμος Πράχοβα, που βρίσκεται η πόλη Κάμπινα. Η κ. Πέτρε εξήγησε πως στη Ρουμανία οι μειονότητες εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο και έτσι μπορούν να απευθύνονται για τις ανάγκες τους απευθείας στην Κυβέρνηση. «Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βουλευτής κ. Ζησόπουλος, ο εκπρόσωπος της ελληνικής μειονότητας της Ρουμανίας χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να ενθαρρύνει τις σχέσεις μεταξύ των Ελλήνων και των Ρουμάνων», ανέφερε η Γενική Πρόξενος της Ρουμανίας. Τέλος, εξέφρασε την επιθυμία του χρόνου, «η ελληνική κοινότητα, της οποίας Πρόεδρος είναι ο κ. Ζησόπουλος, να διοργανώσει το ελληνικό φεστιβάλ στη Δράμα, έτσι ώστε να μπορέσετε να δείτε πόσο καλά έχει διατηρηθεί το παραδοσιακό φολκλόρ της Ρουμανίας».

Η Εμπορικής Ακόλουθος κ. Ντραγκομίρ στάθηκε στις προοπτικές που θα ανοίξουν μέσα από την αδελφοποίησης της Δράμας και της πόλης Κάμπινα. Όπως είπε και οι δύο περιοχές έχουν εμπειρία στην καλλιέργεια των κρασιών, ενώ πρόσθεσε στις κατασκευές ξενοδοχείων και διάφορων σπιτιών στις πόλεις που υπάρχουν στο βουνό της Πράχοβα, μπορούν να χρησιμοποιούνται μάρμαρα από τη Δράμα. Ιδιαίτερη μνεία έκανε η κ. Ντραγκομίρ και στον τουρισμό, λέγοντας πως «η Δράμα μπορεί να προσφέρει πολλά μέρη που μπορούν να επισκεφτούν οι Ρουμάνοι», ενώ απεύθυνε πρόσκληση για επισκέψεις Ελλήνων τουριστών στη Ρουμανία. Η Εμπορική Ακόλουθος στάθηκε και στο κοινό στοιχείο της Ορθοδοξίας, σημειώνοντας πως «στην Πράχοβα υπάρχουν πάρα πολλά μοναστήρια που μπορούμε να τα επισκεφτούμε και η Αγία Βαρβάρα της Δράμας, που γιορτάζεται αυτές τις ημέρες, είναι ένα γεγονός εξαιρετικό, το οποίο είναι απαραίτητο να το κάνουμε γνωστό στη Ρουμανία».

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Καλλινικίδης, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., επεσήμανε πως «η διάθεση του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου να δώσει έμφαση στην εξωστρέφεια του Δήμου Δράμας βρήκε ένα σημαντικό άνθρωπο, ο οποίος είναι κοντά σε αυτή την προσπάθεια και είναι ο Καθηγητής Πανεπιστημίου και Βουλευτής του Ρουμάνικου Κοινοβουλίου κ. Ντράγκος Γαβριήλ Ζησόπουλος». Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, έγινε ήδη μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ η πρόσφατη επίσκεψη είχε ως στόχο «να κάνουμε ένα ακόμη βήμα μπροστά, πάντοτε στο πλαίσιο της διερεύνησης προς την κατεύθυνση της τυχόν αδελφοποίησης του Δήμου Δράμας με το Δήμο Κάμπινα». Ο κ. Καλλινικίδης, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ανέφερε: «Έχουμε φίλους καλούς στη Ρουμανία που θα στηρίξουν αυτές εδώ τις σκέψεις και τη θέληση του Δημάρχου Δράμας, ώστε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω για την πόλη μας. Ένα βήμα, το οποίο σίγουρα θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα και για την ίδια πόλη, αλλά και για τους ανθρώπους που ζουν στη Δράμα. Και βεβαίως, μέσα από την ανάπτυξη σχέσεων με Ρουμάνους πολίτες δίνεται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να συνεργαστούμε σε πολλά επίπεδα, όπως είναι ο πολιτισμός, όπως είναι οι οικονομικές σχέσεις, όπως είναι το πανεπιστήμιο, όπως είναι ο τουρισμός. Όπως και να ‘χει μόνο θετικά και καλά στοιχεία θα αφήσει μια τέτοια συνεργασία».

Στη συνέχεια τα στελέχη του Δήμου μαζί με τη ρουμανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκαν το Επιμελητήριο Δράμας, όπου συζήτησαν με τον Πρόεδρό του κ. Στέφανο Γεωργιάδη θέματα αναφορικά με τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των δυο Δήμων και τα οφέλη που θα προκύψουν στον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο της πόλης και του Νομού.