ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «PROJECT ΔΡΑΜΑ 2020» ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΜΑ»

 

 

Κόντρα ανάμεσα στην παράταξη «Project Δράμα 2020» και τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Δράμας προκάλεσε η σύμπραξη των παρατάξεων «Ενώνουμε τη Δράμα» του Δημάρχου κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου και «Δράμα Πρωταγωνίστρια» του κ. Λευτέρη Καλλινκίδη. Αρχικά εκδόθηκε ανακοίνωση από την παράταξη «Project Δράμα 2020», την Τετάρτη 28 Αυγούστου, όταν και μέσω σχετικής συνέντευξης τύπου έγινε γνωστή η συνεργασίας των δύο παρατάξεων του Δήμου. Ακολούθησε απαντητική ανακοίνωση από την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» την Πέμπτη 29 Αυγούστου.

 

«Είναι πολλά τα προικιά, Χριστόδουλε»

 

Στην ανακοίνωση της παράταξης «Project Δράμα 2020» αναφέρονται τα εξής:

«Ο κύριος Μαμσάκος μάς ενημερώνει ότι η σύμπραξη της παράταξης του κυρίου Καλλινικίδη (δηλαδή η πλήρης ενσωμάτωση και αφομοίωσή της από την παράταξη του δημάρχου, αφού πλέον θεωρούνται μια παράταξη) είναι η πρώτη πανελλαδικά.

Ξέχασε να μας πει ότι την σύμπραξη την είχε εφαρμόσει πριν καν υπάρξει ως νομοθέτημα, από την προεκλογική ακόμη περίοδο. Τότε, συνέπραξε με μια παράταξη, που δεν δημιουργήθηκε ποτέ, απλά υπήρξε ως διαρροή για να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες του επίδοξου –τότε- υποψηφίου Δημάρχου. Η προίκα της προεκλογικής “νύφης” είναι, όπως θα αποδειχθεί σε λίγες μέρες από σήμερα, η τετραετής θέση AΑντιδημάρχου και η θέση του αναπληρωτή Δημάρχου.

Προίκα της σημερινής (σ.σ. Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019) σύμπραξης είναι η προεδρία της πολύπαθης, αλλά και αμαρτωλής Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης (ΔΕΚΠΟΤΑ). Ο κύριος Καλλινικίδης, ας το θυμίσουμε, είναι αυτός που έλεγε και δημόσια ότι το Project είναι ο λαγός του Μαμσάκου και όποιος ψηφίζει Project ψηφίζει στην ουσία Μαμσάκο. Σήμερα (σ.σ. Τετάρτη 28 Αυγούστου), αποδεικνύεται ξεκάθαρα ποιος ήταν ο αδιαμφισβήτητος λαγός των περασμένων εκλογών και ποιος αψηφά την ψήφο όσων των επέλεξαν στις εκλογές του Μαΐου.

Η συνεργασία μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων και ο σεβασμός του πνεύματος του Κλεισθένη επιτάσσουν ανοιχτά χαρτιά από όλους μας. Ο κύριος Μαμσάκος προτίμησε αντί να παρουσιάσει μια πλατφόρμα συνεργασίας και αντί να απευθυνθεί θεσμικά στις δημοτικές παρατάξεις μέσω των επικεφαλής τους, να κάνει παρασκηνιακές συναντήσεις με μεμονωμένους συμβούλους των μεγάλων σε πλήθος συμβούλων παρατάξεων και με τον μόνιμα πρόθυμο, αρκεί να υπάρχει θέση, κύριο Καλλινικίδη. Τελικά, δεν του βγήκαν άλλοι πρόθυμοι και έμεινε με τον -έως πολύ πρόσφατα- υβριστή του.

Όπως έστρωσε ο κύριος Μαμσάκος, έτσι θα κοιμηθεί. Το κακό είναι ότι μέσω των επιλογών του να αρνηθεί την ευρύτερη διαπαραταξιακή συνεργασία, βάσει προγραμματικών συμφωνιών και όχι βάσει συμφωνιών κάτω από το τραπέζι, όπως δυστυχώς έχει μάθει να κάνει, καταδικάζει τη Δράμα να χάσει άλλη μια τετραετία. Εξυπηρετεί όμως τα συμφέροντα του ιδίου και των συνεργατών του για την επόμενη δημοτική περίοδο και την ανάγκη των δελφίνων να πάρουν καλύτερη θέση στον αγώνα για τη διαδοχή του σημερινού Δημάρχου, ως υποψηφίου Δημάρχου με την παράταξη “Ενώνουμε τη Δράμα”.

Το Project Δράμα 2020, αντιλαμβανόμενο την τεράστια ευθύνη, που του έδωσε το 25,27% των Δραμινών δημοτών, αλλά και την ευκαιρία που παρουσιάζεται για μια κατ’ ελάχιστον συνεργασία με τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, θα παρουσιάσει το αμέσως επόμενο διάστημα ένα σχέδιο παρεμβάσεων και προτάσεων για αλλαγή του μοντέλου αυτοδιοίκησης, ευελπιστώντας ότι οι υπόλοιπες αντιπολιτεύσεις θα ανταποκριθούν στις προκλήσεις των επόμενων τεσσάρων ετών, όπου ο κύριος Μαμσάκος δεν θα έχει, κατά τα φαινόμενα, την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο».

 

«Η Δράμα δεν είναι παιχνίδι κανενός»

 

Η απαντητική ανακοίνωση της παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα» έχει ως εξής:

«Εχθές (σ.σ. Τετάρτη 28 Αυγούστου) ήταν μια σημαντική ημέρα για τον Δήμο μας και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση πανελλαδικά. Στα πλαίσια του Κλεισθένη και των πρόσφατων αλλαγών στον νόμο ανακοινώθηκε η σύμπραξη της παράταξής μας “Ενώνουμε τη Δράμα” με επικεφαλής τον Δήμαρχο Δράμας Χριστόδουλο Μαμσάκο με την παράταξη “Δράμα Πρωταγωνίστρια” με επικεφαλής τον Ελευθέριο Καλλινικίδη.

Τα μηνύματα ενότητας που εξέπεμψε ο Δήμαρχος Δράμας κατά την ομιλία του στα πλαίσια της ορκωμοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου και η ανακοίνωση σύμπραξης των δύο παρατάξεων φαίνεται πως δεν άρεσε σε κάποιους.

Διαβάζοντας κάποιος την ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης “Project Δράμα 2020” εκπλήσσεται, τόσο από την ουσία, όσο και από το ύφος της ανακοίνωσης. Η έκπληξη αυτή όμως διαρκεί τόσο, όσο χρειάζεται, για να συνειδητοποιήσει το ποιος είναι επικεφαλής και πολιτικός πατέρας της ανακοίνωσης αυτής, την πολιτική του ιστορία, τις πολιτικές του μεθόδους και την πραγματική του στόχευση.

Η πολιτική ασυνέπειά του στα όσα έλεγε προεκλογικά και μετεκλογικά είναι εντελώς ξένη σε έναν πολιτικό που ευαγγελίζεται το πολιτικά νέο.

Μιας που ο κύριος Τσιαμπούσης αρέσκεται σε συγκεκριμένες αναφορές έχουμε να του παραθέσουμε δικές του τοποθετήσεις κατά τις οποίες ανέλυε το προεκλογικά συγκαταβατικό του μοντέλο αυτοδιοίκησης:

Στο περιοδικό Ψίθυροι στο τεύχος Απριλίου 2019 δήλωσε: “στα πλαίσια αυτά, είτε ως Δημοτική Αρχή είτε ως αντιπολίτευση, θα συνεργαστούμε με άλλες παρατάξεις, βάζοντας όμως προγραμματικούς όρους πάνω στο τραπέζι και όχι υποσχέσεις κάτω από το τραπέζι”.

Λίγες μέρες αργότερα στην εφημερίδα Χρονικά της Δράμας στο φύλλο της 24ης Μαΐου 2019 δήλωσε: “Πρώτα πρώτα θέλω να πω ότι, αν το Πρότζεκτ την επομένη των εκλογών γίνει Δημοτική Αρχή, θα βλέπει τις υπόλοιπες παρατάξεις ως εν δυνάμει συνεργάτες. Αυτό εκφράζει τον σεβασμό από μέρους μας, αλλά προκύπτει και από το εκλογικό σύστημα και την κατανομή των θέσεων των Δημοτικών Συμβούλων. Καμιά παράταξη, δηλαδή, δεν θα έχει αυτοδυναμία και για όλες τις αποφάσεις επιβάλλεται να επιτυγχάνονται συναινέσεις, ώστε να ψηφίζονται από την πλειοψηφία.

Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι οι συνεργασίες και η συμμετοχικότητα, ως έννοιες και πρακτική, είναι στην κουλτούρα του Πρότζεκτ από την ίδρυσή του. Άρα, αυτόν τον ρόλο της επίτευξης συμφωνιών εμείς μπορούμε να τον παίξουμε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη παράταξη. Βάσει αυτού του στοιχείου, πιστεύω ότι η επιλογή του Πρότζεκτ 2020 είναι η καλύτερη για να διοικηθεί σωστά ο Δήμος την επόμενη τετραετία”.

Τα πάντα όμως άλλαξαν μετά το αποτέλεσμα των εκλογών σε μια σειρά δηλώσεων του κυρίου Τσιαμπούση με τελευταία αυτή στο περιοδικό Ψίθυροι στο φύλλο της 8ης Αυγούστου 2019 στο οποίο δήλωσε “Αν και έχω απαντήσει νομίζω εμμέσως πλην σαφώς στο ερώτημα αυτό σε πολλά σημεία της συνέντευξης, θα πω, ξεκάθαρα, όχι, δεν θα συνεργαστούμε με τη Δημοτική Αρχή… μπήκαμε στη διαδικασία αυτή προκειμένου να αλλάξουμε το σύστημα, όχι να γίνουμε κομμάτι του σάπιου, κατά εμάς, συστήματος διοίκησης του δήμου Δράμας”.

Είναι ξεκάθαρο σε όλους πλέον ότι για τον κύριο Τσιαμπούση προαπαιτούμενο κάθε συνεργασίας είναι ένα. Να είναι αυτός ο Δήμαρχος.

Δυστυχώς γι’ αυτόν οι Δραμινοί πολίτες εγκαίρως αντιλήφθηκαν τον “πολιτικό” του χαρακτήρα και δεν του έδωσαν την ευκαιρία να ικανοποιήσει τον αμοραλισμό του.

Συμφωνούν άραγε μαζί του οι ψηφοφόροι που επέλεξαν την παράταξη του “Project Δράμα 2020” ως μια εναλλακτική νέα πρόταση;

Η Δράμα δεν είναι παιχνίδι κανενός.

Του ευχόμαστε λοιπόν καλή δύναμη στον τετραετή προεκλογικό του αγώνα, που έχει ήδη ξεκινήσει.

Εμείς την ίδια περίοδο θα παλέψουμε όλοι μαζί, θα διαφυλάξουμε το κύρος του θεσμού και θα συμπορευτούμε με όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου μας , γιατί μας εμπιστεύθηκαν οι Δραμινοί πολίτες και σε αυτούς και μόνο το οφείλουμε».