ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

Με 62 θέματα στην ημερήσια διάταξη (61 τακτικά και 1 έκτακτο) πραγματοποιήθηκε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017. Η συνεδρίαση διήρκεσε περίπου τεσσερισήμισι ώρες, καθώς ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 7 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε περίπου στις 11.30 το βράδυ. Από τα συνολικά 62 θέματα, τα 61 τέθηκαν προς ψηφοφορία, με τα 53 να ψηφίζονται ομόφωνα και τα 8 κατά πλειοψηφία. Μάλιστα, ένα εξ αυτών (η επιχορήγηση πολιτιστικών συλλόγων για το 2017) απορρίφθηκε, καθώς δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη εκ του νόμου πλειοψηφία των 2/3 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου (22 θετικές ψήφους σε σύνολο 33). Αν και από τη συνεδρίαση απουσίαζε ένα «μεγάλο» θέμα που να συγκεντρώσει τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά το χρόνο συζήτησης, υπήρξαν πολλά και διάφορα θέματα, τόσο προημερησίας διάταξης όσο και στην ημερήσια διάταξη, που προκάλεσαν εντάσεις και διαφωνίες ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή και σε παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

 

Δεν εγκρίθηκε η συζήτηση κατεπείγοντος θέματος

 

Οι τόνοι ανέβηκαν από την αρχή της συνεδρίασης με την εισαγωγή προς συζήτηση των κατεπείγοντων θεμάτων (δύο συνολικά), καθώς για την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος για το 2017 ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία (για να εισαχθεί ένα κατεπείγον θέμα στην ημερήσια διάταξη απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των 17 ψήφων, ανεξαρτήτως των παρόντων Δημοτικών Συμβούλων). Το θέμα έλαβε 16 θετικές ψήφους (από τους 15 παρόντες Δημοτικούς Συμβούλους της Δημοτικής Αρχής και τον κ. Ανδρέα Χαραλαμπίδη από την παράταξη «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα»). Η είσοδος του κ. Μιχάλη Μουρβετίδη (από την πλευρά της συμπολίτευσης) στην αίθουσα προκάλεσε ένταση με τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο να ζητάει να ψηφίσει και ο κ. Μουρβετίδης, ενώ τέθηκε ακόμη, από πλευράς Δημοτικής Αρχής, το ζήτημα της ψήφους των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων για τις οποίες υπήρχε τροποποίηση στο Τεχνικό τους Πρόγραμμα. Τελικά, μετά από εξέταση του κανονισμού το θέμα δεν εισήχθη προς συζήτηση για να επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση. Πάντως, ο κ. Μλεκάνης σημείωσε ότι υπάρχει η διάθεση από πλευράς της παράταξής του να πραγματοποιηθεί κατεπείγουσα συνεδρίαση για να εγκριθεί το συγκεκριμένο θέμα.

Όσον αφορά το άλλο κατεπείγον θέμα, την έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με την Π.Ε. Δράμας για συμμετοχή του Δήμου Δράμας στη «Δραμοινογνωσία 2017», αυτό ψηφίστηκε ομόφωνα, με την επιφύλαξη του επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιάννη Στεφανίδη για τη λειτουργία της αγοράς την Κυριακή 28 Μαΐου.

 

Δωρεά Οικογένειας Καραγραβιηλίδη

 

Προημερησίας διάταξης τέθηκε από το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης το ζήτημα της δωρεάς ύψους 39.000 ευρώ περίπου από την Οικογένεια Καραγαβριηλίδη στο Δήμο Δράμας, καθώς ο εκπρόσωπος της οικογένειας κ. Γιώργος Καραγαβριηλίδη (Ναύαρχος ε.α.) απέστειλε πρόσφατα επιστολή προς όλες τα παρατάξεις, ενώ όπως αναφέρθηκε στη συνέχεια από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Τεχνικών Υπηρεσιών υπήρξαν και επαφές τόσο με τον ίδιο όσο και με την Τεχνική Υπηρεσία για να αξιοποιηθεί η δωρεά, η οποία δόθηκε στο Δήμο επί Διοίκησης Θωμά Μαργαρίτη. Όπως αναφέρθηκε χρονικό όριο για την αξιοποίηση των 39.000 ευρώ είναι το τέλος του 2017 και στη συνέχεια το ποσό θα διατεθεί στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας. Το θέμα της αξιοποίησης της δωρεάς έχει προκύψει από το γεγονός ότι η πλευρά των δωρητών επιθυμεί το ποσό να διατεθεί για δημιουργία κτηριακών εγκαταστάσεων. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας μικρής (30-40 τ.μ.) αίθουσας πολλαπλών χρήσεων σε κάποιο δημοτικό διαμέρισμα, ενώ υπάρχει διαβούλευση ανάμεσα σε Δήμο και τους δωρητές, έτσι ώστε να δοθεί λύση.

 

Αντιπαράθεση ανάμεσα σε Δημοτική Αρχή και «πόλη+ζωή» για τους Προέδρους των Κοινοτήτων

 

Ένα θέμα που τέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Μιχάλη Μλεκάνη, στην προημερησίας διάταξης συζήτηση, αφορούσε τους Προέδρους των Κοινοτήτων του Δήμου και συγκεκριμένα διάταξη νόμου, σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης κάποιους Προέδρου, τότε αυτοδίκαια εκπίπτει της θέσης του (αναφέροντας συγκεκριμένο παράδειγμα για τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Μαυροβάτου κ. Κοτανίδη). Ο κ. Μλεκάνης σημείωσε πως οι ίδιοι δεν θέτουν θέμα έκπτωσης Προέδρων, όμως πρόσθεσε ότι αρμόδιος για την εφαρμογή αυτών των διατάξεων είναι ο Δήμαρχος και τόνισε: «Εμάς μας ενοχλεί να φέρονται ως εκλεγμένοι με την παράταξή μας και να κρατούν τη θέση τους ως εκλεγμένοι με την παράταξή μας άνθρωποι που μας αρνούνται και μας προκαλούν». Μάλιστα, έκανε λόγο για «πολιτικά ανάρμοστο και πολιτικά ανήθικο» θέμα.

Ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος στην απάντησή του σημείωσε για τους Προέδρους ότι έχοντας διατελέσει και ο ίδιος Πρόεδρος Κοινότητας, καταλαβαίνει την αγωνία τους στη λογική να προσφέρουν και πρόσθεσε ότι «αυτό που ενδιαφέρει τους κατοίκους των χωριών είναι το αποτέλεσμα». Όσον αφορά το θέμα του Προέδρου του Μαυροβάτου κ. Κοτάνιδη υπογράμμισε ότι ο ίδιος γνωρίζει το νόμο και δεν χρειάζεται υποδείξεις από κανέναν. Μάλιστα σημείωσε ότι δεν μπορούν να μιλούν κάποιοι που τα ίδια έγιναν και παλιότερα και σιωπούν, αναφερόμενος σε κοινό έγγραφο στήριξης προς τη Δημοτική Αρχή του κ. Κυριάκου Χαρακίδη από Προέδρους Κοινοτήτων του Δήμου. Τέλος, υπογράμμισε ότι η επίσημη ανεξαρτητοποίηση γίνεται εγγράφως και το να δηλώνει ένας Πρόεδρος ότι συνεργάζεται καλά με τη Δημοτική Αρχή και υιοθετεί αυτά που κάνει δεν σημαίνει ανεξαρτητοποίηση.

Από πλευράς της παράταξης «πόλη+ζωή» εκτός διαδικασίας δόθηκε ως απάντηση ότι η συγκεκριμένη διάταξη νόμου άρχισε να ισχύει από τις 14 Απριλίου 2014, δηλαδή μετά από την υπογραφή του εγγράφου στήριξης προς τη Διοίκηση Χαρακίδη.

 

Αναφορά σε απόπειρα γρονθοκοπήματος σε Δημ. Σύμβουλο της αντιπολίτευσης σε παλαιότερη συνεδρίαση

 

Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιάννης Στεφανίδης έθεσε, προημερησίας διάταξης, το ζήτημα απόπειρα γρονθοκοπήματος, εκτός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 23 Μαρτίου, του Δημοτικού Συμβούλου κ. Γιώργου Καλαϊτζίδη από Δημοτικό Σύμβουλο της πλειοψηφίας, όπως πληροφορήθηκε από τον Τύπο και από μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο κ. Στεφανίδης ζήτησε από το Δήμαρχο να επικρίνει αυτή την ενέργεια, η οποία δεν τιμά το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού κ. Τάσος Βασιλειάδης, αναφερόμενος στο περιστατικό ανέφερε ότι εντός αίθουσας υπήρξαν φραστικές επιθέσεις από τον κ. Μλεκάνη προς τον κ. Χαραλαμπίδη και από τον κ. Καλαϊτζίδη προς τον κ. Δήμαρχο και εκτός αίθουσας ο κ. Καλαϊτζίδης επιτέθηκε στον ίδιο και αυτός τον έσπρωξε. Ο κ. Καλαϊτζίδης, στη συνέχεια, έλαβε το λόγο επί προσωπικού, αναφέροντας ότι απαξιεί να απαντήσει στον κ. Βασιλειάδη, ο οποίος τον «γρονθοκόπησε ελαφρώς», και επικαλέστηκε τις μαρτυρίες του Δημοτικού Συμβούλου της πλειοψηφίας κ. Νίκου Ηλιάδη και του μέλους της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Σταύρου Κουρσακλή.

 

Επίθεση Γ. Στεφανίδη σε Θ. Μαργαρίτη

 

Ακόμη, ο κ. Στεφανίδης έθεσε ένα θέμα που συνέβη σε σύσκεψη των επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων για την ανακήρυξη ως επίτιμου δημότη του Δήμου Δράμας του κ. Τάσου Χατζηαναστασίου. Ο κ. Στεφανίδης, αναφερόμενος στον πρώην Δήμαρχο Δράμας και πρώην Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Θωμά Μαργαρίτη (ο οποίος κατέθεσε την πρόταση ανακήρυξης) σημείωσε: «Και κατά τη διαδικασία της συζήτησης, αλλά και έξω από το γραφείο της σύσκεψης, στο διάδρομο, στον τρίτο όροφο, επιτέθηκε σε εμένα και στον κ. Μλεκάνη με ανάρμοστη συμπεριφορά». «Δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως σκιώδης Δήμαρχος» υπογράμμισε ο κ. Στεφανίδης.

Για το θέμα, απαντώντας, ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος ανέφερε: «Σκιώδης Δήμαρχος μπορεί να είναι όποιος θέλει ή να λέει ό,τι θέλει. Δικαίωμα άποψης και γνώμης έχει ο κάθε πολίτης. Δήμαρχος όμως είναι ένας, που παίρνει αποφάσεις και δεν χρειάζεται τη στήριξη κανενός σκιώδη Δημάρχου». «Ούτε υιοθετώ τακτικές, λογικές και συμπεριφορές κάποιων ανθρώπων, αλλά ο κάθε άνθρωπος είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Είναι δικαίωμα του καθενός να βγαίνει και να λέει οτιδήποτε. Όταν όμως θίγει μια προσωπικότητα σαν τη δική σας (σ.σ. απευθυνόμενος στον κ. Στεφανίδη) έχετε όλο το δικαίωμα να την καταγγείλετε. Δεν μπορώ να ξέρω προσωπικά ποια είναι η σχέση σας, μέσα ή έξω από το Δημαρχείο με το συγκεκριμένο άνθρωπο, αλλά δεν χρειάζομαι και δεν έχω την ανάγκη κανενός σκιώδη Δημάρχου». Όσον αφορά το ζήτημα της ανακήρυξης του κ. Χατζηαναστασίου ως επίτιμου δημότη, σημείωσε πως ο ίδιος τήρησε τα όσα αποφασίστηκαν στην συνεδρίαση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

 

Απαντήσεις από Συμβούλους της Δημοτικής Αρχής σε δελτία τύπου και τηλεοπτικές συνεντεύξεις

 

Προημερησίας διάταξης, τόσο ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιώργος Παπαδόπουλος όσο και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων κ. Νίκος Ηλιάδης έδωσαν απαντήσεις σε ζητήματα που τέθηκαν είτε μέσω δελτίων τύπου είτε με συνεντεύξεις Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στη στέγη του Δημοτικού Σχολείου Μυλοποτάμου, έκανε λόγο για «παραλήρημα του κ. Μλεκάνη» και πρόσθεσε ότι το έργο έγινε από τη ΣΑΤΑ του Μυλοποτάμου, χωρίς ο ίδιος, ο οποίος κατάγεται από τον Μυλοπόταμο, να έχει εμπλοκή στην εξεύρεση πόρων.

Όσον αφορά τον κ. Ηλιάδη, αναφέρθηκε στο έργο που παράγεται στις Κοινότητες του Δήμου Δράμας, καταθέτοντας στο Προεδρείο συγκεκριμένο κατάλογο εργασιών, μαζί με φωτογραφικό υλικό, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί στα χωριά του Δήμου Δράμας από τότε που ανέλαβε καθήκοντα. «Θα πρέπει να σταματήσετε κ. Μλεκάνη» σημείωσε ο κ. Ηλιάδης.

 

Διαφωνία από την «πόλη+ζωή» τη νομιμότητα των εξόδων παράτασης του Προέδρου Α. Τερζή στο Μουσικό Οργανισμό

 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τα θέματα που ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία ήταν:

-Υιοθέτηση ψηφίσματος ΚΕΔΕ για τις αλλαγές που προωθούνται στον «Καλλικράτη» αλλά και την άρνηση διαλόγου από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών (αρνητικά ψήφισαν «πόλη+ζωή», «Project Δράμα 2020» και «Λαϊκή Συσπείρωση»).

-Έγκριση απόφασης – εισήγησης της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης Δ. Δράμας σχετικά με το ετήσιο πρόγραμμα (αρνητικά ψήφισαν «Project Δράμα 2020» και «Λαϊκή Συσπείρωση»).

-Έγκριση απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής σχετικά με την ψήφιση της 3ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικ. έτους 2017 (αρνητικά ψήφισαν «πόλη+ζωή» και «Λαϊκή Συσπείρωση»).

-Επιχορήγηση Πολιτιστικών Συλλόγων (αρνητικά ψήφισαν «πόλη+ζωή» και «Λαϊκή Συσπείρωση»).

-Επιχορήγηση Ποδοσφαιρικών Σωματείων και Αθλητικών Συλλόγων (αρνητικά ψήφισαν «πόλη+ζωή», με τον Δημοτικό Σύμβουλο της παράταξης κ. Λευτέρη Χρυσοχοΐδη να ψηφίζει θετικά, και «Λαϊκή Συσπείρωση»).

-Έγκριση ανάθεσης σε τρίτο της εργασίας «Εργασίες πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας στα περιαστικά δάση της ΔΕ Δράμας, του Δήμου Δράμας» με τη διαδικασία του συνοπτικού διαγωνισμού (αρνητικά ψήφισε η παράταξη «πόλη+ζωή».

-Έγκριση 3ου αιτήματος για Παράταση και τροποποίηση της από 21-11-2016 Προγραμματικής Σύμβασης, για την εκπόνηση του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «Έρευνα του εφικτού ανάπτυξης αποτελεσματικών πολιτικών κινητοποίησης των αστικών κοινωνιών απέναντι στις σημερινές προκλήσεις ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος. Ερευνητική συνεργασία ΕΜΠ και Δήμου Δράμας για δοκιμαστικέ εφαρμογές» (αρνητικά ψήφισαν «πόλη+ζωή» και «Λαϊκή Συσπείρωση»).

Τέλος, κατά πλειοψηφία (αρνητικά ψήφισε η «πόλη+ζωή») εγκρίθηκε απόφαση του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, σχετικά με την έγκριση εξόδων παράστασης του Προέδρου κ. Ανέστη Τερζή.

Ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης αναφέρθηκε σε διάταξη του Δεκεμβρίου του 2015, σύμφωνα με την οποία δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να λαμβάνουν τις αποδοχές της οργανικής τους θέσης αλλά και τα έξοδα παράστασης ως Πρόεδροι μεταξύ άλλων και σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου.

Ο κ. Τερζής απαντώντας ανέφερε πως έτσι κι αλλιώς πριν την πληρωμή το σχετικό ένταλμα θα πρέπει να θεωρηθεί από την Υπηρεσία Επιτρόπου ή από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ και στην προηγούμενη δημοτική περίοδο υπήρξαν προβλήματα, τα οποία όμως αντιμετωπίστηκαν.

 

Ενημέρωση για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ του Δήμου

 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ως θέμα στην ημερήσια διάταξη υπήρξε η ενημέρωση του σώματος για την έκπτωση της εταιρείας που ήταν ανάδοχος του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΩΡΩΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (ΧΑΔΑ) ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ». Το γεγονός ότι στην πρόσκληση το θέμα αναφερόταν ως έγκριση, αλλά τελικά συζητήθηκε ως ενημέρωση προκάλεσε την αντίδραση μελών της αντιπολίτευσης.

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης, από πλευράς αντιπολίτευσης τέθηκε το θέμα αν ακολουθήθηκε η σωστή διαδικασία για την έκπτωση του αναδόχου του έργου, καθώς υπήρξε η άποψη ότι αυτή έπρεπε να αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών ως Διευθύνουσα Υπηρεσία. Όσον αφορά αυτή καθεαυτή την έκπτωση, από πλευράς αντιπολίτευσης δεν εκφράστηκε διαφωνία. Να σημειωθεί ότι με απόφασή της η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών αποφάσισε την έκπτωση του αναδόχου γιατί διαπιστώθηκε και αποδείχτηκε η «άμεση, πλήρης υποκατάσταση, άλλως υποκρυπτόμενη πλήρης υποκατάσταση, με την επίκληση σύστασης παραπλανητικής υπεργολαβίας της αναδόχου του έργου από τρίτη εταιρεία, εν αγνοία και χωρίς την έγκριση των Δ.Υ. της Π.Α. και του κυρίου του έργου, καθώς και στις μεταξύ των οργάνων του έργου – Δ.Υ. της Π.Α. και του κυρίου του έργου – και της ανάδοχου σχέσεις έχει υπεισέλθει τρίτη εταιρεία και υποκατέστησε πλήρως την ανάδοχο.

Στο πλαίσιο συζήτησης του ίδιου θέματος έγινε και επίσημα γνωστό ότι το έργο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΑΔΑ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ» απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013), λόγω παρέλευσης των προθεσμιών υλοποίησης, έπειτα από σχετική απόφαση (στις 15 Μαρτίου) του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Πάντως από πλευράς Δημοτικής Αρχής εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι το έργο θα ολοκληρωθεί όπως πρέπει στο προσεχές μέλλον, χωρίς επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Δήμου.

 

Δημ. Συμβούλιο για την απένταξη ζητούν 11 Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης

 

Όπως έγινε γνωστό, την Δευτέρα 2 Μαΐου 2017, 11 Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, κατέθεσαν αίτημα για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα την απένταξη από το ΕΣΠΑ της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ του Δήμου Δράμας.