Ο πληθωρισμός έφτασε στο 12.1% στην Ελλάδα τον Ιούνιο, με τον καύσωνα που επίκειται να απειλεί με περαιτέρω αύξηση. Ας δούμε πώς οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την οικονομία.

Ο Derek Lemoine είναι αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο University of Arizona και μελετά τις επιπτώσεις του καιρού και της κλιματικής αλλαγής. Με άρθρο του στο Conversation ενημερώνει πως “μεγάλος όγκος των σχετικών μελετών που έχουν γίνει, συνδέουν τη ζέστη με οικονομικά αποτελέσματα.

Ακολουθούν οι πέντε τρόποι που δείχνουν πώς τα τα κύματα καύσωνα που κάνουν ρεκόρ στην ηπειρωτική Ευρώπη, τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ μπορούν να ‘τιμωρήσουν’ τις οικονομίες που ήδη ταλαιπωρούνται από τον πληθωρισμό“.

1. Δέχεται ‘χτύπημα’ η ανάπτυξη

Έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολική ζέστη μπορεί να βλάψει άμεσα την οικονομική ανάπτυξη. Για παράδειγμα, μελέτη του 2018 κατέληξε στο ότι οι οικονομίες των πολιτειών στις ΗΠΑ τείνουν να αναπτύσσονται με πιο αργούς ρυθμούς, κατά τη διάρκεια σχετικά θερμών καλοκαιριών.

Η ετήσια οικονομική ανάπτυξη πέφτει από 0.15 έως 0.25% για κάθε 0.56 βαθμό Κελσίου που είναι πάνω από το μέσο όρο ενός τυπικού καλοκαιριού.

Οι εργάτες σε βιομηχανίες που εκτίθενται στις καιρικές συνθήκες -όπως οι κατασκευές- δουλεύουν λιγότερες ώρες, όταν υπάρχουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που μειώνουν την ανάπτυξη και σε βιομηχανίες που περιλαμβάνουν εργασία σε εσωτερικούς χώρους. Όπως το λιανικό εμπόριο, τις υπηρεσίες και τα οικονομικά. Οι εργαζόμενοι είναι λιγότερο παραγωγικοί, όταν ο καιρός είναι πιο ζεστός.

2. Μειώνονται οι ‘αποδόσεις’ των καλλιεργειών

Η γεωργία προφανώς και επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες, με τις θερμοκρασίες από 29 έως 32 βαθμών Κελσίου να ωφελούν την ανάπτυξη των καλλιεργειών και τις ‘αποδόσεις’ να ‘πέφτουν’ απότομα όταν τα θερμόμετρα ‘χτυπούν’ κόκκινο.

Μερικές καλλιέργειες πλήττονται από την υπερβολική ζέστη. Για παράδειγμα, αυτές του καλαμποκιού, της σόγιας και του βαμβακιού. Συνθήκη που είναι δαπανηρή για τςι οικονομίες.

Πρόσφατη μελέτη έκανε γνωστό ότι 2 επιπλέον βαθμοί Κελσίου -της υπερθέρμανσης του πλανήτη’ θα εξαφάνιζε τα κέρδη από κάθε μέσο στρέμμα γεωργικής γης, στις ανατολικές ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της κατάρρευσης της συγκομιδής σιταριού στη Ρωσία, στο κύμα καύσωνα του 2010. Είχε αυξήσει τις τιμές σε όλον τον κόσμο. Όπως συμβαίνει φέτος, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, με τους έχοντες γνώση να ενημερώνουν ότι τα προσεχή δύο χρόνια αναμένεται να είναι ακόμα χειρότερα.

Προς το παρόν, έρευνα του World Meteorological Organization ειδοποιεί πως υπάρχουν 40% πιθανότητες να αυξηθεί κατά 1.8 C η μέση ετήσια θερμοκρασία του πλανήτη, την προσεχή πενταετία. Βέβαια, δεν έχει αλλάξει κάτι προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το σενάριο. Μάλλον γίνονται πράγματα, για να επιβεβαιωθεί.

3. Αυξάνεται στα ύψη η κατανάλωση ενέργειας

Όταν κάνει υπερβολική ζέστη, αναζητούμε τρόπους να δροσιστούμε -για να επιβιώσουμε. Συνήθως καταφεύγουμε στα κλιματιστικά ή σε άλλους εξοπλισμούς ψύξης.

Μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι μόνο μία επιπλέον ημέρα με θερμοκρασίες πάνω από 32 C, αυξάνει την ετήσια χρήση οικιακής ενέργειας κατά 0,4%.

Πιο πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η χρήση ενέργειας αυξάνεται περισσότερο σε μέρη που τείνουν να είναι πιο ζεστά, πιθανώς επειδή περισσότερα νοικοκυριά διαθέτουν κλιματισμό.

Αυτή η αύξηση στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας τις ζεστές μέρες πιέζει τα ηλεκτρικά δίκτυα ακριβώς όταν οι άνθρωποι εξαρτώνται περισσότερο από αυτά. Οι διακοπές ρεύματος μπορεί να είναι αρκετά δαπανηρές για την οικονομία, καθώς τα αποθέματα τροφίμων και άλλων αγαθών μπορεί να χαλάσουν και πολλές επιχειρήσεις είτε πρέπει να λειτουργήσουν με γεννήτριες είτε να κλείσουν.

Ενδεικτικά, οι διακοπές ρεύματος στην Καλιφόρνια, το 2019, στοίχισαν περίπου 10.000.000.000 δολάρια.

4. Υποφέρει η εκπαίδευση -και επηρεάζεται το μέλλον των παιδιών

Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος του ολοένα και πιο ζεστού καιρού επηρεάζει και την ικανότητα των παιδιών να μάθουν –και ως εκ τούτου, τα μελλοντικά τους κέρδη.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ζεστός καιρός κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς μειώνει τις βαθμολογίες των τεστ.

Οι βαθμολογίες στα μαθηματικά μειώνονται όλο και περισσότερο καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει πέρα ​​από τους 21 C. Οι βαθμολογίες ανάγνωσης ‘αντέχουν’ στις υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που σύμφωνα με αυτήν την έρευνα είναι συνεπές με το πώς διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου ανταποκρίνονται στη θερμότητα.

Μελέτη πρότεινε ότι οι μαθητές σε σχολεία που δεν διαθέτουν κλιματισμό μαθαίνουν 1% λιγότερο για κάθε 0.56 C αύξησης στη μέση θερμοκρασία του σχολικού έτους. Διαπίστωσε επίσης, ότι οι μαθητές των μειονοτήτων επηρεάζονται ιδιαίτερα από τα θερμότερα σχολικά χρόνια, καθώς τα σχολεία τους είναι πιο πιθανό να στερούνται κλιματισμού.

Έρευνα του 2018 έδειξε ότι μια μέρα με 32 βαθμούς Κελσίου μπορεί να μειώσει το αποτέλεσμα εξετάσεων κατά 14% και κατά 10.9% τις πιθανότητες του μαθητή να ‘περάσει’ το μάθημα.

Η ‘απώλεια’ μάθησης έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερα κέρδη κατά τη διάρκεια της ζωής.

5. Τα κλιματιστικά είναι δίκοπο μαχαίρι

Σε ό,τι αφορά τη χρήση κλιματιστικών και άλλων συσκευών ψύξης, μελέτες έχουν δείξει ότι η ύπαρξη ενός λειτουργικού κλιματιστικού σημαίνει ότι πεθαίνουν λιγότεροι άνθρωποι, δεν διακυβεύεται η εκπαίδευση, ενώ η υπερβολική ζέστη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν βλάπτει τα έμβρυα.

Βέβαια, δεν έχουμε όλοι κλιματιστικά ή τη δυνατότητα να αποκτήσουμε και τελευταία πολλοί εξ όσων έχουμε, δεν μπορούμε να τα λειτουργήσουμε -σκεπτόμενοι τον αριθμό που ενδεχομένως να δούμε μπροστά μας, στον επόμενο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Eπίσης, πάντα σε πρώτο πλάνο είναι αυτό που λέγεται ‘κλιματική αλλαγή‘ και έχει προκαλέσει όσα ζούμε.

Μέχρι το 2100, η υψηλότερη χρήση κλιματισμού θα μπορούσε να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας για κατοικίες, κατά 83% παγκοσμίως.

Εάν αυτή η ενέργεια προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, θα μπορούσε να καταλήξει να ενισχύει τα κύματα καύσωνα που προκαλούν την υψηλότερη ζήτηση εξαρχής.

Ναι, πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο.

Πηγή: news247.gr