Είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Μάλιστα, οι πρωτεΐνες στο ασπράδι περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό. Επίσης, είναι πλούσια σε σελήνιο, ιώδιο, βιταμίνες Β2, Β12 και D και σίδηρο. Περιέχουν χολίνη, απαραίτητη για τη σύνθεση ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου, της ακετυλοχολίνης.

Ένα αυγό περιέχει:4,5 γρ. λίπους, από τα οποία το 1,5 γρ. είναι κορεσμένο. Περίπου 215 mg χοληστερίνης στον κρόκο

Συντηρούνται στο ψυγείο για περίπου 28 ημέρες από την ημερομηνία παραγωγής. Οι ποιοτικές απώλειες, καθώς και ο κίνδυνος εξάπλωσης βακτηριδίων σαλμονέλας, περιορίζονται σημαντικά αν τα βάλουμε στο ψυγείο το συντομότερο δυνατόν.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να βάψετε τα αυγά σας φυσικά

Βάψτε τα ροζ χρησιμοποιώντας παντζάρια, κίτρινα με φλούδες πορτοκαλιού ή λεμονιού και πράσινα με μαϊντανό ή σπανάκι.

Ρίξτε το υλικό βαφής των αυγών σε μια κατσαρόλα με τόσο νερό, όσο χρειάζεται για να σκεπάζει στη συνέχεια τα αυγά.

Προσθέστε λευκό ξίδι και βράστε το νερό για 30΄ (60΄ για πιο έντονο χρώμα). Σουρώστε και ρίξτε πάλι το νερό στην κατσαρόλα. Βάλτε τα αυγά και βράστε τα για 15΄. Αφήστε τα να στεγνώσουν και σκουπίστε τα με πανί βουτηγμένο σε λίγο λάδι.

Η κατανάλωσή  τους φαίνεται να προφυλάσσει από τον καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Αυτή η προστατευτική τους δράση σχετίζεται με την υψηλή τους περιεκτικότητα σε λουτεΐνη.

Πηγή: vita.gr