Από αριστερά: Στέλιος Σάββα, CEO Alexandrion Group, Γιάννης Χορόζογλου, Σύμβουλος Δ.Σ. Alexandrion Group, Ναουάφ Σαλάμεχ, Πρόεδρος και ιδρυτής Alexandrion Group, Άρης Γκόγκος, CEO Alexandrion Group

 

ΤΟ ALEXANDRION GROUP ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗ ΒΙ.ΠΕ. ΚΑΒΑΛΑΣ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΙΘΥΛΙΚΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

 

Ο φιλέλληνας Σύριος Πρόεδρος και ιδρυτής του Alexandrion Group Ναουάφ Σαλάμεχ και ο ρόλος δύο Δραμινών στην καταγωγή, του Γιάννη Χορόζογλου, Συμβούλου του Δ.Σ. του Ομίλου και του Ανδρέα Νικηφορίδη, επικεφαλής του νομικού τμήματος του Alexandrion Group

Δημιουργία 100 νέων θέσεων εργασίας και νέες προοπτικές για τους αγρότες της περιοχής μέσω της παραγωγής των απαιτούμενων πρώτων υλών για το αποστακτήριο

Γιατί επιλέχθηκε η Ελλάδα και ειδικότερα η Καβάλα για αυτή τη μεγάλη επένδυση – Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του Alexandrion Group στην Ελλάδα

Ο Πρόεδρος και ιδρυτής του Alexandrion Group Ναουάφ Σαλάμεχ και ο CEO του Ομίλου Άρης Γκόγκος με τον εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας «Εργασία… συν» Σπύρο Λάτσα

 

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δημιουργία μιας σύγχρονης μονάδας παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης αγροτικής προέλευσης στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε έκταση 50 στρεμμάτων στη Βιομηχανική Περιοχή της Καβάλας, καθώς το Alexandrion Group, ένας όμιλος επιχειρήσεων με έδρα τη Ρουμανία, γραφεία σε Κύπρο, Ελλάδα, Βραζιλία και ΗΠΑ και εξαγωγική δραστηριότητα σε πάνω από 50 χώρες του κόσμου, έχει σχεδιάσει τη δημιουργία ενός νέου τεχνολογικά προηγμένου και φιλικού προς το περιβάλλον αποστακτηρίου, το οποίο θα βάλει την Ελλάδα και ειδικότερα την Ανατολική Μακεδονία στον παγκόσμιο χάρτη παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης, αποτελώντας έτσι η χώρα διεθνές σημείο αναφοράς στον συγκεκριμένο τομέα.

Η αιθυλική αλκοόλη χρησιμοποιείται για την παραγωγή ποτών, έναν κλάδο στον οποίο το Alexandrion Group έχει σημαντική διεθνή παρουσία, καθώς και στη φαρμακοβιομηχανία, την παραγωγή καλλυντικών, τον καθαρισμό οπλικών συστημάτων κ.α.

Από αριστερά: Γιάννης Χορόζογλου, Σύμβουλος Δ.Σ. Alexandrion Group, Ναουάφ Σαλάμεχ, Πρόεδρος και ιδρυτής Alexandrion Group, Άρης Γκόγκος, CEO Alexandrion Group, Ανδρέας Νικηφορίδης, Νομικός Σύμβουλος Alexandrion Group, Θανάσης Σιουτόπουλος, δημοσιογράφος «Εργασία… συν»

Η κύρια δραστηριότητα του Alexandrion Group, Πρόεδρος και ιδρυτής του οποίου είναι ο Σύριος φιλέλληνας κ. Ναουάφ Σαλάμεχ, είναι η παραγωγή ποτών (με ετήσια δυναμικότητα 40-50 εκ. λίτρα), ενώ παράλληλα εταιρείες του Ομίλου δραστηριοποιούνται στο real estate, στον τουρισμό και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το συνολικό κόστος για την πρώτη φάση του έργου κατασκευής του αποστακτηρίου στην Καβάλα είναι περίπου 35 εκ. ευρώ, ενώ η συνολική επένδυση σε βάθος δεκαετίας αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκ. ευρώ. Δικαιολογημένα, άλλωστε, περιλαμβάνεται στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, όπως παρουσιάστηκε από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Κώστα Φραγκογιάννη, καθώς και στον αναπτυξιακό νόμο. Εξάλλου αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα. Η μέχρι στιγμής διαδικασία κύλησε ομαλά και υπήρξε στενή συνεργασία του Ομίλου τόσο με τις εθνικές όσο και με τις τοπικές αρχές.

Πλέον απομένουν τυπικές λεπτομέρειες και αδειοδοτήσεις για να ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας, τον προσεχή Ιούνιο του 2022, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, και μετά από περίπου 18 μήνες εργασιών να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2023. Ο αρχικός στόχος είναι η παραγωγή σε ετήσια βάση 30 εκ. λίτρων αιθυλικής αλκοόλης αγροτικής προέλευσης, ενώ στα επόμενα στάδια της επένδυσης η παραγωγή αναμένεται να φτάσει στα 90 εκ. λίτρα ετησίως.

Ο CEO του Alexandrion Group Στ. Σάββα με τον Σύμβουλο του Δ.Σ. του Ομίλου Γ. Χορόζογλου

Η ολοκλήρωση της επένδυσης αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 100 νέες θέσεις εργασίας, κυρίως επιστημονικού προσωπικού, οι οποίες στην πορεία, ανάλογα με τη ζήτηση του προϊόντος ενδεχομένως να αυξηθούν, όμως πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός πως θα υπάρξει στενή συνεργασία από την πλευρά της εταιρείας με τις τοπικές κοινωνίες, δημιουργώντας περαιτέρω δυνατότητες απασχόλησης, καθώς οι κύριες πρώτες ύλες για την παραγωγή θα προέρχονται από τους αγρότες της περιοχής. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι θα απαιτούνται περί τα 100 εκ. κιλά πρώτης ύλης, όπως π.χ. καλαμπόκι, σιτάρι, ζαχαρότευτλα, και στόχος του Alexandrion Group είναι αυτά να προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, σχεδιάζεται η σύναψη πολυετών προγραμματικών συμβάσεων με γεωργούς, έτσι ώστε και οι ίδιοι να είναι εξασφαλισμένοι σε βάθος χρόνου για την παραγωγή τους, αλλά και το νέο αποστακτήριο στην Καβάλα να έχει διαθέσιμη πρώτη ύλη για την παραγωγή αιθυλικής αλκοόλης αγροτικής προέλευσης.

Μέσω της επένδυσης στην Ανατολική Μακεδονία, το Alexandrion Group στοχεύει να αξιοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση για αιθυλική αλκοόλη αγροτικής προέλευσης που υπάρχει στην Ευρώπη, την απουσία τέτοιου είδους σύγχρονων μονάδων παραγωγής στην Ελλάδα, καθώς και την αυξανόμενη ζήτηση για αιθυλική αλκοόλη αγροτικής προέλευσης από τη βιομηχανία φαρμάκων και καλλυντικών. Παράλληλα, ο Όμιλος, θα καλύψει και μέρος των δικών του αναγκών για υψηλής ποιότητας αιθυλική αλκοόλη για την παραγωγή ποτών. Εκτιμάται πως περίπου το 30% της ετήσιας παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης από τη μονάδα που θα δημιουργηθεί στην Καβάλα, θα καλύψει τη ζήτηση που υπάρχει για παραγωγή ποτών στην έδρα του Ομίλου στη Ρουμανία. Το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή το παραγόμενο προϊόν θα χρησιμοποιείται και για τις εταιρικές ανάγκες, αποτελεί σημαντική δικλείδα ασφαλείας τόσο για την ποιότητα της πρώτης ύλης που θα χρησιμοποιείται όσο και για την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Άλλωστε, το νέο αποστακτήριο θα χρησιμοποιεί την πιο προηγμένη τεχνολογία, όντας ενεργειακά αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον. Εξάλλου, η πρώτη ύλη για την παραγωγή είναι αγροτικά προϊόντα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου είναι η ελαχιστοποίηση των αποβλήτων, καθώς τα υπολείμματα θα μετατρέπονται σε ζωοτροφές.

Ο Πρόεδρος και ιδρυτής του Alexandrion Group Ναουάφ Σαλάμεχ συνομιλεί με στελέχη του Ομίλου

Η επιλογή της Ελλάδας για τη δημιουργία του αποστακτηρίου παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης από το Alexandrion Group έχει διττή σημασία. Από τη μια αποτελεί στρατηγική επιλογή του Ομίλου, καθώς εκτιμάται πως η χώρα αποτελεί σημαντικό κόμβο για περαιτέρω ανάπτυξη τόσο προς τις αραβικές χώρες της Μέσης Ανατολής και την Αφρική όσο και προς τα Βαλκάνια, την Τουρκία, ακόμη και τη Ρωσία, ενώ από την άλλη ενέχει και συναισθηματική αξία, καθώς αποτελεί ουσιαστικά για τον Όμιλο επιστροφή στις ρίζες, οι οποίες είναι ελληνικές. Η απαρχή ενασχόλησης με τον επιχειρηματικό τομέα για τον Πρόεδρο και ιδρυτή του Alexandrion Group κ. Ναουάφ Σαλάμεχ έγινε στην Ελλάδα, το όνομα του Ομίλου είναι ελληνικό με έμβλημα (λογότυπο) τον Μ. Αλέξανδρο, ενώ και ο ίδιος ο κ. Ναουάφ Σαλάμεχ είναι μεγάλος φιλέλληνας, μιλώντας πολύ καλά ελληνικά και έχοντας τρία παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και έχουν ελληνική ιθαγένεια.

Βέβαια, στην τελική επιλογή της Ελλάδας συνυπολογίστηκε το γεγονός ότι υπάρχει διάθεση από την ελληνική πολιτεία να δεχτεί στη χώρα νέες επενδύσεις, ενώ εκτιμήθηκε παράλληλα το γεγονός ότι η σχεδιαζόμενη μονάδα θα καλύψει ένα μεγάλο κενό στην ελληνική αγορά, καθώς το 98% της αιθυλικής αλκοόλης για την παραγωγή ελληνικών ποτών προέρχεται από τη Βουλγαρία. Έτσι, ο βασικός στόχος του Alexandrion Group, πέρα από την κάλυψη των αναγκών του ίδιου του Ομίλου, με το 30% της ετήσιας παραγωγής, είναι η πλήρης κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας, ενώ παράλληλα θα υπάρχει και εξαγωγικός προσανατολισμός, καθώς η παραγωγή θα είναι πιο μεγάλη από τη ζήτηση στην Ελλάδα αιθυλικής αλκοόλης.

Σχετικά με την επιλογή της Καβάλας για τη δημιουργία του αποστακτηρίου, αυτή έγινε μετά από εξέταση και άλλων περιοχών στην Ελλάδα. Μέτρησε το ότι η Καβάλα βρίσκεται κοντά στη Ρουμανία και για αυτό θα είναι ευκολότερη η μεταφορά του παραγόμενου προϊόντος στην έδρα του Ομίλου για τις ανάγκες παραγωγής ποτών. Επίσης, η Καβάλα διαθέτει λιμάνι, αλλά και μεγάλες εκτάσεις αγροτικής γης, οι οποίες θα μπορούν να αξιοποιηθούν για την καλλιέργεια των αναγκαίων πρώτων υλών. Όσον αφορά την επιλογή έκτασης σε μια Βιομηχανική Περιοχή για τη δημιουργία της μονάδας παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης, αυτή έγινε καθαρά για την απλοποίηση των διαδικασιών και για εξοικονόμηση χρόνου.

Τι είναι η αιθυλική αλκοόλη αγροτικής προέλευσης

Η αιθυλική αλκοόλη αγροτικής προέλευσης (ΑΑΠ) είναι πιστοποιημένο απόσταγμα όπου όλες οι χημικές ακαθαρσίες απομακρύνονται με απόσταξη στήλης.

Αυτή η διαδικασία παράγει ένα απόσταγμα διαυγές στο χρώμα, άοσμο και σχετικά άγευστο, στους 96,3% abv. Περιέχει αλκοόλ και νερό. Μπορεί να παρασκευαστεί από διάφορες πρώτες ύλες όπως καλαμπόκι, σιτάρι, ορό γάλακτος, μελάσα, ζαχαρότευτλα ή οποιαδήποτε πρώτη ύλη με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο. Είναι μια ιδανική αλκοολούχα βάση για βότκα, τζιν, ούζο, και αρωματικά αλκοολούχα ποτά.

Το DDGS (Dry Distillers Grains with Solubles) είναι προϊόν παραγωγής αλκοόλ που χρησιμοποιεί συνήθως σιτάρι ή καλαμπόκι. Μετά την απόσταξη τα απόβλητα αναμειγνύονται και ξηραίνονται για να σχηματίσουν μια ξηρή μάζα η οποία μπορεί να πωληθεί ως ζωοτροφή σε μορφή κέικ ή σε μορφή σφαιριδίων που μπορεί να συσκευαστεί. Το DDGS έχει μεγάλη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με τους υγρούς κόκκους των αποστακτήρων, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για τη μεταφορά σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Τεχνική αλκοόλη: Πρόκειται για χημικές ουσίες που αφαιρούνται κατά την απόσταξη του ΑΑΠ, οι οποίες αν δεν αφαιρεθούν θα συσσωρευτούν στις στήλες και θα αρχίσουν να μειώνουν τη χημική ποιότητα του προϊόντος. Η τεχνική αλκοόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αντιψυκτικό, απολυμαντικό χεριών ή βιομηχανικές εφαρμογές αλλά δεν είναι κατάλληλη για κατανάλωση.

Ο Δραμινός σύμβουλος Γ. Χορόζογλου και ο Δραμινός δικηγόρος Α. Νικηφορίδης

Σημαντική συμβολή σε αυτή την επένδυση του Alexandrion Group στην Καβάλα έχουν και δύο Δραμινοί στην καταγωγή, ο κ. Γιάννης Χορόζογλου, Σύμβουλος του Δ.Σ. του Alexandrion Group και σύμβουλος επιχειρήσεων, και ο κ. Ανδρέας Νικηφορίδης, Νομικός Σύμβουλος του κ. Ναουάφ Σαλάμεχ και επικεφαλής του νομικού τμήματος του Ομίλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Νικηφορίδης είναι εγγονός του αείμνηστου πρώην Δημάρχου Δράμας Ανδρέα Νικηφορίδη, κατά την περίοδο 1951-1959.

Ο Δραμινής καταγωγής Νομικός Σύμβουλος του Alexandrion Group Α. Νικηφορίδης με τον εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας «Εργασία… συν» Σπ. Λάτσα

Ο ρόλος και των δύο Δραμινών στην καταγωγή είναι ιδιαίτερα ουσιαστικός, καθώς αφενός ο κ. Χορόζογλου ανέλαβε σειρά επαφών στην Ελλάδα, ενώ ο κ. Νικηφορίδης την επίλυση νομικών θεμάτων, διευθετώντας ο καθένας από την πλευρά του κάθε λεπτομέρεια, έτσι ώστε να βρίσκεται πλέον προ των πυλών η έναρξη της κατασκευής του αποστακτηρίου στη ΒΙ.ΠΕ. Καβάλας.

Ο Σύμβουλος του Δ.Σ. του Alexandrion Group Γ. Χορόζογλου με τον εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας «Εργασία… συν» Σπ. Λάτσα

Η παρουσία πάντως δύο Ελλήνων και δη Δραμινών στην καταγωγή στο στελεχιακό δυναμικό του Ομίλου δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς το Alexandrion Group κυριαρχείται από το ελληνικό ή το κυπριακό στοιχείο. Έτσι, CEO του Ομίλου είναι ο κ. Στέλιος Σάββα από την Κύπρο και ο κ. Άρης Γκόγκος από την Ελλάδα, έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, με θητεία στην Alpha Bank στην Ρουμανία, πριν συνεργαστεί με το Alexandrion Group.

Παράλληλα, πολλά ακόμη στελέχη του Ομίλου είναι ελληνικής καταγωγής, με τα ελληνικά να αποτελούν μια από τις κυρίαρχες γλώσσες στην έδρα του Alexandrion Group στη Ρουμανία.

Τα επόμενα εν Ελλάδι σχέδια του Alexandrion Group

Μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης στην Καβάλα, η οποία εκτιμάται πως θα αυξήσει κατά 20% των κύκλο εργασιών του Ομίλου, τα μελλοντικά σχέδια του Alexandrion Group στην Ελλάδα περιλαμβάνουν αρχικά την περαιτέρω ενίσχυση του δικτύου διανομής ποτών, καθώς ήδη υπάρχει η αντίστοιχη εταιρεία στη χώρα, η οποία σταδιακά ξεκίνησε την ανάπτυξή της.

Από εκεί και πέρα, μετά την ολοκλήρωση της μονάδας, σχεδιάζεται η παραγωγή ποτών στην Ελλάδα και συγκεκριμένα να παράγονται βότκα, τζιν, ρούμι και μπράντι, τα οποία θα έχουν ελληνικά ονόματα, χωρίς όμως να είναι καθαρά ανταγωνιστικά στα ήδη υπάρχοντα, καθώς ο Όμιλος σκοπεύει στη δημιουργία ποτών ποιότητας, τα οποία θα αποτελούν εναλλακτική πρόταση στον καταναλωτή της χώρας. Παράλληλα, θα υπάρχει και σαφής εξαγωγική στόχευση και διεθνής προσανατολισμός για τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Τέλος, σε βάθος χρόνου, δεν αποκλείεται το Alexandrion Group να δραστηριοποιηθεί και στον τουρισμό στην Ελλάδα (ήδη ο Όμιλος διαθέτει ένα ξενοδοχείο στη Ρουμανία) ή να επενδύσει στις ΑΠΕ.