Για τον κίνδυνο των θρομβώσεων και την επιστροφή στην κανονικότητα μίλησαν στην ΕΡΤ οι Δημήτρης Τούσουλης, Καθηγητής Καρδιολογίας και αντιπρύτανης στην Ιατρική Σχολή Αθηνών ΕΚΠΑ και ο Κωνσταντίνος Συρίγος, Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής στο Σωτηρία.

«Υπάρχουν κάποιοι προδιαθεσικοί παράγοντες τους οποίους πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη όταν πρόκειται να εμβολιάσουμε για γυναίκα μέσης ηλικίας. Παράγοντες προδιάθεσης είναι οι κακοήθειες, οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, ένα ιστορικό θρομβοφλεβίτιδας, αν παίρνει αντισυλληπτικά, αν καπνίζει ή αν είναι εγκυμονούσα. Αυτές οι γυναίκες είναι σε υψηλό κίνδυνο θρόμβωσης και δεν είναι ανάγκη να κάνει το Johnson& Johnson ή το AstraZeneca. Υπάρχουν και τα άλλα εμβόλια τα οποία είναι ασφαλέστερα», τόνισε ο κ. Τούσουλης, περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά της θρόμβωσης, η οποία όπως είπε «είναι μια σοβαρή επιπλοκή και δεν πρέπει να την αγνοήσουμε».

Σταδιακή αποκλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία

«Σταδιακά επανέρχεται η κανονικότητα. Στην Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική και την Ογκολογική μονάδα του Σωτηρία οι ασθενείς δεν σταμάτησαν ποτέ να παρακολουθούνται. Σιγά-σιγά αυξάνονται οι ασθενείς εκτός Covid και έχουμε και τμήματα του νοσοκομείου που δουλεύουν για μη Covid ασθενείς», δήλωσε με τη σειρά του ο Κωνσταντίνος Συρίγος, Καθηγητής Παθολογίας».

Μιλώντας για τις θρομβώσεις ο κ. Συρίγος επεσήμανε ότι «όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή», αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο κίνδυνος θρόμβωσης σε όσους έχουν εμβολιαστεί δεν είναι στατιστικά πιο αυξημένος σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί» και όπως είπε: «Τα περιστατικά αυτά δεν πρέπει ούτε να τα μεγενθύνουμε, ούτε να παριστάνουμε ότι δεν υπάρχουν. Eίναι υπαρκτά, αλλά ελάχιστα».

Πηγή: ertnews.gr