Σε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Project για τη Δράμα» αναφέρονται τα εξής:

Το πρόγραμμα του Project για τη Δράμα έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τις πραγματικές ανάγκες του Δήμου, να τον εκσυγχρονίσει και ταυτόχρονα να είναι συμβατό με τις οικονομικές του δυνατότητες. Οικονομικές δυνατότητες που υπολογίζουμε ότι, αν εκλεγούμε, θα τις μεγεθύνουμε με δύο απλούς τρόπους: Πρώτον, με την ορθολογική διαχείριση των οικονομικών πόρων του Δήμου, αποφεύγοντας άσκοπα έξοδα, που γίνονται αποκλειστικά για ψηφοθηρικούς λόγους ή για τη δημιουργία εντυπώσεων με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις αχρείαστες απευθείας αναθέσεις. Δεύτερον, εκμεταλλευόμενοι και το τελευταίο ευρώ που προσφέρεται από διάφορες χρηματοδοτικές πηγές, ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα οι δημότες.

Σήμερα ο Δήμος Δράμας βρίσκεται είκοσι χρόνια πίσω, σε σχέση με τους περισσότερους Δήμους της Ελλάδας. Πολλές υποσχέσεις των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών έμειναν «σχέδια επί χάρτου» και, έτσι, οι δημότες της Δράμας απολαμβάνουν υπηρεσίες χαμηλού επιπέδου. Το «Project για τη Δράμα» φιλοδοξεί να αναστρέψει αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα.

Το προεκλογικό μας πρόγραμμα κατά το δυνατό κοστολογημένο και χρονολογημένο, παρουσιάζει τους βασικούς άξονες που θα κινηθούμε:

Μεγάλα Projects

Ως μεγάλα projects θεωρούμε:

Πρώτον, τις παρεμβάσεις που χρονικά έχουν προτεραιότητα, γιατί λύνουν επείγοντα προβλήματα του Δήμου.

Δεύτερον, τα μεγάλα έργα που, όταν κατασκευαστούν, θα αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα και τη λειτουργία της πόλης και των χωριών μας και θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των δημοτών.

Τρίτον, εκείνες τις παρεμβάσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στο Δήμο μας να αναπτύξει μια ισχυρή ταυτότητα, πάνω στην οποία θα χτιστεί το πλάνο προσέλκυσης τουριστών και νέων κατοίκων.

Προτείνουμε:

-Νέο Κολυμβητήριο: Ολοκλήρωση του δημοτικού κολυμβητηρίου ενώ παράλληλα θα εξαντληθούν οι δυνατότητες να αποκτήσουμε νέο κολυμβητήριο Ολυμπιακών διαστάσεων με κερκίδες.

-Δημοτικό Στάδιο (Αλέκος Φρούσιος): Εκτέλεση του έργου στο οποίο η παράταξή μας πρωτοστάτησε για να γίνει πράξη η δωρεά του κ. Θεοδωρίδη και η ένταξή του σε χρηματοδοτικό εργαλείο.

-Κατασκευή νέων σύγχρονων κοιμητηρίων: Δημιουργία και λειτουργία σύγχρονων δημοτικών κοιμητηρίων σε νέα θέση, με ορίζοντα υλοποίησης τη λήξη της ερχόμενης πενταετίας.

-Εκτεταμένη υπογειοποίηση καλωδίων της ΔΕΗ και σταδιακή υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων.

-Πλήρης αξιοποίηση του στρατοπέδου Ανδρικάκη: Το στρατόπεδο Ανδρικάκη δε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο ως θεματικό πάρκο οπτικοακουστικών μέσων. Προτείνουμε να λειτουργήσει ως πολυχώρος αξιοποιώντας την έκταση και τη χρήση των κτιρίων του που θα μπορεί να φιλοξενήσει θεματικά πάρκα, ακόμη και την Ονειρούπολη.

-Ανάπλαση της 19ης Μαΐου: Η μελλοντική αντικατάσταση του πλακοσκεπούς αγωγού θα πρέπει να συνοδευτεί από την ανάπλαση της 19ης Μαΐου με την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών. Όλα τα παραπάνω θα γίνουν με ευρεία διαβούλευση, με τη συμμετοχή του συνόλου των φορέων και των δημοτών της Δράμας.

-Ανάπλαση Πάρκου Αγίας Βαρβάρας: Βάσει της υπάρχουσας διαχειριστικής μελέτης, θα προβούμε σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προκειμένου να αναδειχθεί το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας και η περιοχή κατάντη του μύλου του Ζώνκε προς τους λαχανόκηπους. Παράλληλα, θα προβλεφθεί παρέμβαση που θα επιτρέπει την προσβασιμότητα για όλους στο πάρκο.

-Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας, Δημοτικού Κήπου και Εθνικής Αμύνης: Το μεγαλύτερο από τα έργα της επόμενης περιόδου θα είναι η ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας της Δράμας, η ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου και η ανάπλαση της Εθνικής Αμύνης, από το ύψος της Κεντρικής Πλατείας ως τον Σταθμό του ΟΣΕ, που θα βασιστεί στην δωρεά της μελέτης της Raycap. Δεσμευόμαστε ότι ως Δημοτική Αρχή θα εξασφαλίσουμε τους πόρους μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την τριπλή ανάπλαση και όχι τμηματικά. Είμαστε πεπεισμένοι ότι εμείς, με την επαγγελματική και κοινωνική μας εμπειρία, μπορούμε να πείσουμε την Κυβέρνηση ότι αξίζει αυτό το έργο να χρηματοδοτηθεί με διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να βγει η Δράμα από την στασιμότητα.

-Αποκαταστάσεις διατηρητέων κτιρίων: Άμεση ένταξη του Δήμου Δράμας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αποκατάστασης και Επανάχρησης Διατηρητέων Κτιρίων. Έμφαση στα κτίρια του ιστορικού κέντρου της πόλης της Δράμας. Χάραξη Ιστορικών Διαδρομών.

-Ανάδειξη του Ιστορικού Κέντρου της Δράμας: Ολοκλήρωση πολεοδομικών και αρχιτεκτονικών μελετών μέσα στην επόμενη τετραετία, ώστε, στη συνέχεια, να συνταχθεί ένα ολοκληρωμένο project, που θα αλλάξει τη μορφή και θα προσδώσει ταυτότητα στην πόλη.

-Ανάπλαση των εισόδων της πόλης από Νέα Αμισό και από Καβάλα: Θα γίνει μελέτη ώστε να καλυτερέψουν κατά πολύ οι δύο κύριες είσοδοι της πόλης. Στόχος είναι να υπάρχουν σύντομα ώριμες μελέτες προκειμένου να αξιοποιήσουμε υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία.

-Ανάπτυξη του ορεινού όγκου του Δήμου Δράμας: Η ανάπτυξη αυτή απαιτεί την συνεργασία όλων των φορέων που εμπλέκονται χωροταξικά και θεσμικά με το περιβάλλον, όπως η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, η Διεύθυνση Δασών Δράμας, το Δασαρχείο Δράμας, η Μονάδα Διαχείρισης Νέστου-Βιστωνίδας-Ροδόπης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και οι ιδιωτικοί φορείς ανάπτυξης του τουρισμού. Στοχεύουμε στην ανάπτυξη και συντήρηση του οδικού δικτύου και σε μελέτες για την αειφορική διαχείριση πολλαπλών σκοπών (οριοθέτηση βοσκοτόπων, ανάδειξη υφιστάμενων και νέων μονοπατιών, έργων εγγείων βελτιώσεων κλπ) του ορεινού όγκου και εξειδικευμένα projects για την προβολή και την εδραίωσή του ως τον κορυφαίο προορισμό στη Βόρεια Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τον ορεινό τουρισμό. Τέλος, θα πρέπει να διευρυνθούν οι δυνατότητες διακρατικής συνεργασίας με την Βουλγαρία σε διάφορα θεματικά πεδία.

-Ενοποίηση Αθλητικών εγκαταστάσεων: Σύνδεση Δημοτικού Σταδίου Αλέκος Φρούσιος με το κλειστό γυμναστήριο (ΔΗΓΑ) και Κολυμβητήριο με αξιοποίηση του ενδιάμεσου άλσους.

-Κατασκευή Δημοτικού Θεάτρου: Στόχος μας είναι στο τέλος της επόμενης τετραετίας η πόλη της Δράμας να διαθέτει σύγχρονο θέατρο με σκηνή κατάλληλη για το ανέβασμα και επαγγελματικών παραστάσεων.

-Δημιουργία μόνιμης λαϊκής σκεπαστής αγοράς: Μέσα στους πρώτους 18 μήνες, θα ολοκληρώσουμε τις απαραίτητες μελέτες, τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και θα εξασφαλίσουμε τους πόρους για την κατασκευή στεγασμένης λαϊκής αγοράς στο χώρο του Parking βαρέων οχημάτων στην Ανάπλαση, όπου θα φιλοξενηθούν οι παραγωγοί και οι έμποροι. Με αυτόν τον τρόπο, το Παζάρι θα γίνεται απρόσκοπτα 12 μήνες τον χρόνο. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της επόμενης πενταετίας, οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στον τομέα όπου πραγματοποιούνταν το Παζάρι της 19ης Μαΐου θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών, ως ανταπόδοση για την μεταφορά του παζαριού.

-Αξιοποίηση και ανάδειξη λατομείου Κορυλόβου: Το σχέδιό μας περιλαμβάνει δημιουργία σπαστής μεταφερόμενης πίστας αναρρίχησης, ανοιχτό θέατρο για τη φιλοξενία θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών και εκδηλώσεων πολιτισμού, υπαίθριο εκθετήριο μαρμάρου, βοτανικό κήπο, αναψυκτήριο, παιδικές χαρές, περίπτερα προβολής τοπικών προϊόντων, χώρο στάθμευσης και περιπατητικά μονοπάτια. Όλοι οι χώροι σχεδιάστηκαν ώστε να επιτυγχάνεται η πλήρης προσβασιμότητα σε άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Η Δράμα γυρίζει σελίδα! Είσαι μέσα;