ΑΡΘΡΟ

Του Ανέστη Τζωρτζίου

υπ. Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Προσοτσάνης με την παράταξη «Πρώτα ο Πολίτης»

Διασώστη ΕΚΑΒ

Εκπαιδευτή Α’ Βοηθειών

Απόφοιτου Διοίκησης Επιχειρήσεων

Αν θέλουμε να μιλάμε σοβαρά για την πολιτιστική πρόοδο ενός τόπου, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά πού ήμασταν, πού είμαστε και πού θέλουμε να πάμε. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια στον Δήμο Προσοτσάνης βιώνουμε από τη Δημοτική Αρχή μια συστηματική απαξίωση του πολιτισμού, των πολιτιστικών φορέων και συλλόγων, των συνδημοτών μας.

Το ιστορικό δημοτικό σχολείο της Προσοτσάνης «Άγιος Χρυσόστομος» που μόρφωσε πολλές γενιές των προγόνων μας, έκλεισε και σήμερα βλέπουμε ένα μνημείο του τόπου μας εγκαταλελειμμένο. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Προσοτσάνης κλειστή και τα βιβλία «έρημα» στα ράφια. Το Λαογραφικό Μουσείο της Προσοτσάνης κλειστό. Το πολυδιαφημισμένο τρενάκι παρατημένο και το σπήλαιο του Αγγίτη να παρακμάζει χωρίς την απαραίτητη προβολή, χωρίς καμία αναβάθμιση. Ο χώρος αναψυχής «Εργοστάσιο» παρατημένος. Ο χώρος εκδηλώσεων στο Φαράγγι της Πετρούσας κλειστός και ο ξενώνας φιλοξενίας νέων «Γιαννίκειο» σε αδράνεια. Εκδηλώσεις του Δήμου πρόχειρες χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα στους συνδημότες μας. Οργανόγραμμα πολιτισμού ανύπαρκτο. Χώροι φυσικού κάλλους παρατημένοι στο έλεος της μοίρας και του χρόνου. Άνθρωποι του τόπου μας με παιδεία, κύρος και πολυετή εθελοντική προσφορά, που οι δυνατότητές τους μένουν αναξιοποίητες.

Ο Δήμος μας διέθετε και διαθέτει πλούσιο πολιτισμό που πρέπει να σεβαστούμε και να αναδείξουμε. Από τα αρχαία μνημεία, τα αρχέγονα δρώμενα, την παράδοση, μέχρι τους ανθρώπους αυτής της γης που άοκνα αγωνίζονται για να κερδίσει ο τόπος μας μέσα από τις δουλειές τους, μέσα από τη βιοπάλη, μέσα από τις οικογένειές τους, μέσα από την καθημερινότητά τους. Υπάρχουν άνθρωποι με πολλές γνώσεις και πλούσιο βιογραφικό που δεν έχουν αξιοποιηθεί. Υπάρχουν άνθρωποι που εθελοντικά προσφέρουν και η Δημοτική Αρχή τους έχει απομονώσει. Υπάρχουν άξιοι επαγγελματίες και λαμπροί επιστήμονες που στηρίζουν τον τόπο μας και συχνά βρίσκουν «εμπόδια» στον δρόμο τους.

Έτσι, χάθηκε η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας απέναντι στον Δήμο. Η αδιαφορία και ο εμπαιγμός της Δημοτικής Αρχής απέναντι στους συνδημότες μας έχει ως συνέπεια ο κάθε πολίτης να αμφιβάλει, να δυσπιστεί και να τρομοκρατείται. Θεωρεί πως έχει μείνει μόνος του να αγωνίζεται και πολλές φορές είναι στο χείλος να παρατήσει κάθε προσπάθεια για προσφορά. Η δημοκρατία απαιτεί σεβασμό στον πολίτη και η Δημοτική Αρχή παραπαίει συνεχώς, αφού όταν δεν αδιαφορεί, επιτίθεται με οργή και εμπάθεια στα αιτήματα των δημοτών.

Οι συντοπίτες μας όμως, έχουν τα ψυχικά αποθέματα που χρειάζονται για να παύσει η παρούσα χαοτική κατάσταση. Ο τόπος μας διαθέτει πολιτιστικό πλούτο που σε συνδυασμό με τη φυσική ομορφιά και τους συμπολίτες μας, αποτελεί την κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη.

Ωστόσο χρειάζεται πολιτική βούληση, χρειάζονται άνθρωποι με γνώσεις και εμπειρία, με μεράκι και όρεξη για πραγματική προσφορά, μακριά από προσωπικά οφέλη. Επιβάλλεται να εκμεταλλευτούμε προγράμματα που θα μας συνδέσουν με την τεχνολογία και τον υπόλοιπο κόσμο. Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας να μορφωθούν κατάλληλα και να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα, ώστε να προσφέρουμε το καλύτερο παρόν και μέλλον σε κάθε συνδημότη. Θέλουμε να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας. Θέλουμε να δώσουμε την αξία που αρμόζει σε κάθε έκφανση του πολιτισμού. Θέλουμε κοντά μας τους ανθρώπους που έχουν όρεξη, που έχουν προσφέρει, που έχουν γνώσεις. Θέλουμε μαζί μας τους επιστήμονες και τους επαγγελματίες. Θέλουμε να τιμήσουμε με έργα τους προγόνους μας.

Είμαι σίγουρος ότι οι συνδημότες μου στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, θα ορθώσουν ανάστημα και θα δώσουν την ευκαιρία σε ανθρώπους που αγαπάμε ειλικρινά τον τόπο, να προσφέρουμε, να χτίσουμε το αύριο που οραματιζόμαστε όλοι, με σεβασμό στην ιστορία και την παράδοσή μας. Οι συμπολίτες μου ξέρουν να διακρίνουν τον έντιμο από τον ακατάλληλο, τον μαχητικό από τον αδιάφορο. Οι συνδημότες μου πλέον ξέρουν ποιοι και πως θα πάμε μπροστά αυτόν τον τόπο.