ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ Θ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗΣ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ

Τα όσα συμβαίνουν στην παράταξη «Περιφερειακή Αναγέννηση» το τελευταίο χρονικό διάστημα και έρχονται στο φως της δημοσιότητας (η δημόσια δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Θόδωρου Μαρκόπουλου ότι ενδιαφέρεται για την ηγεσία της παράταξης και η δημόσια δήλωση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου περί οργανωμένου σχεδίου υπονόμευσής του, με αφορμή δηλώσεις του κ. Μαρκόπουλου) επιβεβαιώνουν με πανηγυρικό τρόπο το αξιόπιστο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εργασία… συν», το οποίο είχε δημοσιευτεί έναν χρόνο και πριν και ουσιαστικά είχε προαναγγείλει τα γεγονότα των τελευταίων ημερών!

Στις 31 Αυγούστου 2017 (αρ. φύλλου 521) η «Εργασία… συν» είχε κυκλοφορήσει με πρωτοσέλιδο τίτλο «Κίνηση Αμφισβήτησης από τους Ε. Στυλιανίδη – Θ. Μαρκόπουλο». Στο ρεπορτάζ περιγράφονταν μια πολιτική κίνηση αμφισβήτησης του Περιφερειάρχη κ. Μέτιου, η οποία εκείνη την εποχή βρισκόταν στα… σπάργανα, έχοντας, σύμφωνα με τις τότε αξιόπιστες πληροφορίες, ως «ιθύνοντες νόες» τον πρώην Βουλευτή Ν. Ροδόπης και πρώην Υπουργό κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Θόδωρο Μαρκόπουλο. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρονταν ότι και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ξάνθης και πρώην θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Μιχάλης Αμοιρίδης εντασσόταν στον κύκλο αμφισβητιών του Περιφερειάρχη, γεγονός που επιβεβαιώθηκε πλήρως στην πάροδο του χρόνου. Ουσιαστικά, από όσα γράφηκαν έναν χρόνο πριν στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, το οποίο είχε προκαλέσει αίσθηση σε περιφερειακό επίπεδο και πολλές αντιδράσεις, μόνο η συμμετοχή του Περιφερειακού Σύμβουλου Έβρου κ. Κωνσταντίνου Εξακουστού στον κύκλο αμφισβητιών του κ. Μέτιου δεν επιβεβαιώθηκε. Εξάλλου η διατύπωση και στον υπότιτλο της πρώτης σελίδας ήταν εντελώς διαφορετική για τον κ. Εξακουστό, σε σχέση π.χ. με τον κ. Αμοιρίδη, καθώς αμφότεροι φέρονταν ως μετέχοντες στην κίνηση, όμως για τον Περιφερειακό Σύμβουλο Έβρου χρησιμοποιούνταν το «ενδεχομένως».

Η πρώτη αντίδραση για το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εργασία… συν», το οποίο δημοσιεύτηκε στις 31 Αυγούστου 2017 και αποκάλυπτε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Θόδωρου Μαρκόπουλου σε κίνηση αμφισβήτησης του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου, ήρθε από τον ίδιο τον κ. Μαρκόπουλο. Την ίδια ημέρα που κυκλοφόρησε η εφημερίδα, την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017, ο κ. Μαρκόπουλος απέστειλε επιστολή διάψευσης στην «Εργασία… συν», αναφέροντας: «Με την παρούσα μου διαψεύδω τα διαλαμβανόμενα (όσα με αφορούν) στο πρωτοσέλιδο και στις υπόλοιπες σελίδες (5η σελ) του σημερινού φύλλου (31/8/2017) της εφημερίδας “Εργασία… συν” δηλώνοντας ότι οι αναφορές που γίνονται στο πρόσωπό μου αποτελούν ψεύδη και μάλιστα κακόβουλες αναλήθειες, οι οποίες δεν απέχουν από το να χαρακτηρισθούν “σενάρια φαντασίας” για ανθρώπους με άπλετο ελεύθερο χρόνο… Επισημαίνοντάς σας την πρόβλεψη του νόμου για δημοσίευση της παρούσας επιστολής με τα ίδια στοιχεία, στα ίδια σημεία της εφημερίδας αναμένω την αποκατάσταση της αλήθειας». Παράλληλα, ο κ. Μαρκόπουλος εξέδωσε και σχετικό δελτίο τύπου, το οποίο στάλθηκε στα Μ.Μ.Ε. της Καβάλας και στο οποίο αναφέρονταν τα εξής: «Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος, σε σχέση με δημοσιεύματα ΜΜΕ της Καβάλας τα οποία αναπαράγουν δημοσίευμα της εφημερίδας της Δράμας “Εργασία Συν” (σημερινό φύλλο 31/08/2017), ενημερώνει ότι το συγκεκριμένο κείμενο είναι αναληθές, κακόβουλο αλλά και “ύποπτο” ως προς τα κίνητρά του. Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας αντί αυτών συνεχίζει να εργάζεται εντατικά για την προώθηση όλων των θεμάτων που αφορούν την ΠΕ Καβάλας και Θάσου, στα πλαίσια του προγράμματος της Περιφέρειας και της διακήρυξης της “Περιφερειακής Αναγέννησης”. Για το εν λόγω δημοσίευμα έχει ήδη σταλεί διάψευση στην συγκεκριμένη εφημερίδα, η οποία επισυνάπτεται».

Στο αμέσως επόμενο φύλλο της, η «Εργασία… συν», την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017, δημοσίευσε αυτούσια την επιστολή διάψευσης του κ. Μαρκόπουλου, τηρώντας απόλυτα τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Μάλιστα, αν και συνηθίζεται διαφορετικά στο χώρο των Μ.Μ.Ε., η επιστολή δημοσιεύτηκε χωρίς καμία ανταπάντηση από την «Εργασία… συν».

Στο πλαίσιο της απόλυτης τήρησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, η «Εργασία… συν» εξασφάλισε και δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο και τις δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας που προκάλεσαν τη δημόσια αντίδραση του Περιφερειάρχη, έτσι ώστε οι αναγνώστες της εφημερίδας να σχηματίσουν πλήρη εικόνα για τα τεκταινόμενα στο χώρο της Περιφερειακής Αρχής. Άλλωστε, θα ήταν εντελώς οξύμωρο να υπάρχει αναφορά σε δηλώσεις ενός πολιτικού προσώπου που έχουν ως αφορμή δηλώσεις άλλου πολιτικού προσώπου, χωρίς να υπάρχει παράθεση και των δηλώσεων του δεύτερου.

Πάντως, έναν χρόνο μετά και έπειτα από τις δημόσιες τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών, η επιστολή διάψευσης του κ. Μαρκόπουλου αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον και για αυτό και αναδημοσιεύεται. Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας είχε χρησιμοποιήσει φράσεις για το ρεπορτάζ της «Εργασία… συν» όπως «ψεύδη και κακόβουλες αναλήθειες», «σενάρια φαντασίας», αλλά και «αναληθές, κακόβουλο αλλά και “ύποπτο” ως προς τα κίνητρά του». Θα ήταν πραγματικά πολύ εύκολο πλέον η «Εργασία… συν» να προβεί από την πλευρά της σε πολιτικό σχολιασμό ιδιαίτερα επικριτικό για τον κ. Μαρκόπουλο, όμως (για εμάς) ο ρόλος των Μ.Μ.Ε. δεν να ρίχνουν νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης με πολιτικά πρόσωπα. Αντίθετα οφείλουν τα Μ.Μ.Ε. να δημοσιεύουν αξιόπιστα ρεπορτάζ (όπως αποδείχθηκε στην προκειμένη περίπτωση ότι έγινε από την «Εργασία… συν») και να σχολιάζουν ακόμη και με οξύ τρόπο, αλλά με πάντα με σεβασμό, τα πεπραγμένα των πολιτικών προσώπων. Και ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος κριτής για όλους…

Η «Εργασία… συν» παραδίδει την επιστολή διάψευσης του κ. Μαρκόπουλου στην κρίση των αναγνωστών της, στην κρίση των ψηφοφόρων του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, αλλά και στην κρίση όλων των πολιτών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ως προμετωπίδα της πρώτης σελίδας της εφημερίδας που κρατάτε στα χέρα σας αναφέρεται η φράση «άλλοι γράφουν για να διαβάζετε… εμείς γράφουμε για να θυμάστε». Αυτό τηρείται ως οδηγός από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας και αυτό θα συνεχιστεί και σε κάθε νέα έκδοση, με στόχο την έγκυρη, υπεύθυνη, ουσιαστική και αντικειμενική ενημέρωση. . Μόνη μας δύναμη εσείς οι αναγνώστες μας! Αποτελεί άλλωστε εξαιρετική τιμή ότι αυτή η εφημερίδα έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως η εφημερίδα των μεγάλων αποκαλύψεων, της ερευνητικής δημοσιογραφίας και της κριτικής σε κάθε είδους εξουσία. Την εμπιστοσύνη και τη στήριξη σας δεν θα την προδώσουμε ποτέ!

 

«Εργασία… συν»