Σε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Project Δράμα 2020» αναφέρονται τα εξής:
Μία ιστορία αλλοίωσης της πραγματικότητας και επίδειξης άγνοιας, για τα χρέη του Φεστιβάλ. Η ιστορία του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και οι οφειλές του μέχρι το 2011 ταλαιπωρούν πολλά χρόνια τον Δήμο Δράμας, αλλά κυρίως τους ιδιώτες, οι οποίοι για πολλά χρόνια βλέπουν με απελπισία την αδράνεια του Δήμου.
Κάποιοι ιδιώτες, έχοντας να λαμβάνουν χρήματα από έτη μέχρι και το 2004, έβγαλαν δικαστικές αποφάσεις κατά του νομικού προσώπου του Φεστιβάλ, το οποίο βρίσκεται υπό εκκαθάριση από το έτος 2011. Μπορεί να ακούγεται ως λεπτομέρεια αλλά άλλο νομικό πρόσωπο είναι το Φεστιβάλ και άλλο ο Δήμος. Δεν έχει την δυνατότητα να πληρώσει ο Δήμος τις οφειλές του Φεστιβάλ, παρά μόνο με τη νόμιμη οδό. Η εκκαθάριση του Φεστιβάλ τελείωσε στο τέλος του 2018 και ήρθε ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο τις τελευταίες ημέρες του 2018. Τότε, όλες οι παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένης και της Δημοτικής Αρχής, δεν έκαναν αποδεκτή την έκθεση των εκκαθαριστών, ζητώντας περισσότερα στοιχεία. Η ίδια έκθεση ήρθε στην συνεδρίαση της 30ης Μαρτίου και έγινε δεκτή ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Η παράταξη Πόλη + Ζωή έβγαλε δελτίο τύπου, όπου όλες οι αναφορές στην παράταξή μας είναι ψευδείς και ανακριβείς. Τους ίδιους ισχυρισμούς τους είδαμε να επαναλαμβάνονται και σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του κ. Χαρακίδη και του κ. Μλεκάνη.
Κατηγορηθήκαμε πως ισχυριστήκαμε ότι η πληρωμή των οφειλών μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο μετά την λήξη της εκκαθάρισης. Ουδέποτε έχουμε ισχυριστεί κάτι τέτοιο. Η εσκεμμένη αλλοίωση της πραγματικότητας ξεκίνησε από την ημέρα που ορισμένοι από τους ιδιώτες ξεκίνησαν διαδικασία κατά του Δήμου, με την αιτιολογία ότι ο Δήμος καθυστέρησε την αποδοχή της εκκαθάρισης και για αυτό τον λόγο προχώρησαν σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Όταν το θέμα ήρθε στην αρμόδια Οικονομική Επιτροπή, ως παράταξη αναφέραμε ότι δεν μπορούν οι ιδιώτες αυτοί να προχωρήσουν σε αναγκαστική εκτέλεση, δηλαδή κατάσχεση των λογαριασμών του Δήμου, αλλά η πληρωμή τους να γίνει με τη νόμιμη διαδικασία. Για τον λόγο αυτό ψηφίσαμε να ασκηθούν ένδικα μέσα κατά των κατασχέσεων. Διευκρινίζουμε ότι η Δημοτική Αρχή έχει την πλειοψηφία και ως παράταξη θα μπορούσαμε να λαϊκίσουμε και να ζητήσουμε να μην ασκηθούν τα ένδικα μέσα. Οι αιτήσεις αναστολής που άσκησε ο Δήμος έχουν γίνει δεκτές, αναγνωρίζοντας πλήρως το σκεπτικό μας, ότι δηλαδή αυτός ο τρόπος είσπραξης των οφειλών δεν είναι νόμιμος.
Συμπληρώνει, η παράταξη Πόλη + Ζωή ότι αν πλήρωνε ο Δήμος με αυτή την διαδικασία, θα γλύτωνε τόκους. Η πραγματικότητα είναι ότι οι οφειλές από το 2004, έως σήμερα έχουν ποσό τόκων, ισόποσο ή μεγαλύτερο του αρχικού κεφαλαίου. Ο ισχυρισμός της παράταξης Πόλη + Ζωή αποτελεί δείγμα ημιμάθειας. Καταρχάς, η επιβάρυνση του Δήμου Δράμας με την άσκηση των ένδικων μέσων κατά των κατασχέσεων, όπως ψηφίσαμε, αφορά μόνο το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2020 έως σήμερα, δηλαδή μόνο λίγοι μήνες τοκοφορίας. Όμως, αυτό που αγνοούν είναι ο τρόπος υπολογισμού των τόκων. Το επιτόκιο στις απαιτήσεις κατά των Δήμων ήταν 6% και από 1-5-2019 3%. Το επιτόκιο με το οποίο προχώρησαν οι εκτελέσεις υπολογίστηκε διαφορετικά και φυσικά μεγάλωσε κατά πολύ τους τόκους, που θα έπρεπε να πληρώσει ο Δήμος. Αν αποδεχόταν δηλαδή ο Δήμος τις κατασχέσεις και δεν υπερασπιζόταν τα δικαιώματά του, θα πλήρωνε πολύ μεγαλύτερο ποσό τόκων, από αυτό που θα πληρώσει τώρα ακολουθώντας τη νόμιμη οδό. Σε μία μόνο περίπτωση το όφελος είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ. Επιπλέον, με τις κατασχέσεις ο Δήμος επιβαρύνεται επιπλέον με έξοδα εκτέλεσης (τέλος απογράφου, έξοδα σύνταξης επιταγής), τα οποία δεν έχει κανένα λόγο να πληρώσει επιπλέον. Αν όλα αυτά τα ποσά αναλογιστούμε ότι αφορούν πολλούς διαφορετικούς ιδιώτες, γίνεται αντιληπτό ότι η επιμονή μας να πληρωθούν αυτοί με τη νόμιμη διαδικασία και όχι με μια μη νόμιμη εκτέλεση όχι μόνο δεν επιβάρυνε οικονομικά τον Δήμο, αλλά απεναντίας τον απάλλαξε από μεγάλα χρηματικά ποσά, ικανοποιώντας πλήρως και τους ιδιώτες.
Άλλωστε, αν η παράταξη των κυρίων Χαρακίδη και Μλεκάνη υποστηρίζει με τόσο θέρμη σήμερα αυτό το ψέμα, γιατί η ίδια το 2018 δεν αποδέχτηκε την ίδια ακριβώς έκθεση, που αποδέχτηκε το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία της συνεδρίαση και άφησε το Δήμο να χρεώνεται με τόκους υπερημερίας; Με αυτά που υποστηρίζουν δημόσια, αποκλειστικά για ψηφοθηρικούς λόγους και για λαϊκισμό, μήπως τελικά πρέπει να τους αποδώσουμε την απόλυτη ευθύνη, αφού ήξεραν τον τρόπο και για δυόμιση χρόνια, τον έκρυβαν; Προφανώς και στερείται σοβαρότητας το δίδυμο Μλεκάνη-Χαρακίδη, αλλά αυτήν την έχουν χάσει από καιρό.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητήσαμε να πληρωθούν οι ιδιώτες, που τόσο έχουν ταλαιπωρηθεί, τηρώντας τη νομιμότητα. Ως μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής έχουμε καθήκον να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του Δήμου και όχι να απεμπολήσουμε τα δικαιώματα του, ζημιώνοντάς τον, όπως μας καλούσε η παράταξη Πόλη + Ζωή.