ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΝΤΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ Θ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ, ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ, ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

 

 

  • Θεσμική απρέπεια του απερχόμενου Δημάρχου Α. Λύσσελη και μελών της παράταξής του
  • Αρνήθηκαν να ορκιστούν ενώπιον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου
  • Πρωτοφανείς εικόνες!!! Ορκίστηκαν από τον επερχόμενο Δήμαρχο Θ. Αθανασιάδη με θρησκευτικό όρκο και το χέρι στο ευαγγέλιο!!!

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 25 Αυγούστου 2019, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Προσοτσάνης, η τελετή ορκωμοσίας του νεοεκλεγέντα Δημάρχου κ. Θόδωρου Αθανασιάδη, των Δημοτικών Συμβούλων, των Προέδρων και των Συμβούλων των Κοινοτήτων του Δήμου Προσοτσάνης.

Η τελετή της ορκωμοσίας πραγματοποιήθηκε από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο, ενώ σε αυτήν παραβρέθηκαν οι πρώην Βουλευτές κ.κ. Δημήτρης Κυριαζίδης και Στάθης Σαραφόπουλος και ο πρώην Δήμαρχος Δράμας κ. Θωμάς Μαργαρίτης.

Ο Σεβασμιωτάτος κ. Παύλος, μετά την ολοκλήρωση του θρησκευτικού μέρους της ορκωμοσίας, ανέφερε: «Θα ήθελα από καρδίας να ευχηθώ εις τον αξιότιμο κύριο Δήμαρχο Προσοτσάνης, που μόλις προ ολίγου έδωσε τον όρκο, αλλά και προς άπαντες μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να έχουν μία θητεία ευλογημένη επ’ ωφελεία των δημοτών του ιστορικού και μαρτυρικού Δήμου της Προσοτσάνης. Να είστε καλά».

Θεσμική απρέπεια του Α. Λύσσελη και μελών της παράταξής του

 

Η τελετή ορκωμοσίας στο Δήμο Προσοτσάνης σημαδεύτηκε από τη θεσμική απρέπεια του απερχόμενου Δημάρχου κ. Άγγελου Λύσσελη και μελών της παράταξής του, οι οποίοι αρνήθηκαν να δώσουν τον θρησκευτικό όρκο ενώπιον του Μητροπολίτη Δράμας.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, παρενέβη ο κ. Λύσσελης και απευθυνόμενος προς το νεοεκλεγέντα Δήμαρχο κ. Αθανασιάδη ανέφερε: «Κύριε Αθανασιάδη, εμείς δεν θα ορκιστούμε ενώπιον του Δεσπότη. Θα δώσουμε τον όρκο μας στον ιερό ευαγγέλιο, αλλά αμέσως μετά, γιατί δεν θέλουμε ο Δεσπότης να μας ορκίσει. Σε εσάς ή σε κάποιον άλλο ιερέα, όπου προκύψει».

Το πρωτοφανές αυτό περιστατικό αντιμετωπίστηκε με τη δέουσα σοβαρότητα από τον Σεβασμιώτατο κ. Παύλο, ο οποίος σημείωσε ότι «δεν χαλάμε την ημέρα την τόσο ωραία» και συνέχισε το τελετουργικό. Μετά την ολοκλήρωση του θρησκευτικού όρκου, ακολούθησε η ώρα της ορκωμοσίας για τον κ. Λύσσελη και τα μέλη της παράταξής του, όπου καταγράφηκαν πρωτοφανείς σε πανελλήνιο επίπεδο εικόνες, καθώς Ορκίστηκαν από τον επερχόμενο Δήμαρχο κ. Αθανασιάδη με θρησκευτικό όρκο και το χέρι στο ευαγγέλιο!!!

Στη συνέχεια ακολούθησε ο πολιτικός όρκος για την επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Κατερίνα Αετοπούλου.

Επιχειρώντας να αιτιολογήσει τη στάση του, μιλώντας σε ένα «μουδιασμένο» ακροατήριο, ο απερχόμενος Δήμαρχος κ. Λύσσελης, στο χαιρετισμό του, προσπάθησε να συνδέσει την επιλογή να μην ορκιστεί από τον Μητροπολίτη Δράμας με τις δημοτικές εκλογές, τρεις μήνες μετά από αυτές, ισχυριζόμενος ότι ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος υποστήριξε την παράταξη του κ. Αθανασιάδη και έκανε ανηλεή αγώνα εναντίον της παράταξής του.

Συγκεκριμένα ο κ. Λύσσελης ανέφερε: «Τα εννιά χρόνια που διοίκησα δεν ήμουν μαθημένος σε αποκοτιές. Ούτε σας συνήθισα σε τέτοιες ενέργειες. Η ενέργεια που έκανα λίγο πριν ήταν για να δηλώσω τη στάση την προσωπική μου, αλλά και μέρους της παράταξής μας απέναντι στον ανηλεή αγώνα που έκανε ο Αρχιερέας του Νομού μας εναντίον της παράταξής μας. Ούτε οι πιο πιστοί φίλοι του Θόδωρου Αθανασιάδη έκαναν τέτοιο αγώνα στις εκλογές που πέρασαν. Ως ελάχιστη συμπεριφορά και προστασία της προσωπικότητάς μας και της αξιοπρέπειάς μας επιλέξαμε να μην ορκιστούμε ενώπιον του Αρχιερέα, αλλά να δώσουμε τον θρησκευτικό όρκο ενώπιον του Δημάρχου. Θα πούμε κι άλλα, αλλά δεν είναι η ημέρα.

Αγαπητέ Θόδωρε, να σε συγχαρώ για τη νίκη σου. Σου παραδίδουμε ένα Δήμο, ο οποίος προήλθε από τη συνένωση δύο πρώην Δήμων, Σιταγρών και Προσοτσάνης. Κοπιάσαμε πολύ για να τον ομογενοποιήσουμε, έχει δρόμο όμως ακόμη. Σου παραδίδουμε ένα Δήμο που είναι σε καλό δρόμο. Ένα Δήμο που πλέει σε ασφαλή νερά. Ένα Δήμο που έχε έτοιμα πάρα πολλά έργα, τα οποία θα τρέξεις, τα οποία έχουμε υποβάλλει. Ένα Δήμο που είναι και οικονομικά εύρωστος.

Θα ήθελα να πω ότι όπως ο γέρων ο Καραμανλής επέστρεψε από την εποχή της Δικτατορίας που ήταν στο Παρίσι κι ήταν μετά ένας άλλος ηγέτης, έτσι εύχομαι και εσύ, που επανέρχεσαι στη Δημοτική Αρχή, να είσαι ένας άλλος ηγέτης σε σχέση με το παρελθόν. Καλή σου επιτυχία. Θα είμαστε δίπλα να παίξουμε το ρόλο της αντιπολίτευσης όπως πρέπει, παρατηρώντας και υποδεικνύοντάς σου τα καλύτερα και συγχαίροντος σου για τις καλές επιλογές. Καλή θητεία».

«Θα πορευτούμε σεμνά και ταπεινά»

 

Στην ομιλία του ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης ανέφερε:

«Σεβασμιώτατε, σεβαστοί πατέρες της Εκκλησίας, συνάδελφοι στην Αυτοδιοίκηση σας ευχαριστώ, όπως ευχαριστώ και αυτούς που έχουν υπηρετήσει το Κοινοβούλιο και σήμερα μας τιμούν με την παρουσία τους εδώ. Όπως και όλους εσάς, που με την παρουσία σας λαμπρύνετε αυτή την εκδήλωση. Σε αυτή την σεμνή τελετή θα ήθελα να πω δύο λόγια, χωρίς να θέλω να σας κουράσω και κυρίως απευθυνόμενος προς τους συνεργάτες στην Αυτοδιοίκηση, όλους, γιατί όλοι είμαστε συνεργάτες και έχουμε έναν κοινό στόχο, να υπηρετήσουμε αυτό το Δήμο κι όταν τον παραδώσουμε μετά από 4 χρόνια να έχει κάνει ένα βηματισμό καλύτερο ίσως από αυτόν που παραλάβαμε.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, συνάδελφοι, ότι υπηρετούμε τους πολίτες, ότι σεβόμαστε τους νόμους και επίσης ότι δεν είμαστε παντοτινοί στην εξουσία. Αυτό το τρίπτυχο πρέπει να μας διακατέχει και φυσικά έτσι θα πορευτούμε σεμνά και ταπεινά.

Σας ευχαριστώ όλους εκ καρδίας για την τιμή που μας κάνατε. Και θα πρέπει να ξέρουμε ότι ο Δήμος δεν είναι υπόθεση ενός ανδρός. Είναι υπόθεση όλων μας. Όλοι μαζί είμαστε συνεργάτες και όλοι θα βάλουμε πλάτη να πάμε μπροστά».

Στη συνέχεια ο κ. Αθανασιάδης πρόσθεσε: «Σε αυτό το Δήμο δεν περισσεύει κανείς. Όλοι έχουμε έναν και μοναδικό στόχο, να πάμε μπροστά αυτό το Δήμο, γιατί είναι Δήμος όλων μας. Δεν περισσεύει κανείς».