ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΧΡ. ΜΑΜΣΑΚΟΥ, ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ, ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 25 Αυγούστου 2019, στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, η τελετή ορκωμοσίας του Δημάρχου κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, των Δημοτικών Συμβούλων, των Προέδρων και των Συμβούλων των Κοινοτήτων του Δήμου Δράμας.

Παρόντες στην τελετή ήταν ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης, οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι Δοξάτου κ. Θέμης Ζεκερίδης και Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, οι νεοεκλεγέντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, Χρήστος Παπαθεοδώρου, Αργύρης Πατακάκης και Γιάννης Στεφανίδης, απερχόμενος Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο απερχόμενος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος, ο πρώην Υπουργός, πρώην Βουλευτής και πρώην Δήμαρχος Δράμας κ. Μαργαρίτης Τζίμας, οι πρώην Βουλευτές κ. Χρήστος Καραγιαννίδης και κ. Σταύρος Παπαδόπουλος, εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας και φορέων, καθώς και πλήθος κόσμου.

Η θρησκευτική ορκωμοσία τελέστηκε από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου, εφημέριο του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου, πατέρα Διονύσιο. Ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος και οι επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης κ.κ. Κυριάκος Χαρακίδης, Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, Λευτέρης Καλλινικίδης και Κοσμάς Καλαϊδόπουλος έβαλαν το χέρι τους στο ευαγγέλιο με τους υπόλοιπους ορκισθέντες Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους να σχηματίζουν μια «αλυσίδα» ακουμπώντας στις πλάτες των μπροστινών τους. Μετά τον θρησκευτικό όρκο ακολούθησε ο πολιτικός όρκος για τους επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης κ.κ. Στέργιο Ηλιόπουλο, Γιώργο Μήτρου και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Κυριάκο Αποστολίδη.

Οι χαιρετισμοί των επικεφαλής των παρατάξεων αντιπολίτευσης

 

Μετά την ορκωμοσία, με προτροπή του Δημάρχου κ. Μαμσάκου, ο λόγος δόθηκε στους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για ένα σύντομο χαιρετισμό.

Ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Κυριάκος Χαρακίδης ανέφερε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι πάλι στο χώρο. Χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτή η αίθουσα είναι γεμάτη από Δραμινούς, που δηλώνουν το ενδιαφέρον τους για το Δήμο μας, για το τι συμβαίνει και το τι θα συμβεί στο Δήμο Δράμας. Εύχομαι, εγώ προσωπικά, αλλά και εκ μέρους της παράταξής μας, ο Δήμος Δράμας σε αυτή τη θητεία να πάει καλύτερα από την προηγούμενη, να κάνουμε όλοι μαζί αυτό το οποίο επιθυμούν οι Δραμινοί πολίτες, να δουν μια Δράμα αντάξια των προσδοκιών τους. Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο της Δημοτικής Αρχής και το καλύτερο για το Δήμο της Δράμας».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης σημείωσε: «Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες για το αξίωμα του Δημοτικού και του Τοπικού Συμβούλου, όπως και εσάς κ. Δήμαρχε για την επανεκλογή σας. Η περίοδος των εκλογικών αντιπαραθέσεων έχει λήξει προ πολλού και πλέον από σήμερα (σ.σ. Κυριακή 25 Αυγούστου) μπαίνουμε και επίσημα στην περίοδο της εργασίας για το Δήμο Δράμας. Όλοι από το ρόλο στον οποίον μας έταξε το εκλογικό σώμα θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό, συμφωνώντας στα θετικά, με τις αντιπαραθέσεις σε επίπεδο πολιτικού πολιτισμού και ελπίζουμε ο Δήμος της Δράμας να κάνει ένα βήμα μπρος την επόμενη θητεία, την τετραετία που μας έρχεται, η οποία είναι ιδιαιτέρως απαιτητική, διότι χρειάζονται οι πολιτικές συναινέσεις, χρειάζονται οι συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων. Εύχομαι καλή δύναμη σε όλους και θέλουμε κοντά μας και όσους δεν εκλέχτηκαν σε αυτές τις εκλογές που δεν έχουν περάσει, γιατί από τη στιγμή που μπαίνει κάποιος στη διαδικασία να εκτεθεί και να ασχοληθεί με τα του Δήμου Δράμας, σημαίνει ότι ενδιαφέρεται για το Δήμο Δράμας και πρέπει και αυτόν να τον έχουμε δίπλα μας».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Δράμα Πρωταγωνίστρια» κ. Λευτέρης Καλλινικίδης επεσήμανε: «Εύχομαι και ελπίζω το σημερινό μήνυμα αυτής της ενότητας όλων των Συμβούλων να είναι το μήνυμα το οποίο θα περάσει και θα υπάρχει και τα επόμενα χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο. Διότι ο τόπος μας χρειάζεται όλους και δεν περισσεύσει κανένας. Υπάρχουν πολλά πεδία αντιπαράθεσης και αντιπολίτευσης, όμως πρώτα πρέπει να βάλουμε την πόλη μας και όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουμε. Καλή δύναμη σε όλους».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος τόνισε: «Σήμερα (σ.σ. Κυριακή 25 Αυγούστου) είναι μια καινούργια αρχή για το Δήμο μας, ένα καινούργιο Δημοτικό Συμβούλιο. Με ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο, που, δυστυχώς, τις τελευταίες μέρες, ανατράπηκε γιατί άλλα ψηφίσατε και άλλα βγαίνουν στο τέλος. Αλλά εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για αυτό τον τόπο. Αυτό εμείς θα προσπαθήσουμε. Το αποδείξαμε τα τελευταία πέντε χρόνια που ήμασταν μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι ήμασταν συναινετικοί εκεί που έπρεπε και συγκρουστήκαμε εκεί όπου υπήρχαν συμφέροντα τα οποία ήταν ενάντια του Δραμινού λαού. Άρα κ. Δήμαρχε, φίλες και φίλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, σας περιμένουμε να συνεργαστούμε με κώδικα τον πολιτικό σεβασμό, την οικονομική διαφάνεια, την κοινωνική αλληλεγγύη, το δημοκρατικό ήθος και τη δημόσια αρετή. Καλή αρχή σε όλους μας».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιώργος Μήτρου έκανε λόγο για « κουτσουρεμένη απλή αναλογική, την οποία έφερε η προηγούμενη Κυβέρνηση, καθώς αναλογικά εκλέχτηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, αλλά όχι ο Δήμαρχος» και πρόσθεσε: «Τώρα περαιτέρω κουτσουρεύεται αυτή η απλή αναλογική με την ενίσχυση των Επιτροπών που δίνει στον εκάστοτε Δήμαρχο αυτή τη δυνατότητα. Όμως υπάρχει και η μεγάλη εικόνα. Είναι το νομικό πλαίσιο που διέπει τους Δήμους, και το Δήμο της Δράμας. Είναι ο “Καλλικράτης” και η εξέλιξή του ο “Κλεισθένης”, που βασικά χαρακτηριστικά τους είναι η υποχρηματοδότηση, είναι η εμπορευματοποίηση και η ανταποδοτικότητα και βεβαίως είναι η επιτροπεία, ο σφιχτός έλεγχος. Σήμερα δεν υπάρχει αυτό που λέμε αυτοδιοίκηση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει ρόλος, αντί να δίνουμε ευχές, για τους Δημοτικούς Συμβούλους; Κατά τη γνώμη μας υπάρχει. Κι ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου και των Δημοτικών Συμβούλων ξεχωριστά για τον καθένα είναι να αγωνιστεί, να παλέψει, για τα λαϊκά συμφέροντα, να αναδεικνύει τα προβλήματα και -να μου επιτραπεί ο όρος- να απειθαρχεί».

Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Κοσμάς Καλαϊδόπουλος ανέφερε: «Σας ευχαριστούμε που ήρθατε εδώ να παρακολουθήσετε την ορκωμοσία. Να δώσουμε όλοι από κοινού τη μάχη για να βοηθήσουμε τον τόπο. Αυτό πιστεύω να μην το ευαγγελιζόμαστε, αλλά να το αποδείξουμε και στην πράξη. Η πόλη μας κατά το παρελθόν έχασε πολλά. Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να πάμε στο παρελθόν. Να πάμε στο παρελθόν σε ό,τι είναι να μας διδάξει. Αυτό το οποίο καταδίκασε την πόλη μας θα πρέπει να το ξεχάσουμε. Σύσσωμοι όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι θα καθίσουμε και θα καταγράψουμε τα προβλήματα πιστεύω από κοινού, γιατί όλοι έχουμε ένα στόχο, να πετύχουμε. Και θα πετύχουμε. Να είστε βέβαιοι. Σε αυτή την τετραετία που διανύουμε αυτό θα προσπαθήσω από την πλευρά μου, στα 38 χρόνια του πολιτικού μου βίου, που έχω εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος. Καλή θητεία σε όλους».

 

«Νιώθω βαθιά την ευθύνη που μου αναλογεί απέναντι στους Δραμινούς που με εμπιστεύτηκαν για δεύτερη φορά»

Η τελετή ορκωμοσίας ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου. Αρχικά ο κ. Μαμσάκος ευχαρίστησε τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για τις τοποθετήσεις τους, καθώς και όλους τους επίσημους για την παρουσία τους. Επίσης ο Δήμαρχος Δράμας ευχαρίστησε όλους τους πολίτες που παραβρέθηκαν στην ορκωμοσία, η οποία «αποτελεί μια ισχυρή υπόσχεση και δεέμσυση όλων μας απέναντι σε κάθε Δραμινή και Δραμινό».

Στην ομιλία του ο κ. Μαμσάκος αναφέρθηκε τόσο στο έργο που υλοποιήθηκε κατά τη θητεία που ολοκληρώνεται, κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό, όσο και σε αυτά που σχεδιάζονται για τη νέα περίοδο. Αναλυτικά, ο Δήμαρχος Δράμας ανέφερε:

«Σήμερα (σ.σ. Κυριακή 25 Αυγούστου) είναι μια ιδιαίτερη ημέρα, με την ευλογία την Εκκλησία μας, γιατί σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα και ταυτόχρονα τη συνέχιση της συλλογικής προσπάθειας και της σημαντικής δουλειάς που ξεκινήσαμε πριν πέντε χρόνια. Και πρέπει να παραδεχτώ ότι ήταν χρόνια δύσκολα, λόγω της οικονομικής κρίσης, που συχνά λειτούργησε ως εμπόδιο στην πλήρη υλοποίηση του προγράμματός μας. Υπήρξε όμως και αποτέλεσε για εμάς πρόκληση. Και με προσήλωση στις αρχές μας δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις και θέσαμε τις βάσεις εκείνες για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των πολιτών σχεδόν σε όλα τα επίπεδα, τόσο μέσα στην πόλη μας όσο και στα χωριά μας. Με γνώμονα, όμως, πάντα, την ισόρροπη βελτίωση και ανάπτυξή τους. Θεωρώ βασικό, πέρα από τα σημαντικά επιτεύγματα της περιόδου που διανύσαμε και που θα μου επιτρέψετε να κάνω μια μικρή αναφορά παρακάτω σε αυτά, να επικεντρωθώ στον καθημερινό αγώνα όλων όσων συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια, στην αγωνία τους να προσφέρουν, να βρούμε λύσεις στα προβλήματα, για να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες του Δήμου, να ετοιμάσουμε μελέτες, να παλέψουμε να μην χαθεί καμιά θέση εργασίας και ανταποκριθούμε με τις δυνάμεις που διαθέτουμε στις ανάγκες που ανάκυπταν.

Οφείλω, λοιπόν, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, τους συνεργάτες μου, τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τους συνεργαζόμενους φορείς του τόπου μας και τους εθελοντές μας, που ήταν πάντα δίπλα μας. Επίσης, ευχαριστώ τους Βουλευτές του Νομού μας, την Περιφέρεια, την Εκκλησία, όλους τους Δημάρχους και τα Μ.Μ.Ε. για την άριστη συνεργασία μας. Όλοι μαζί καταφέραμε να αλλάξουμε σελίδα και όλοι μαζί θα προχωρήσουμε, γιατί το οφείλουμε στους πολίτες μας.

Υλοποιήσαμε και υλοποιούνται έργα υποδομών, που βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Βελτιώσαμε το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης, αλλάζοντας ένα δίκτυο 60 χλμ. με αγωγούς τρίτης γενιάς. Προχωρήσαμε στη δημιουργία Μονάδας Μηχανικής Διαλογής αστικών αποβλήτων και με συντονισμένο σχεδιασμό προχωράμε στον τομέα της ανακύκλωσης. Στην κοινωνική πολιτική δημιουργήσαμε δομές με τεράστια οφέλη στους πολίτες μας, κατατάσσοντας τον Δήμο μας στους πρώτους Δήμους ανά την Ελλάδα. Αξιοποιήσαμε μελέτες για προγράμματα ΕΣΠΑ και υλοποιούνται με την έγκρισή τους. Αξιολογηθήκαμε για τη διαφάνεια και την οικονομική διαχείριση με άριστα. Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου. Προχωράμε στη βιώσιμη ανάπλαση του κέντρου της πόλης, που θα βελτιώσει την καθημερινότητά μας και το αστικό μας περιβάλλον. Βελτιώσαμε επίσης τις δομές για τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας. Δημιουργήσαμε παιδικές χαρές και για πρώτη φορά βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το σπουδαίο μας έργο είναι η εγγύηση για το παρόν και το μέλλον. Για μια Δράμα σύγχρονη, ανοιχτή, που διεκδικεί και κερδίζει το ρόλο που της αξίζει. Συνεχίζουμε μαζί με ένα πρόγραμμα σύγχρονο και καινοτόμο, που βασίζεται στα τρία δυναμικά στοιχεία της Δράμας, που είναι ο άνθρωπος, η γη και το νερό μας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αναβαθμίζει τον τόπο μας και βελτιώνει την ποιότητας της ζωής μας.

Το νέο αυτοδιοικητικό σύστημα του “Κλεισθένη” είναι για εμάς ακόμη μια πρόσκληση και πρόκληση συγχρόνως. Και δεν πρόκειται να αποτελέσει άλλοθι και δικαιολογία για καμιά καθυστέρηση. Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας με συνέπεια στις πράξεις μας. Δεν ζητάμε πίστωση χρόνου και περίοδο χάριτος. Υπάρχουν προβλήματα που απαιτούν λύσεις τώρα. Και θα προχωρήσουμε με κοινωνικό διάλογο και δημόσια διαβούλευση. Καλούμαστε όλοι μας, με την πίστη μου στη δύναμη της συνεργασίας, τόσο μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων όσο και με όλες τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας, να αναπτύξουμε ουσιαστικά δίκτυα αλληλεγγύης και να συστρατευτούμε για να δημιουργήσουμε ένα Δήμο πιο ανθρώπινο, πιο έξυπνο, πιο ευέλικτο, πιο λειτουργικό, αξιοποιώντας το τεράστιο πλούτο που διαθέτει, ανθρώπινο και υλικό. Αναλογιζόμενος τα λόγια του Καζαντζάκη στην “Ασκητική” που λέει “έχεις ευθύνη, δεν κυβερνάς πια μονάχα τη δική σου ασήμαντη ύπαρξη. Είσαι μια ζαριά, όπου για μια στιγμή παίζεται η μοίρα του σογιού”. Και ειλικρινά νιώθω βαθιά την ευθύνη που μου αναλογεί απέναντι στους Δραμινούς που με εμπιστεύτηκαν για δεύτερη φορά. Δηλώνω, λοιπόν, έτοιμος να λάβω σκληρές αποφάσεις, αν αυτές είναι προς όφελος των πολιτών. Δεν πρόκειται να δεχτώ από κανέναν να μειώσει το κύρος του θεσμού ή να αμφισβητήσει τις προθέσεις μας. Παραμένοντας όμως δίπλα και κοντά στους πολίτες, που αποτελούν τη ψυχή του Δήμου μας και τον κινητήριο μοχλό για μια κοινωνία πολιτών, όπου μέσα της θα διαφυλάττουμε τις αρχές της δημοκρατίας, του διαλόγου, του πολιτισμού μας, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού. Γιατί κύριο μέλημά μας είναι όχι απλά το ζειν, αλλά το ευζείν.

Συνδημότισσες και συνδημότες μου, έκανα για τον τόπο μας λιγότερα από όσα ήθελα, περισσότερα όμως από όσα μπορούσα. Συνεχίζουμε, λοιπόν, ενωμένοι. Ανοιχτός σε όλους και το ξεκαθαρίζω. Σε κάθε συνεργασία. Σε προτάσεις, σε ιδέες. Με επίκεντρο τον άνθρωπο. Με την ίδια διάθεση για σκληρή δουλειά. Την ίδια αγάπη για τον τόπο μας και τους πολίτες μας, τους οποίους καλώ να συμπορευτούμε και να συνδιαμορφώσουμε το αύριο της Δράμας. Γιατί πιστεύω ακράδαντα στη διάθεση προσφοράς και τις απεριόριστες δυνάμεις σας. Σας ευχαριστώ και καλή δύναμη σε όλους σας. Όλοι μαζί θα προχωρήσουμε για το καλό της Δράμας, για το καλό του Νομού μας. Και πιστεύω με τη βοήθεια και τη στήριξη των Βουλευτών μας θα πετύχουμε πολλά πράγματα, πάντα προς όφελος των πολιτών. Γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει πάνω από όλα είναι η Δράμα μας, ο τόπος που γεννηθήκαμε, ο τόπος που ζουν τα παιδιά μας».