ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

 

Θυμήθηκα αυτές τις μέρες τους δικανικούς λόγους που μαθαίναμε στο εξατάξιο Γυμνάσιο, με σπουδαιότερους εκπροσώπους τον Λυσία και τον Ισοκράτη.

Ο Δικανικός – Ρητορικός λόγος εκφωνείτο κατά τη διάρκεια μιας δίκης ή όπου χρειαζόταν όταν γινόταν κατά παραγγελία στην αρχαία Αθήνα επί πληρωμή από τους ρήτορες.

Τι ήταν οι λόγοι αυτοί; Παρουσίαση του ψεύδους ως αλήθεια. Είχαν ζωντάνια, φυσικότητα, μια απαράμιλλη τέχνη, ώστε να μοιάζει με αλήθεια ή άλλαζε το νόημα εκφράσεων, ώστε να «ξεγελαστεί» κάποιος.

Ήταν λόγοι υπερασπιστικοί, με ηθοποιία, πειστικότητα, εμπειρία.

Έτσι και στις μέρες μας οι πολιτικοί μας προσπαθούν να δώσουν άλλο νόημα σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας, π.χ. Η διαφοροποίηση του Σαμαρά στη Ν.Δ. (που τράβηξε το αυτί του Κ. Μητσοτάκη – εφημ. Καθημερινή 25-1-2021), γιατί ξεκινάει διερευνητικές συνομιλίες με Τουρκία, ενώ ο ίδιος δεν συμφωνεί.

Στην ΤV λοιπόν ο Γ. Λοβέρδος, Βουλευτής της Ν.Δ., έδωσε άλλο νόημα στα εσωκομματικά της Ν.Δ. σε συνομιλία του με τον Χρ. Κατσιώτη του Κ.Κ.Ε., προσπαθώντας να «μπερδέψει» το πάνελ για την όλη συμπεριφορά του πρώην Πρωθυπουργού.

Επίσης ο Βουλευτής της Ν.Δ. Δ. Καιρίδης (που είπε ότι είμαστε παιδιά των Οθωμανών στις 9-4-2019– Documento) επιδίωξε να παρερμηνεύσει τις κινητοποιήσεις των φοιτητών που αγωνίζονται για τα δίκαια αιτήματά τους στην TV έχοντας απέναντί του τον Χρ. Γιαννούλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη και η επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στην Ικαρία και το γεύμα στην οικία του Βουλευτή της Ν.Δ. πυροδότησε έντονη διαμαρτυρία μεταξύ της Σ. Ζαχαράκη και του Βουλευτή Χρ. Γιαννούλη. Η Υφυπουργός υποβάθμισε το γεγονός του γεύματος των 32 ή 50 ατόμων χωρίς μέτρα προφύλαξης (όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός) και θέλησε να δώσει άλλες εξηγήσεις – παρερμηνείες για το γεγονός.

Ω! τι σύγχρονους δικανικούς – ρήτορες που έχει η Ελλάδα μας!!!

Εγώ σταματώ στην Ικαρία με τις νωπές μας μνήμες για τον τόπο εξορίας των πολιτικών κρατουμένων (όπου ανέφερα σε άρθρο μου στις 5-5-2018 στην εφημερίδα «Εργασία… συν» που το δημοσίευσε και στο διαδίκτυο).

Αυτά συμβαίνουν στη χώρα μας με τους σύγχρονους δικανικούς λόγους των πολιτικών μας που δεν αναφέρουν τους 1.250.000 ανέργους και που ευθύνεται στο Αστικό Κράτος της Δεξιάς.