ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΙΔΡΥΤΗ ΤΟΥ ALEXANDRION GROUP ΝΑΟΥΑΦ ΣΑΛΑΜΕΧ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
- «Είμαστε έτοιμοι με την ομάδα μας να ξεκινήσουμε. Άρα η επένδυση για εμάς ξεκίνησε»
- «Αυτό που θα γίνει στην Καβάλα είναι κάτι που θα το ήθελαν πολλές πόλεις της Ευρώπης»
- «Η Καβάλα θα μπει στον χάρτη όλων των χωρών του κόσμου»
Ο Πρόεδρος και ιδρυτής του Alexandrion Group κ. Ναουάφ Σαλάμεχ παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» και στον ραδιοφωνικό σταθμό Kavalanews 102,8 σχετικά με τη δημιουργία αποστακτηρίου αιθυλικής αλκοόλης αγροτικής προέλευσης στην Καβάλα, παρουσιάζοντας σημαντικές λεπτομέρειες για μια επένδυση που σε πρώτη φάση θα είναι ύψους περίπου 35 εκ. ευρώ (και συνολικά σε βάθος δεκαετίας πάνω από 100 εκ. ευρώ) και η οποία θα βάλει την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας στον παγκόσμιο χάρτη όσον αφορά την παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος. Παράλληλα, ο κ. Ναουάφ Σαλάμεχ εξήγησε για ποιους λόγους το αποστακτήριο που θα δημιουργηθεί δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον, επισημαίνοντας ότι οι αγρότες της περιοχής θα έχουν την ευκαιρία να καλλιεργούν με ευνοϊκότερους όρους τη γη τους, παράγοντας συγκεκριμένα προϊόντα, τα οποία θα αξιοποιεί για την παραγωγή της αιθυλικής αλκοόλης το Alexandrion Group.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στην «Εργασία… συν και στον ραδιοφωνικό σταθμό Kavalanews 102,8, ο κ. Ναουάφ Σαλάμεχ ανέφερε: «Ουσιαστικά η επένδυση για εμάς ξεκίνησε. Εμείς τώρα περιμένουμε την άδεια για τη λειτουργία για να ξεκινήσουμε αμέσως. Είμαστε έτοιμοι με την ομάδα μας να ξεκινήσουμε. Άρα η επένδυση για εμάς ξεκίνησε.
Αυτό που θα γίνει στην Καβάλα είναι κάτι που θα το ήθελαν πολλές πόλεις της Ευρώπης. Να γίνει δηλαδή ένα αποστακτήριο που θα παράγει αιθυλική αλκοόλη. Δεν έχει καμία σχέση με βενζίνη ή με πετρέλαιο. Η πρώτη ύλη είναι δική μας, είναι τα σιτηρά, τα οποία εμείς τα παίρνουμε και βγάζουμε αιθυλική αλκοόλη, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πάρα πολλούς τομείς, πέρα από τη δημιουργία ποτών, για φάρμακα, για ιατρικούς λόγους, για στρατιωτικούς κλπ. Δεν έχει καμία σχέση αυτό που σχεδιάσαμε με τη βενζίνη.
Όπως έχω προσέξει στα σύνορα της Ελλάδας και ειδικά αυτά της Μακεδονίας και της Θράκης με την Τουρκία ή με τη Βουλγαρία υπάρχουν πολλά κομμάτια γης που δεν καλλιεργούνται. Και ίσως να έχουν δίκιο για αυτή την επιλογή οι αγρότες. Όμως, μετά την επένδυσή μας, θα μπορούν να καλλιεργούν προϊόντα οι αγρότες και να έχουν μαζί μας συμβόλαιο για την παραγωγή τους για τα επόμενα 30 χρόνια για να δουλέψουμε μαζί.
Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό αυτό που γίνεται για την Καβάλα. Η Καβάλα θα μπει στον χάρτη όλων των χωρών του κόσμου, γιατί τέτοιες επενδύσεις δεν γίνονται εύκολα. Δεν είναι το θέμα του ποσού της επένδυσης. Δεν μπορείς να παράγεις μια πρώτη ύλη, αν δεν μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις κι εσύ ο ίδιος. Εμείς θα χρησιμοποιούμε το 30% της παραγωγής, ειδικά στη Ρουμανία. Άρα δεν μπορεί κάποιος εκτός του κλάδου να προσπαθήσει να κάνει μια τέτοια μονάδα παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης».
Επίσης, ο Πρόεδρος και ιδρυτής του Alexandrion Group αναφέρθηκε σε σημαντικές λεπτομέρειες της επένδυσης στην Καβάλα τόσο σχετικά με την πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιηθεί όσο και για το τι θα γίνει με τα υπολείμματα μετά την παραγωγή της αιθυλικής αλκοόλης. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Εμείς, με την προηγμένη τεχνολογία που χρησιμοποιούμε και η οποία δεν χρησιμοποιείται από πολλές μονάδες στον κόσμο, παίρνουμε τα δημητριακά, παίρνουμε τη ζάχαρη και τα υπολείμματα τα αξιοποιούμε και αυτά, είτε για τροφή σε ζώα είτε ως λίπασμα στη γη. Και μάλιστα επιστρέφονται καθαρά, χωρίς χημικά. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος διαθέτει ζώα και τα εκτρέφει με τα συγκεκριμένα υπολείμματα, τότε τα παραγόμενα προϊόντα, π.χ. το γάλα ή το γιαούρτι, μπορεί να είναι βιολογικά. Άρα, είναι πολύ σημαντικό να γίνει αντιληπτό τι πρώτη ύλη χρησιμοποιούμε και πως ένα μέρος από αυτή την πρώτη ύλη επιστρέφεται για οργανική χρήση. Για αυτό πολλές χώρες στον κόσμο θα επιθυμούσαν να φιλοξενήσουν τέτοιου είδους επενδύσεις. Όμως αυτές οι επενδύσεις δεν μπορούν να γίνουν, αν δεν υπάρχει ανάγκη για την πρώτη ύλη. Εμείς, επειδή είμαστε του κλάδου και γνωρίζουμε την πρώτη ύλη, θα αξιοποιήσουμε το παραγόμενο προϊόν για δική μας χρήση».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το κατά πόσο το αποστακτήριο θα είναι ασφαλές για το περιβάλλον, ο κ. Ναουάφ Σαλάμεχ επεσήμανε: «Ίσα ίσα. Για το περιβάλλον θα είναι πολύ καλό. Η πρώτη ύλη είναι τα δημητριακά. Δεν είναι πετρέλαιο. Μπορεί να χρησιμοποιείται η λέξη διυλιστήριο, όμως η χρήση της λέξης είναι μεταφορική, γιατί μετατρέπει την πρώτη ύλη σε αιθυλική αλκοόλη, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά προϊόντων, πέρα από την παραγωγή ποτών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε νοσοκομεία, χειρουργεία, φαρμακεία. Δεν είναι βιομηχανικό. Σε άλλου είδους εργοστάσια τα οποία παράγουν βιομηχανικό αλκοόλ, μπορεί ενδεχομένως να υπάρχει θέμα, αλλά εκεί πρόκειται για άλλου είδους αλκοόλ».
Ο Πρόεδρος και ιδρυτής του Alexandrion Group, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της επένδυσης, επεσήμανε: «Αν δεν χαθεί χρόνος μέχρι να πάρουμε την άδεια και να μπορούν τα μηχανήματα να αρχίσουν να δουλεύουν στη γη, στην οποία ήδη είμαστε σε φάση αγοράς, νομίζω ότι το πολύ θα χρειαστούν δύο χρόνια για την ολοκλήρωση. Την ημέρα που θα πάρουμε την άδεια για να χτίσουμε, την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει και η διαδικασία για να υπάρξουν τα απαιτούμενα ειδικά μηχανήματα. Ήδη οι μηχανικοί μας έχουν δουλέψει και υπάρχουν οι προδιαγραφές».
Όσον αφορά τον αριθμό των εργαζομένων που θα απασχοληθούν στη μονάδα που θα δημιουργηθεί στην Καβάλα, ο κ. Ναουάφ Σαλάμεχ σημείωσε: «Η ομάδα στην Ελλάδα στα επόμενα 5 χρόνια θα έχει γύρω στα 300 άτομα. Στο εργοστάσιο θα απασχοληθούν πάνω από 100 άτομα. Πρόκειται για εξειδικευμένο προσωπικό, όχι απλοί εργάτες. Βέβαια ο αριθμός εξαρτάται και από την πορεία που θα έχουν οι επενδύσεις μας. Αυτή τη στιγμή είμαστε ήδη σε 50 χώρες και ετοιμαζόμαστε να επεκταθούμε σε ακόμη 50 χώρες. Από τη μονάδα στην Καβάλα θα παράγουμε και θα εξάγουμε. Με τα σημερινά δεδομένα θα απασχοληθούν 100 άτομα. Αλλά αν προκύψει ενδιαφέρον και από άλλες χώρες, τότε ο αριθμός των εργαζομένων θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στα 1.000 άτομα».
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη συνεργασία του με τους τοπικούς φορείς, ο κ. Ναουάφ Σαλάμεχ ανέφερε: «Είναι πάρα πολύ καλή. Όλος ο κόσμος τέτοιου είδους πρότζεκτ τα θέλει, γιατί είναι απολύτως θετικά. Η τοπική κοινωνία μας έχει αγκαλιάσει».