Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ανατολικής Μακεδονίας κι Θράκης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στις 15 Νοεμβρίου 2023, για το Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2024, ήταν η εξής:

Ακόμα ένα Τεχνικό Πρόγραμμα για να τρίβουν τα χέρια τους εργολάβοι, μελετητικά γραφεία και ποικιλώνυμοι «επενδυτές». Η συντριπτική πλειοψηφία των έργων αφορά επανεντάξεις ή έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί και την ίδια ώρα, νέα έργα που έχει ανάγκη ο λαός, όπως ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση (έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων, καθαρισμοί και άλλες παρεμβάσεις σε ρέματα και αντλιοστάσια, φράγματα κλπ) για το δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά, για αντιπυρική προστασία (διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμός αγροτικών και επαρχιακών δρόμων κλπ) ώστε να μην ξαναζήσουμε το έγκλημα του φετινού καλοκαιριού, για αντισεισμική θωράκιση, παραμένουν στις… καλένδες!!!

Χωρίς απολογισμό του προηγούμενου τεχνικού προγράμματος η εισήγηση μοιάζει με ευχολόγιο σε κάποιες περιπτώσεις έργων που έρχονται και επανέρχονται κάθε χρόνο αλλά τίποτα δεν προχωράει. Κάποια από αυτά τα έργα θα μπορούσαμε να τα υπερψηφίσουμε αλλά δεν δίνεται η δυνατότητα ξεχωριστής ψηφοφορίας.

Συνολικά λοιπόν το προτεινόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2024 περιλαμβάνει πληθώρα αποσπασματικών παρεμβάσεων, χωρίς συνοχή και συνέχεια, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, όσο αφορά τις λαϊκές ανάγκες. Πρόκειται για έργα και παρεμβάσεις μικρής εμβέλειας και κόστους, που και αυτά στην πλειοψηφία τους υποχρηματοδοτούνται ή δεν χρηματοδοτούνται καθόλου και παραμένουν στις καλένδες. Πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι τα έργα που αφορούν τους βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής, τα αρδευτικά έργα, τις διευθετήσεις ρεμάτων, τα αποστραγγιστικά και αντιπλημμυρικά έργα. Στην πλειοψηφία τους – όσα έργα αφορούν αγρότες και κτηνοτρόφους – είναι μελέτες επί μελετών και καμία ουσιαστική παρέμβαση.

Αντίστοιχα για την οδική ασφάλεια, την αποκατάσταση γεφυρών, χειμάρρων, τον οδοφωτισμό και τη σήμανση, τα έργα οδοποιίας, τις ασφαλτοστρώσεις, κλπ.

Τα ποσά που δίνονται σε εργολάβους για συντηρήσεις και εκχιονισμούς δρόμων, αν δινόντουσαν όλα αυτά τα τελευταία χρόνια σταδιακά για την απόκτηση του κατάλληλου μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού, με σχεδιασμό και χωρίς το κίνητρο της «στήριξης» των εργολάβων αυτών, τώρα η Περιφέρεια θα ήταν σε θέση να παλέψει και για το απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό, τεχνικό και εργατικό προσωπικό που θα υπηρετούσε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό πολιτικής προστασίας που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος μας.

Τα ποσά που δίνονται σε γραφεία και εταιρείες για μελέτες επί μελετών που μένουν στα συρτάρια, ακόμα και για «παροχή υπηρεσιών υποστήριξης ωρίμανσης φακέλων» ή για «συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη σύνταξη φακέλων για δημόσιες συμβάσεις», αν δίνονταν για να στελεχωθούν οι τεχνικές υπηρεσίες της ίδιας της περιφέρειας με μόνιμο προσωπικό, για την ίδια δουλειά, θα εξοικονομούσαμε εκατομμύρια που βγαίνουν από τις ήδη άδειες τσέπες του λαού.

Ρωτάμε ενδεικτικά και ρητορικά τη διοίκηση: όταν για ένα απαραίτητο αρδευτικό δίκτυο, όπως αυτό της Φτελιάς στη Δράμα, προϋπολογίζονται 64.000 ευρώ και για το 2024 πιστώνονται μόλις 18.000 ευρώ, πότε προβλέπεται αυτό να ολοκληρωθεί; Και μιλάμε για έργο και αυτό αποσπασματικό, χαμηλού κόστους μπροστά στα εκατομμύρια που δίνονται στις γνωστές… μελέτες!

Τεχνικό Πρόγραμμα που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Περιφέρειας υπέρ του λαού μπορεί να υπάρξει μέσα σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο προτεραιοτήτων και ιεραρχήσεων, όπου αποκλειστικό κριτήριο θα είναι η κάλυψη των διευρυνόμενων λαϊκών και κοινωνικών αναγκών. Με τιμονιέρη της οικονομίας την ίδια την εργατική τάξη, με τους δικούς της θεσμούς εξουσίας διαρθρωμένους σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής και κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής. Μόνο σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να αντιμετωπιστούν η περιφερειακή και ενδοπεριφερειακή ανισότητα, να πραγματοποιηθούν έργα που θα δώσουν πραγματική ανάσα στο λαό της περιοχής και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του, το φυσικό και αστικό περιβάλλον.

Η Λαϊκή Συσπείρωση σε αυτό τον δρόμο θα συνεχίζει να παλεύει μαζί με τον λαό. Φυσικά καταψηφίζουμε το ΤΠ της Περιφέρειας για το 2024 και με τα δύο χέρια και ας έχουν προβλέψει οι κυβερνήσεις, με το θεσμικό τους πλαίσιο για την Τοπική Διοίκηση, να μας στερούν το δικαίωμα αυτή η ψήφος να καταμετράται. Μας αρκεί που καταγράφεται στη λαϊκή συνείδηση!

 

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Μιχαηλίδης Σιδέρης

Στεφανίδης Γιάννης

Συμεωνίδης Θεόδωρος