Σε ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Κ.Κ.Ε. αναφέρονται τα εξής:

Την Πέμπτη 10 και την Παρασκευή 11 Μάρτη 2022 κλιμάκιο της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Μ/Θ αποτελούμενο από τους συντρόφους Γιώργο Πυργελή, Βαγγέλη Ευαγγελόπουλο, Σάκη Βαρδαλή, μέλη του Γραφείου Περιοχής και τον Δημήτρη Βλάχο, αρχιπυροσβέστη εκλεγμένο στο Δ.Σ. Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου με την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, περιόδευσαν σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το κλιμάκιο συζήτησε με τους πυροσβέστες τις θέσεις του Κ.Κ.Ε. σχετικά με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία και ενημέρωσε τους πυροσβέστες για την ανάδειξη στη βουλή, με τη μορφή ερωτήσεων, οξυμένα προβλήματα των πυροσβεστών όπως, η ένταξη στα ΒΑΕ, τα νέα σύγχρονα οργανογράμματα με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κάθε περιοχής, για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την μονιμοποίηση όλων των Πενταετούς Υποχρέωσης και Εποχικών υπαλλήλων, για την κατάχρηση του θεσμού της «επιφυλακής, κ.ά. και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Σε μια περιοχή με ιδιαίτερες ανάγκες πυρόσβεσης που πέρα από τις τεράστιες δασικές εκτάσεις, υπάρχουν λιμάνια, Πετρέλαια, αγωγοί φυσικού αερίου, μεγάλοι οδικοί άξονες όπως η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ», κ.λπ., το ζήτημα της υποστελέχωσης συνιστά το μεγαλύτερο πρόβλημα σε όλες τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες από Καβάλα μέχρι την Ορεστιάδα.

Από τη συζήτηση αναδείχτηκαν και μια σειρά άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες όπως: η μεγάλη έλλειψη σε μέσα ακόμη και σε ατομικά μέσα προστασίας, το γερασμένο στόλο οχημάτων, τα κτιριακά προβλήματα κυρίως στην Π.Υ. Κομοτηνής, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι «κομμένες» άδειες, η ανύπαρκτη διοικητική μέριμνα την ώρα της πυρόσβεσης σε απομακρυσμένες περιοχές, οι μεταθέσεις που διαλύουν την ζωή των πυροσβεστών, συχνές επιφυλακές, η έλλειψη επαρκούς εκπαίδευσης για αντιμετώπιση συμβάντων σε αγωγούς φυσικού αερίου.

Αναδείχτηκε η ανάγκη να αναβαθμιστεί από Β’ σε Α’ Τάξης η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξανδρούπολης, να δημιουργηθεί Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στην Κίρκη Έβρου και προοπτικά να αναβαθμιστεί σε Πυροσβεστικό Σταθμό Δ’ τάξης και στις Φέρες Έβρου να ιδρυθεί νέος Πυροσβεστικός Σταθμός Δ’ τάξης.

Επίσης να υπάρξει ο διαχωρισμός των οργανικών θέσεων των πυροσβεστικών υπαλλήλων που εργάζονται στην μάχιμη υπηρεσία και των πυροσβεστικών υπαλλήλων που εργάζονται σε διοικητικές θέσεις.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος άκουσε με προσοχή τα προβλήματα και τις προτάσεις των πυροσβεστών για την επίλυσή τους και δεσμεύτηκε για άμεση ανάδειξή τους στη Βουλή αλλά και στο Περιφερειακό και τα Δημοτικά Συμβούλια.