«Συνομολογεί παραθεσμικές, αντιδημοκρατικές ενέργειες που πλήττουν την δημοκρατία»
«Με βάση το Σύνταγμα και τον νόμο ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ έχει το δικαίωμα να ενημερώνει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Είναι πρόβλημα δημοκρατίας η δυσανεξία της Ν.Δ. στην κριτική και τη συζήτηση για τις υποκλοπές. Δείχνει τις πολύ βαριές της πολιτικές ευθύνες για το δίδυμο σκάνδαλο των υποκλοπών και της συγκάλυψής του», τόνισε μεταξύ άλλων ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «ΦΑΡΟπολιτικά» του Faros24.gr με τον δημοσιογράφο Λάμπρο Παπαδή.
Ο κ. Ξανθόπουλος χαρακτήρισε οδυνηρή μέρα για την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία και ασύλληπτο το γεγονός ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ να θέλει να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών για τα ευρήματα των ερευνών του για τις υποκλοπές και η πλειοψηφία με διάφορα αφελή επιχειρήματα να το αποκλείει.
«Αν υπήρχε αυτονομημένη ΕΥΠ, όπως υπαινίσσονται κυβερνητικά στελέχη, που παρακολουθούσε Υπουργούς και αρχηγούς ενόπλων δυνάμεων, η αγωνία της Ν.Δ. να κλείσει την υπόθεση, δείχνει ότι είναι πολύ βαθιά βουτηγμένη σε αυτή την παραθεσμική αντιδημοκρατική ενέργεια που αφήνει πληγές στη Δημοκρατία. Σύντομα ο ελληνικός λαός θα της αποδώσει αυτά που της αναλογούν», υπογράμμισε. Και επανέλαβε ότι με μια προοδευτική κυβέρνηση θα γίνει προανακριτική επιτροπή για να ερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες και θα αλλάξει νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα για τη λειτουργία της ΕΥΠ ώστε να λογοδοτεί και να μη λειτουργεί ως ανέλεγκτο αυτόνομο κέντρο του βαθέος κράτους που είναι ανέλεγκτο από τη Βουλή.
Αναφερόμενος στην επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για τον αποκλεισμό του νεοναζιστικού κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζεται νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα προσδιορίζει επακριβώς τα στοιχεία του ναζιστικού φαινομένου. «Η άμυνα της δημοκρατίας πρέπει να είναι πολύ σταθμισμένη. Υπάρχει νομολογία και ευρωπαϊκή και από τον ελληνικό αντιρατσιστικό νόμο για το τι συνιστά πράξη ρατσισμού και εχθροπάθειας», συμπλήρωσε.
Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για την κηδεία του έκπτωτου βασιλιά και τη στάση της Κυβέρνησης αλλά και πολλών στελεχών της, παρατήρησε πως η Ν.Δ. επιθυμεί διαύλους επικοινωνίας με το βαθιά συντηρητικό κομμάτι των φιλοβασιλικών. «Επιχειρείται η επανασυγκρότηση της ιδεολογία της νέας altright δεξιάς. Η κηδεία του εκπτώτου βασιλιά, δημιούργησε αντανακλαστικά στην δημοκρατική κοινή γνώμη. Θέλουμε μια δημοκρατία συμπεριληπτική, που να λαμβάνει υπόψη και τους αδύναμους. Ο αγώνας για διασφάλιση και διεύρυνση της δημοκρατίας είναι συνεχής», κατέληξε.