Pexels

Οι γιορτές του Πάσχα πλησιάζουν και το σπίτι θα μοσχομυρίζει από τις ετοιμασίες για το πασχαλινό τραπέζι. Ποιος μπορεί να αντισταθεί στις μυρωδιές και τις νοστιμιές του πασχαλινού γεύματος; Σίγουρα κανείς! Πόσο μάλλον ο τετράποδος λαίμαργος φίλος μας, ο οποίος θα τριγυρνάει συνεχώς μέσα στα πόδια μας με το γνωστό ικετευτικό βλέμμα του, επαιτώντας το δικό του μερίδιο. Εμείς, ωστόσο θα πρέπει να αγνοήσουμε το κάλεσμά του, όχι επειδή είμαστε άκαρδοι και τον έχουμε τιμωρία, αλλά ακριβώς επειδή τον αγαπάμε και οφείλουμε να τον προστατεύσουμε. Μάλιστα θα πρέπει να ενημερώσουμε όλους τους καλεσμένους ή τους φίλους μας, ότι δε δίνουμε περισσεύματα του γεύματος στον σκύλο μας, για να αποφύγουμε τυχόν πεπτικά και γαστρεντερικά προβλήματα.

Ας δούμε λοιπόν μαζί ποιες τροφές από το πασχαλινό τραπέζι είναι επικίνδυνες και βλαβερές για τη υγεία του σκύλου μας.

Κόκκαλα από αρνί/κατσίκι/μπριζόλα/παϊδάκια/κοτόπουλο

 

Θα το επαναλάβουμε για μία ακόμη φορά ότι απαγορεύεται να δίνουμε κόκκαλα – όλων των ειδών – στον σκύλο μας, γιατί μπορεί να προκληθούν διάφορα προβλήματα στην υγεία του. Όταν ο σκύλος μασουλάει το κόκκαλο υπάρχει κίνδυνος από το να σπάσει κάποιο δόντι μέχρι να τραυματιστεί η στοματική κοιλότητα του ζώου από τα θραύσματα.
Ειδικότερα, τα ψιλά κοκκαλάκια από μπριζόλες ή παϊδάκια μπορεί να γρατζουνίσουν τον πεπτικό σωλήνα και να προκαλέσουν έντονη φλεγμονή. Επίσης, τα κόκκαλα του αρνιού και του κοτόπουλου, τα οποία όταν θρυμματίζονται είναι πολύ μυτερά και κοφτερά μπορεί να τραυματίσουν τον οισοφάγο, τον βλεννογόνο του στομάχου και τα έντερα, θέτοντας σε κίνδυνο τον σκύλο μας. Εκτός αυτού, μπορεί να φράξουν το στομάχι ή το έντερο.
Τα πιο χοντρά κόκκαλα, που μασουλάει και στο τέλος καταπίνει ένα ζώο, μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως εμετούς, διάρροιες ή δυσκοιλιότητα ή ακόμη χειρότερα μπορεί να προκαλέσουν έμφραξη σε διάφορα σημεία του εντέρου και στον οισοφάγο. Το πιο σοβαρό πρόβλημα μάλιστα, που μπορεί να προκληθεί από τα κόκκαλα, είναι ο ειλεός, δηλαδή η έμφραξη του εντέρου, όπου απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση τμήματος του κόκκαλου, που έχει προκαλέσει την έμφραξη, μια κατάσταση που μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή των τετράποδων φίλων μας.

Τροφές με υψηλά λιπαρά

Σε αυτές περιλαμβάνονται, η πέτσα από αρνί ή κοτόπουλο, αλλά και διάφορα τηγανητά φαγητά, που μπορεί να υπάρχουν στο εορταστικό τραπέζι, όπως τηγανιτές πατάτες, λουκάνικα, κοκορέτσι, τηγανιά από χοιρινό ή κοτόπουλο. Μολονότι είναι τροφές στις οποίες, ούτε εμείς οι ίδιοι δε μπορούμε να αντισταθούμε, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε εγκρατείς και να αποφύγουμε να τις δώσουμε στο αγαπημένο μας ζωάκι, καθώς μπορεί να αναστατώσουν το πεπτικό του σύστημα, ενώ οι μεγάλες ποσότητες μπορεί να του προκαλέσουν οξεία παγκρεατίτιδα.
Επίσης, στην κατηγορία αυτή ανήκουν και τα γαλακτοκομικά, τα οποία ενώ σε γενικές γραμμές μπορούμε να τα δώσουμε σε μικρές όμως ποσότητες, χωρίς φυσικά να ξεχνάμε ότι μερικά σκυλάκια είναι ευαίσθητα στα γαλακτοκομικά, ωστόσο εάν δεν είναι συνηθισμένα μπορεί να τους προκαλέσουν διάρροια ή πεπτικά προβλήματα.

Γλυκά και σοκολάτες

 

Είναι σίγουρο ότι το πασχαλινό τραπέζι θα είναι γεμάτο γλυκά, όπως σοκολατένια αυγά, τσουρέκια και διάφορα άλλα γλυκίσματα, τα οποία θα πρέπει να κρατάμε μακριά από τα τον σκύλο μας.
Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η ζάχαρη μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος στον σκύλο μας και μακροπρόθεσμα υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει διαβήτη και παχυσαρκία. Επίσης πρέπει να αποφεύγουμε να δίνουμε σοκολάτα, καθώς περιέχει θεοβρωμίνη, μια ουσία πολύ τοξική για τους σκύλους. Όσο κι αν εκλιπαρεί να του δώσουμε έστω και λίγο, να θυμάστε ότι ακόμα και οι μικρές ποσότητες μπορεί να αποβούν μοιραίες, καθώς μπορεί να προκαλέσουν τοξίκωση.
Επίσης, το ψωμί, τα τσουρέκια και άλλα αρτοσκευάσματα, που παρασκευάζονται με μαγιά μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία στο ζώο ή ακόμα και να το δηλητηριάσουν, καθώς κατά τη ζύμωση η μαγιά παράγει αλκοόλ.

Ορισμένα φρούτα και λαχανικά

 

Όπως είναι γνωστό γενικά μπορούμε να δίνουμε στους τετράποδους φίλους μας φρούτα και λαχανικά σε μικρές πάντα ποσότητες, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες τροφές σε αυτήν την κατηγορία, που είναι τοξικές για τους σκύλους, όπως π.χ. τα σταφύλια, οι σταφίδες, το αβοκάντο και τα ροδάκινα. Στην πραγματικότητα, η κατάποση ακόμη και μικρής ποσότητας αυτής της τροφής, μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση οξείας νεφρικής ανεπάρκειας στο σκύλο μας.
Επίσης, το κρεμμύδι, το σκόρδο και άλλα λαχανικά της ίδιας κατηγορίας όπως το σχοινόπρασο και τα πράσα, θεωρούνται δηλητηριώδη για τους σκύλους. Αυτές οι τροφές μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως έμετο, διάρροια και ναυτία, ακόμη και όταν τα καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.
Εάν έχετε κατά νου αυτές τις συμβουλές, θα μπορέσετε αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς να απολαύσετε εσείς και ο τετράποδος φίλος σας το πασχαλινό τραπέζι, χωρίς να έχετε κάποια δυσάρεστη έκπληξη.

Πηγή: ethnos.gr