Απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με χαρακτηρισμούς κατά του Νίκου Δένδια, έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλεξάνδρος Παπαϊωάννου.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εκφράζει τις πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, θέσεις οι οποίες αντανακλούν την προσήλωση της Ελλάδας στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της προστασίας των συμφερόντων της χώρας μας», αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά.

«Οι θέσεις αυτές εκφράζονται ψύχραιμα και νηφάλια αποφεύγοντας επιμελώς οποιαδήποτε ονομαστική αναφορά σε αξιωματούχους άλλων χωρών, ως είθισται στην διπλωματική πρακτική», προσθέτει.

«Είναι πραγματικά λυπηρό ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας παραβαίνει αυτόν τον απαράβατο κανόνα και εκτοξεύει αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων άλλων χωρών, όπως του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας. Και είναι επίσης οξύμωρο ότι η χώρα που συστηματικά τις τελευταίες ημέρες έχει προβεί σε σειρά επιθετικών δηλώσεων, μέσω κυβερνητικών αξιωματούχων της, οι οποίοι απειλούν ευθέως την Ελλάδα και αμφισβητούν ακόμη και την εδαφική κυριαρχία της, να εγκαλεί τη χώρα μας για προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαϊωάννου υπογραμμίζει σχετικά «με τις μονομερείς αιτιάσεις που αναφέρονται στην εν λόγω ανακοίνωση, απορρίπτονται εν τω συνόλω τους».

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να οικοδομεί τις σχέσεις της με γειτονικές και άλλες χώρες στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας και καλεί όσες χώρες της περιοχής δεν το έχουν ήδη πράξει, να σεβαστούν τους θεμελιώδεις αυτούς κανόνες, αντί να τους καταπατούν σε καθημερινή βάση. Παράλληλα, θα συνεχίσει να ενισχύει τις συμμαχικές και εταιρικές της σχέσεις, οι οποίες έχουν καθαρά αμυντικό χαρακτήρα», αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Και καταλήγει:

«Η Ελλάδα δεν προβαίνει σε καμία παράνομη μονομερή διεκδίκηση και διατηρεί το νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα όπως αυτό προκύπτει από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στον εποικοδομητικό διάλογο, υπό την ουσιαστική προϋπόθεση ότι διεξάγεται με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Τουρκία κατά Δένδια: «Αναπτύσσει προκλητική, λαϊκίστικη ρητορική»

Υπενθυμίζεται πως χτες, Τρίτη ο εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς, εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Δένδια κάνοντας λόγο για «παραλήρημα» του υπουργού Εξωτερικών, ενώ χαρακτηρίζει τη ρητορική που αναπτύσσει κατά της Τουρκίας «λαϊκίστικη».

Αναλυτικά ανέφερε σε δήλωσή του:

«Οι αντι-τουρκικές δηλώσεις, που κάνει σχεδόν καθημερινά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δένδιας, είναι ισχυρισμοί λαϊκίστικοι και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και δεν εξυπηρετούν την ειρήνη και τη σταθερότητα. Αυτή η προκλητική ρητορική δεν συνάδει ούτε με τις σχέσεις καλής γειτονίας ούτε με το πνεύμα των συμβουλευτικών συνομιλιών που έχουμε ξαναρχίσει με την Ελλάδα.

Αυτό το παραλήρημα του Δένδια αποτελεί άλλη μία απόδειξη ότι η Ελλάδα προτιμά την ένταση, αναζητώντας βοήθεια από τρίτα μέρη και δημιουργώντας τεχνητές συμμαχίες κατά της Τουρκίας, αντί να επιλύει τα διμερή της ζητήματα και να αναπτύσσει τις σχέσεις της μέσα από έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με τη χώρα μας. Οι χώρες με αυτοπεποίθηση δεν επιδεικνύουν τέτοια συμπεριφορά.

Η Ελλάδα αφενός προβάλλει αξιώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα κατά της χώρας μας, αφετέρου συνεχίζει τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις και ενέργειες που αυξάνουν την ένταση, αντίθετα με το διεθνές δίκαιο, τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο.

Απορρίπτουμε τον ορισμό “απειλή” που δίνει η Ελλάδα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας, καθώς και τις προσπάθειές της να δημιουργήσει μια ανεδαφική αντίληψη προς αυτή την κατεύθυνση. Εάν υπάρχει απειλή στην περιοχή, αυτή η απειλή προκύπτει από τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας που αυξάνουν την ένταση.

Καλούμε την Ελλάδα για άλλη μια φορά να συνετιστεί και να επιστρέψει στην οδό της κοινής λογικής, όπως επίσης να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, αντί να προβαίνει σε προκλητικές ρητορικές και δραστηριότητες με λαϊκίστικα κίνητρα».

Πηγή: cnn.gr