ΑΡΘΡΟ

Του Γ.Κ. Χατζόπουλου

τ. Λυκειάρχη

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

 

(συνέχεια από το προηγούμενο)

Πνευματικοί – Παιδευτικοί: Το αρχαίο δράμα υπήρξε το άριστο μέσο διαπαιδαγώγησης όχι μόνο των αρχαίων Αθηναίων, αλλά και των άλλων Ελλήνων απανταχού της γης. Κατανοώντας την τεράστια πνευματική και παιδευτική σημασία του θεατρικού λόγου προέβησαν οι Έλληνες κατά τρόπο πυρετώδη στην ανέγερση καλλιμαρμάρων υπαιθρίων θεάτρων (Αθήνα, Επίδαυρο, Άβδηρα, Μαρώνεια, Μεγαλόπολη, Ιωνία, Μακεδονία, Κάτω Ιταλία κ.α.).

Κατανοώντας την τεράστια σημασία του θεάτρου οι Ρωμαίοι ξεθεμελιωτές της ελληνικής ανεξαρτησίας προέβησαν στη μίμηση των Ελλήνων όχι μόνο στην ανέγερση ανοιχτών θεάτρων, αλλά και στη συγγραφή δραμάτων, μιμούμενοι τον ελληνικό τρόπο γραφής και τη θεματολογία, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να δίνουν στα έργα τους ονομασίες ίδιες με τις ελληνικές.

Δυστυχώς οι υποτάξαντες τους Έλληνες Ρωμαίοι δια του σιδήρου (όπλων) υπετάγησαν από αυτούς δια του πνεύματος, χωρίς να σεβασθούν τα ιερά τεμένη της παιδείας μετατρέποντάς τα σε χώρους βάρβαρων εκδηλώσεων (θηριομαχίες και μονομαχίες). Χαρακτηριστική η περίπτωση του γειτονικού μας θεάτρου των Φιλίππων, το οποίο ανήγειρε ο βάρβαρος, κατά τον ρήτορα Δημοσθένη, τον κατεχόμενο από το σύμπλεγμα κατωτερότητας, βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος ο Β’.

Οικονομικοί: Η ανέγερση ανοιχτού θεάτρου θα δώσει τη δυνατότητα για είσπραξη εσόδων που θα προέλθουν από θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες. Παράλληλα μπορούν να γίνονται συναντήσεις λόγου, κατά το αρχαίο έθος.

Βέβαια θα υπάρξει η δυνατότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας, οι οποίες θα ενισχυθούν με τη συνδιοργάνωση με το θέατρο Φιλίππων παραστάσεων θεατρικών έργων, μουσικών εκδηλώσεων.

Δεν είναι καθόλου κόσμιο να πραγματοποιούνται μουσικές εκδηλώσεις σε αλάνες και γηπεδικούς χώρους από περιφερόμενους αοιδούς. Αυτού του είδους οι εκδηλώσεις εύλογο είναι να αποφέρουν και όβολα στον δημόσιο κορβανά.

Η κατασκευή του πιο πάνω θεάτρου θα αποτελεί για την πόλη και τον Νομό ένα θαυμάσιο κόσμημα, συγκαταλεγόμενο στα αξιοθέατα της πόλης και θα ενισχύσει το τουριστικό πρόσωπο.

Ας τα έχουν όλα αυτά υπ’ όψη τους οι έχοντες αυτοβούλως στα χέρια τους τη διοίκηση αυτού του τόπου. Αλλά και οι ισχυροί αιμοδότες, οι αξιέπαινοι χορηγοί, θα ήταν καλό να αναβιώσουν τον γοητευτικό ρόλο του Ρωμαίου Μαικήνα. Ευκαιρία για ακόμη καλύτερη διαφήμιση του εξαίρετου δραμινού μαρμάρου, με το οποίο θα επενδυθεί το θέατρο.