ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΓΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
- Συντονιστής σε συνέδριο της ΚΕΕΕ στις Βρυξέλλες για την ενέργεια ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας
- «Θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή παρέμβαση από εδώ και πέρα στα θέματα του κόστους ενέργειας, για να μπορέσουμε να έχουμε κάτι καλύτερο την επόμενη ημέρα»
- «Χρυσή ευκαιρία για τις επιχειρήσεις, με το που θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα “Εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις”, να εκτιμήσουν πρώτα πρώτα τις δυνατότητές τους και να προχωρήσουν στην αξιοποίηση»
- «Από το 2023 μέχρι το 2027 θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο το ευρωπαϊκό πλαίσιο χρηματοδοτήσεων και κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο για να μπορέσει να μετεξελιχθεί η οικονομία στη βάση μιας άλλης ενεργειακής λογικής»
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε σε δράσεις του Επιμελητηρίου, καθώς και σε ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις.
«Η Ευρώπη έχει την ευθύνη και πρέπει να προχωρήσει πιο δυναμικά και με κονδύλια για να στηρίξει τις ανάγκες»
Ο κ. Γεωργιάδης θα είναι συντονιστής σε συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) στις 27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, με θέμα την ενέργεια. Για το συνέδριο, αλλά και γενικότερα για το ενεργειακό ζήτημα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε:
«Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος διοργανώνει ένα συνέδριο με θέμα την ενέργεια. Σε αυτό το συνέδριο έχω την τιμή να είμαι ο συντονιστής του συνεδρίου και έχουμε προσκαλέσει προσωπικότητες που ασχολούνται με το θέμα της ενέργειας και τη διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης πρότασης στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο το γνωρίζετε, το αντιμετωπίζουν εκτός από τις επιχειρήσεις, όλοι οι πολίτες, όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, όλος ο κόσμος.
Επομένως το συνέδριο αυτό έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Πρώτον, να γίνει μια προσέγγιση όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την αντιμετώπιση ενεργειακής κρίσης με άλλες πολιτικές, διότι ευτυχώς η Ευρώπη σήμερα υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών που υπάρχουν σήμερα στα κράτη – μέλη. Το δεύτερο που έχω να επισημάνω είναι ότι υπάρχουν οι πολιτικές χρηματοδότησης μέσα από το ταμείο της πράσινης ανάπτυξης, της πράσινης συμφωνίας, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και τα κονδύλια της ενεργειακής μετάβασης.
Είναι θέματα τα οποία θα συζητηθούν στις Βρυξέλλες. Συμμετέχουν πολλά Επιμελητήρια και από την Ελλάδα. Οι προσκεκλημένοι μας κατέχουν ιδιαίτερα σημαντικές θέσεις τόσο στην Ευρώπη, όσο και παγκοσμίως. Υπάρχει παρουσία και εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών. Είναι πολύ σημαντικό να ανοίγουμε πλέον τον διάλογο και να αλλάζουμε κατά κάποιο τρόπο και την ατζέντα συζήτησης στην Ευρώπη, διότι θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή παρέμβαση από εδώ και πέρα στα θέματα του κόστους ενέργειας, για να μπορέσουμε να έχουμε κάτι καλύτερο την επόμενη ημέρα.
Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τις λογικές κάποιων χωρών, οι οποίες θέλουν τελείως διαφορετικό πλαίσιο από αυτό το οποίο κάποιες άλλες χώρες, όπως και η δική μας, προτείνουν. Κι εδώ θέλω να επισημάνω την αναγκαιότητα μιας άμεσης απόφασης για να μπορέσει ο χειμώνας να λειτουργήσει διαφορετικά. Πολλές επιχειρήσεις έχουν ζητήματα, πολίτες έχουν ζητήματα, το κράτος κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί μέσα από τις δυνατότητες του προϋπολογισμού. Θεωρώ όμως ότι η Ευρώπη έχει την ευθύνη και πρέπει να προχωρήσει πιο δυναμικά και με κονδύλια για να στηρίξει τις ανάγκες. Δεν μπορεί να συνεχίσουμε άλλο με αυτή την τακτική από την πλευρά της Ευρώπης. Το συνέδριο έχει κι αυτό το χαρακτηριστικό και ως συντονιστής θα το αναδείξω».
«Πλέον η κατανάλωση ενέργειας και το κόστος της ενέργειας θα αποτελεί το μείζον πρόβλημα»
Ακόμη, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις» και σε βελτιωτικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί από την πλευρά των Επιμελητηρίων. Συγκεκριμένα, σημείωσε: «Αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις από τη μεριά των Υπουργείων, το πρόγραμμα που αφορά το “Εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις”. Εκτός από τους πολίτες, θα είναι και οι επιχειρήσεις.
Για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει η χρηματοδότηση στην αυτονόμηση των επιχειρήσεων, στην αυτοπαραγωγή, στο net metering. Θέλω να επισημάνω ότι το πρόβλημα των δικτύων παραμένει και είναι αυτό το οποίο θα πρέπει ουσιαστικά να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε. Υπάρχουν περιοχές, όπου αδυνατεί πλέον να υπάρξει παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά, ακριβώς λόγω του ότι είναι κορεσμένο το δίκτυο. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις προσπάθειες που γίνονται από τη μεριά του Υπουργείου όσον αφορά τη χρηματοδότηση για την ενίσχυση των δικτύων. Κι αυτό είναι και μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια.
Ένα πρόγραμμα, όμως, το οποίο θα ξεκινήσει τώρα για τις επιχειρήσεις και ειδικά για τις ενεργοβόρες, θα πρέπει ακριβώς εκεί να υπάρξει και η ανάλογη υποστήριξη στα δίκτυα. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες θα θέλουν να εντάξουν στον σχεδιασμό τους για χρηματοδότηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τους χώρους τους, θα πρέπει να έχουν και τη δυνατότητα να το κάνουν από τη μεριά του δικτύου. Άρα εδώ θα πρέπει να υπάρξει μια βοήθεια από τη μεριά του ΔΕΔΔΗΕ και θέλω να πιστεύω ότι θα συμβεί, διότι αλλιώς το πρόγραμμα θα προσανατολιστεί σε περιοχές όπου υπάρχει η δυνατότητα δικτύων και αυτές δεν είναι πολλές. Ειδικά στα αστικά κέντρα, ειδικά σε βιομηχανικές περιοχές, ειδικά σε κάποιες περιοχές που έχουν μπει πολλές μονάδες παραγωγής, όπου χρησιμοποιούν ενεργοβόρα μηχανήματα, αλλά και ενεργειακές επενδύσεις, έχουν δημιουργήσει κορεσμό στα δίκτυα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενισχύσουμε τα δίκτυα για να έχουμε και την απόδοση ουσιαστικά του net metering, αυτό που ζητάμε. Να πως επίσης ότι θα ανοίξει και για τους αγρότες και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος έχει κάνει και παρέμβαση στα θέματα βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου για κάποια ζητήματα που αφορούν την ηλεκτροπαραγωγή όσον αφορά την αυτοπαραγωγή, την αυτονόμηση ουσιαστικά. Πιστεύω ότι αυτές θα εισακουστούν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Γενικότερα, θέλω να επισημάνω στον κόσμο ότι το διάστημα από το 2023 μέχρι το 2027 είναι χρονιές στις οποίες θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο το ευρωπαϊκό πλαίσιο χρηματοδοτήσεων και κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο για να μπορέσει ακριβώς να μετεξελιχθεί η οικονομία στη βάση μιας άλλης ενεργειακής λογικής. Πλέον η κατανάλωση ενέργειας και το κόστος της ενέργειας θα αποτελεί το μείζον πρόβλημα. Επομένως η αυτονόμηση, η αυτοπαραγωγή, είναι κρίσιμη διαδικασία για την οποία θα πρέπει όλες οι επιχειρήσεις να προσπαθήσουν να το βελτιώσουν.
Επίσης στο Εξοικονομώ δεν είναι μόνο η αυτοπαραγωγή, είναι και η αντικατάσταση όλων των ενεργοβόρων μηχανημάτων των επιχειρήσεων ή του φωτισμού των επιχειρήσεων, η χρήση των λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης, τα μηχανήματα θέρμανσης, τα οποία θα πρέπει να έχουν προδιαγραφές χαμηλής κατανάλωσης και γενικότερα κάθε τρόπος μείωσης ουσιαστικά του ενεργειακού αποτυπώματος της επιχείρησης. Η ακρίβεια η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά, ο πληθωρισμός και όλα τα άλλα θέματα που είναι απόρροια του πολέμου της Ουκρανίας, ουσιαστικά είναι απόρροια της ενεργειακής κρίσης που έχει διαμορφωθεί και αυτό το πράγμα δεν αλλάζει, αν δεν αλλάξει ουσιαστικά και ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε το ηλεκτρικό ρεύμα ή ο τρόπος με τον οποίον καταναλώνουμε το ηλεκτρικό ρεύμα.
Είναι μια χρυσή ευκαιρία για τις επιχειρήσεις, με το που θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα, να εκτιμήσουν πρώτα πρώτα τις δυνατότητές τους και να προχωρήσουν στην αξιοποίηση αυτών των προγραμμάτων».
«Τα ελληνικά προϊόντα θα φέρουν σήματα τα οποία θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία στον ανταγωνισμό»
Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης μίλησε και για την πιστοποίηση του Μακεδονικού Σήματος για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Μακεδονίας. Όπως είπε, «πριν από λίγες ημέρες ενημερωθήκαμε από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και έχουμε τη χαρά να ανακοινώσουμε την πιστοποίηση του Μακεδονικού Σήματος.
Το Μακεδονικό Σήμα ουσιαστικά διεκδικήθηκε από τα Επιμελητήρια και ειδικότερα από το Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, την περίοδο όπου η χρήση του όρου Μακεδονία γινόταν από τη γείτονα χώρα στα προϊόντα. Παρά τις προσπάθειες των γειτόνων για κατοχύρωση του σήματός τους με μια άλλη μεθοδολογία προς την Ε.Ε., δεν κατάφεραν να το κατοχυρώσουν. Αντιθέτως, με τις προσπάθειες τις οποίες καταβάλαμε εμείς –και μάλιστα ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος- καταφέραμε να πάρουμε το Μακεδονικό Σήμα στα προϊόντα μας ως συλλογική χρήση. Εννοούμε για τις επιχειρήσεις – μέλη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Αυτή είναι μια μεθοδολογία από το Αλικάντε της Ισπανίας, η οποία υποστηρίχτηκε από εμάς νομικά και τεχνικά από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων και το Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και έχουμε ουσιαστικά την έγκριση χρήσης του Μακεδονικού Σήματος στα προϊόντα μας στα μέλη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε μια εκδήλωση για αυτό, όπου θα καλέσουμε όλες τις επιχειρήσεις της περιοχής μας, που μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του Μακεδονικού Σήματος. Να επισημάνω ότι ο όρος Μακεδονικός υπάρχει εδώ στο Επιμελητήριο μας σε μέλη μας ήδη. Δεν θα αναφέρω επιχειρήσεις, αλλά θα τις γνωρίζετε. Κάνουν χρήση του όρου Μακεδονικός, Μακεδονική κλπ.
Για εμάς είναι πρωτεύον πλέον να ενταχθεί αυτό το σήμα παντού για πολλούς λόγους. Πρώτα πρώτα ανταγωνιστικούς της οικονομίας και δεύτερο ταυτότητας περιοχής. Και τρίτο επίσης σημαντικό είναι ότι θα έχουμε σε λίγο και το Ελληνικό Σήμα, το οποίο δουλεύουμε για διάφορα προϊόντα, όπως είναι στη μπίρα και αλλού, και υπάρχει διαβούλευση. Άρα όλα τα ελληνικά προϊόντα όπου βγαίνουν, θα φέρουν σήματα τα οποία θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία στον ανταγωνισμό και ειδικά στα προϊόντα που εξάγονται».
Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα Επιμελητήρια της Δυτικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και των Περιφερειακών Ενοτήτων Δράμας και Καβάλας.