ΠΑΡΑΔΟΣΗ – ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΣΤΗΝ ΔΕΚΠΟΤΑ ΜΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Λ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Γ. ΨΑΡΡΑ

 

 

  • Γ. Ψαρράς, πρώην Πρόεδρος: «Επιφυλάσσομαι κάθε νομίμου δικαιώματός μου από εδώ και πέρα αν ακουστεί το παραμικρό για τη Διοίκηση που ήμουν Πρόεδρος όσον αφορά για κακοδιαχείριση, για πλυντήριο και για ξέπλυμα χρήματος»
  • Λ. Καλλινικίδης, νέος Πρόεδρος: «Ανοιχτός ο δρόμος στο να προχωρήσουμε στο εξής ξεκάθαρα, κυκλικά, χωρίς να αναγνωρίζω κανένα κεκτημένο δικαίωμα κανενός, διότι η ΔΕΚΠΟΤΑ ανήκει σε όλους τους Δραμινούς»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν, την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019, ο νέος Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Λευτέρης Καλλινικίδης και ο πρώην Πρόεδρος κ. Γιώργος Ψαρράς, στο πλαίσιο της παράδοσης – παραλαβής της διοίκησης της επιχείρησης.

Όπως εξήγησε, στις δηλώσεις του, ο κ. Ψαρράς την Τρίτη 8 Οκτωβρίου ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΚΠΟΤΑ, το οποίο θα συγκροτούνταν σε σώμα κι έτσι ο κ. Καλλινικίδης είναι πλέον και ουσιαστικά ο νέος Πρόεδρος της συγκεκριμένης δημοτικής επιχείρησης.

Ο κ. Ψαρράς ευχαρίστησε το Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, ο οποίος  τον πρότεινε στο σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου για τη θέση του Προέδρου και στη συνέχεια προχώρησε σε απολογισμό των πεπραγμένων της Διοίκησής του, μιλώντας για το «τι δεν παραλάβαμε ως Δημοτική Αρχή και τι παραδίδω σήμερα στο νέο Πρόεδρο και στο νέο Δ.Σ.». Όπως είπε ο κ. Ψαρράς, «δεν παραλάβαμε μητρώο παγίων, καταμετρημένο ταμείο από καμία χρήση, απαιτήσεις και υποχρεώσεις από τρίτους και σε τρίτους, οικονομικές καταστάσεις, ισολογισμούς, εκθέσεις διαχείρισης Διοικητικού Συμβουλίου και προσαρτήματα». Το μόνο που παρέλαβαν, συνέχισε, ήταν «το 2011 έναν ξερό ισολογισμό, όπως και το 2012». Ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ εξήγησε πως «από τον Απρίλιο του 2011 και μετά η ΔΕΚΠΟΤΑ αποτελεί μια νέα ΔΕΚΠΟΤΑ, μετά τη συγχώνευση δύο άλλων νομικών προσώπων, του ΚΑΕΚ και της ΔΕΝΑΔ» και «τον Απρίλιο του 2011 η ΔΕΚΠΟΤΑ κατήρτισε μεν έναν ισολογισμό», ο οποίος «δεν υπεβλήθη όμως ποτέ σε έλεγχο». Ο κ. Ψαρράς έκανε λόγο για «αιτιάσεις της τότε διοίκησης και σημερινής αντιπολίτευσης πως δεν ήταν απαραίτητο, διότι ο κύκλος εργασιών δεν το έκανε υποχρεωτικό», προσθέτοντας πως «από τη στιγμή που υπάρχει μια νέα δημοτική επιχείρηση το 2011 αυτός ο έλεγχος ήταν απαραίτητος να γίνει, όπως τόνισαν και οι ορκωτοί».

Ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ χαρακτήρισε ως την μεγαλύτερη απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης, επί διοίκησής του, την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων από το 2013 έως το 2016 και τη διενέργεια ελέγχου από το 2011 έως το 2016. «Αυτή τη στιγμή είναι έτοιμες και καταρτισμένες οι οικονομικές καταστάσεις όσον αφορά το 2017 και το 2018» ανέφερε ο κ. Ψαρράς, ο οποίος πρόσθεσε πως «μένει απλά να υπογραφούν από τον νέο Πρόεδρο και να ψηφιστούν από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο» και «να μπουν ορκωτοί και να ελέγξουν και τις δικές μου χρήσεις, όπως αρμόζει και όπως πρέπει να γίνει». Επίσης, χαρακτήρισε ως την «τελευταία μεγάλη απόφαση που πήραμε», την απόφαση «να μπούμε σε απογραφή πάγιων περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης, απογραφή ταμείου, υποχρεώσεων και απαιτήσεων». «Αυτή η απόφαση έχει ληφθεί από το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο και από 1/1/2017 θα μπει και θα γίνει αυτή η απογραφή, θα περάσει στις νέες οικονομικές καταστάσεις και όποιο αποτέλεσμα είχαν βγάλει αυτοί οι έλεγχοι, πλέον θα περάσουν και στο 2017 και στο 2018 μέχρις ότου αυτοί που πρέπει να λύσουν αυτό το θέμα και να δούμε τι θα συμβεί με κάποια ελλείμματα που προέκυψαν και είναι αρμόδιοι να το δουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η επιχείρηση πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί».

Ο κ. Ψαρράς, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, έκανε λόγο για εμπόδια που υπήρξαν από ελέγχους από τον Επίτροπο, καθώς «πολλές φορές υπήρχε έλεγχος σκοπιμότητας και όχι έλεγχος νομιμότητας». Επίσης, ανέφερε πως «η αντιπολίτευση σήμερα κάνει λόγο για έναν καταλογισμό που έχει γίνει σε δύο υπαλλήλους και στον πρώην Πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ, τον κ. Χατζηκυριακίδη. Αυτό πρέπει να σταματήσει εδώ, διότι αυτός ο καταλογισμός δεν λέει τίποτα». Όπως είπε, «υπάρχουν μέσα δαπάνες οι οποίες είναι ευτελείς. Για ένα τσουβάλι λίπασμα για παράδειγμα καταλογίζουν σε αυτούς τους ανθρώπους 50 και 60 ευρώ». Επίσης, συνεχίζοντας, σημείωσε πως το πιο «κραυγαλέο» είναι ο καταλογισμός για όλες τις δαπάνες του Ενυδρείου. Όπως εξήγησε ο κ. Ψαρράς, «το Ενυδρείο δεν ήταν στην κατοχή της ΔΕΚΠΟΤΑ, δεν ξέραμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς» και «άρα όλες οι δαπάνες που γινόταν στο Ενυδρείο όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν νόμιμες». Ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ τόνισε πως έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, «έτσι ώστε το Ενυδρείο να πάει στο Δήμο Δράμας και έπειτα ο Δήμος να το παραχωρήσει στην ΔΕΚΠΟΤΑ». «Από εδώ και πέρα παραλαμβάνει η νέα Διοίκηση ένα Ενυδρείο με λυμένο το ιδιοκτησιακό καθεστώς, που μπορεί να λειτουργήσει για τον σκοπό για τον οποίο έχει ιδρυθεί», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις εκδόσεις των βιβλίων της ΔΕΚΠΟΤΑ και για αναφορές ότι αυτές δεν είναι σημαντικές, ο κ. Ψαρράς παρέθεσε τους τίτλους που εκδόθηκαν μόνο στη δική του θητεία: Μοναστηράκι Δράμας Τράνοβα, Δράμα: Εικόνες και μνήμες της παλιάς πόλης (βελτιωμένη επανέκδοση), Ορφανοτροφείο Δράμας, Ιστορικά ανάλεκτα της Εκκλησίας της Δράμας, Τα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα στη Δράμα, Από τον Μακεδονικό Αγώνα στην Απελευθέρωση της Δράμας, Το Παγγαίο όρος και οι πρόγονοι των Δραμινών, Δόξα Δράμας 1980-1995: 15 χρόνια της Δόξας στην Α’ επαγγελματική κατηγορία, Κώδικας Τσατάλτζας Χωριστή Δράμας, Πρακτικά της 6ης Επιστημονικής Συνάντησης Η Δράμα και η περιοχή της, Η Μητρόπολις και ο Ελληνισμός της Συληβρίας. «Ας κρίνει ο Δραμινός λαός αν είναι σημαντικά ή όχι», πρόσθεσε.

Ο κ. Ψαρράς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δομές που υπηρετούν το κοινωνικό κομμάτι της ΔΕΚΠΟΤΑ, το Βοήθεια στο Σπίτι και το ΚΔΑΠ – ΜΕΑ, ευχαριστώντας τους εργαζόμενους και των δύο δομών. Όπως είπε, «στο ΚΔΑΠ – ΜΕΑ επί θητείας του πρώην Διοικητικού Συμβουλίου αγοράστηκε ένα νέο 17θεσιο όχημα για την ασφαλή μεταφορά των ωφελούμενων και του προσωπικού», ενώ «στο Βοήθεια στο Σπίτι επιτελείται ένα τεράστιο κοινωνικό έργο, το οποίο ποτέ δεν θέλαμε να το βγάλουμε στις κάμερες».

Για την Ονειρούπολη, ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ ανέφερε πως «από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα Πρόεδρος, έκανα ενέργειες έτσι ώστε να έρθουν όλες οι αντιπολιτεύσεις σε συνεννόηση και σε συνεργασία», όμως «υπήρξαν προσκόμματα και εμπόδια σε όλες αυτές τις ενέργειες». Πλην των κ.κ. Αλέξανδρου Τσιαμπούση και Στέργιου Ηλιόπουλου, όπως είπε, «κανείς από τις άλλες αντιπολιτεύσεις δεν φάνηκε ποτέ». «Κάναμε μια εξαιρετική Ονειρούπολη» τόνισε ο κ. Ψαρράς και πρόσθεσε πως «προωθήσαμε και εκεί το κοινωνικό κομμάτι». Όπως επεσήμανε, το νέο σπιτάκι του Αη Βασίλη προσβάσιμο σε όλους, ενώ υπήρξε αναβάθμιση δράσεων και πληθώρα δωρεάν δράσεων και εκδηλώσεων.

Σχετικά με τις προτάσεις που έχουν γίνει για κλείσιμο της ΔΕΚΠΟΤΑ, ο κ. Ψαρράς παρέθεσε στοιχεία σχετικά με τα 2,5 χρόνια της θητείας του ως Πρόεδρος της δημοτικής επιχειρήσεις. Το 2017 έγιναν 27 συνεδριάσεις και σε 11 από αυτές συμμετείχε η αντιπολίτευση. Από τα συνολικά 201 θέματα, ομόφωνα ψηφίστηκαν τα 191, ενώ στα θέματα των 11 συνεδριάσεων που συμμετείχε η αντιπολίτευση, από τα 92 θέματα καταψηφίστηκαν τα 7. Το 2018 έγιναν 32 συνεδριάσεις και σε 9 από αυτές συμμετείχε η αντιπολίτευση. Από τα συνολικά 200 θέματα, ομόφωνα ψηφίστηκαν τα 186, ενώ στα θέματα των 9 συνεδριάσεων που συμμετείχε η αντιπολίτευση, από τα 58 θέματα καταψηφίστηκαν τα 13. Το 2018 έγιναν 29 συνεδριάσεις και σε 1 από αυτές συμμετείχε η αντιπολίτευση. Από τα συνολικά 135 θέματα, ομόφωνα ψηφίστηκαν τα 131, ενώ στα θέματα της 1 συνεδρίασης που συμμετείχε η αντιπολίτευση, καταψηφίστηκαν και τα 4 θέματα. Συνολικά, σε 88 συνεδριάσεις από τα 536 θέματα τα 509 ψηφίστηκαν ομόφωνα, ενώ οι παρουσίες της αντιπολίτευσης ήταν 29. Επίσης, ανέφερε πως σε όποιο θέμα υπήρχε για συνδιοργάνωση εκδήλωσης με πολιτιστικό σύλλογο η αντιπολίτευση ψήφιζε και αναρωτήθηκε: «Όταν λένε ότι αναπτύσσονται πελατειακές σχέσεις με τους πολιτιστικούς συλλόγους, που την ίδια ώρα ψήφιζαν όλες τις αποφάσεις για τους πολιτιστικούς συλλόγους, τι θέλουν να πουν;».

Για τις δημόσιες αναφορές που έχουν γίνει σχετικά με μη χρηστή διοίκηση στη ΔΕΚΠΟΤΑ, για πλυντήριο και για ξέπλυμα χρήματος, ο κ. Ψαρράς ανέφερε: «Πλέον επειδή δεν είμαι Δημοτικός Σύμβουλος, δεν είμαι αιρετός και δεν βρίσκομαι στη θέση αυτή, επιφυλάσσομαι κάθε νομίμου δικαιώματός μου από εδώ και πέρα αν ακουστεί το παραμικρό για τη Διοίκηση που ήμουν Πρόεδρος όσον αφορά για κακοδιαχείριση, για πλυντήριο και για ξέπλυμα χρήματος». «Δεν θα επιτρέψω αυτό τον αγώνα και τη δουλειά που έκανε αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο να τα αμαυρώσει κανένας», πρόσθεσε. Επίσης, για τις αναμορφώσεις του προϋπολογισμού της δημοτικής επιχειρήσεις και την έγκρισή τους από το Δημοτικό Συμβούλιο, επεσήμανε πως «ο κανονισμός του 2011 που ψηφίσανε οι κύριοι που ήταν Δημοτική Αρχή αυτό προέβλεπε», όμως «επί θητείας του από έγιναν πάνω από 20 αναμορφώσεις και δεν περάσανε πάνω από 2 από Δημοτικό Συμβούλιο».

Μιλώντας για το νέο Πρόεδρο της δημοτικής επιχειρήσεις κ. Καλλινικίδη, ο κ. Ψαρράς ανέφερε πως προεκλογικά ήταν ο μοναδικός υποψήφιος Δήμαρχος που τον επισκέφτηκε στο γραφείο της ΔΕΚΠΟΤΑ για να ενημερωθεί. «Ποτέ δεν ήρθε κανείς να ενημερωθεί για ό,τι συμβαίνει, παρά μόνο στείρα κριτική» σημείωσε ο κ. Ψαρράς και εξέφρασε την ευχαρίστησή του «που τα έφερε έτσι ο κόσμος να παραδίδω στον κ. Καλλινικίδη αυτή τη θέση».

Απαντώντας σε αναφορές για κακή διαχείριση και αδιαφάνεια, ο κ. Ψαρράς επεσήμανε πως η «6η Επιστημονική Συνάντηση, τον Νοέμβριο του 2013, από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, κόστισε γύρω στις 50.000 ευρώ», ενώ «εμείς διοργανώσαμε την 7η Επιστημονική Συνάντηση το Νοέμβριο του 2018 με μόλις 5.000 ευρώ», ενώ για τα «Ελευθέρια» έκανε λόγο για «τριπλάσια και τετραπλάσια ποσά» στην περίοδο 2011-2013 σε σχέση με την περίοδο 2015-2019. «Κάποιοι δεν μπορούν να μιλούν για κακή διαχείριση των χρημάτων», υπογράμμισε.

Ο κ. Ψαρράς ευχαρίστησε τους υπάλληλους ΔΕΚΠΟΤΑ, «όχι όλους», όπως είπε, αλλά «αυτούς που πραγματικά προσέφεραν το 100% του εαυτού τους εδώ μέσα και πραγματικά ήταν άξιοι να λέγονται δημόσιοι λειτουργοί». Επίσης ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και όλους όσους με τις προτάσεις τους συνέβαλαν στο έργο της ΔΕΚΠΟΤΑ.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο κ. Ψαρράς ευχήθηκε καλή θητεία στο νέο Πρόεδρο και στα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον κ. Καλλινικίδη: «Εύχομαι να είσαι καλύτερος από μένα, καλύτερος από όλους τους Προέδρους που περάσανε και να πετύχεις στο έργο σου».

 

«Παραλαμβάνω μια ΔΕΚΠΟΤΑ πεντακάθαρη σε ό,τι αφορά τα οικονομικά»

 

Ο κ. Καλλινικίδης, λαμβάνοντας τον λόγο ευχαρίστησε τον κ. Ψαρρά και τόνισε πως «παραλαμβάνω μια ΔΕΚΠΟΤΑ πεντακάθαρη σε ό,τι αφορά τα οικονομικά» κι αυτό είναι «πολύ σημαντικό για μένα ως νέο Πρόεδρο». Όπως είπε, «είναι πολλοί οι άνθρωποι, οι Δραμινοί, οι οποίοι επιθυμούν τη συνεργασία τους με την ΔΕΚΠΟΤΑ ή όλα αυτά τα χρόνια συνεργάστηκαν με την ΔΕΚΠΟΤΑ, προσέφεραν υπηρεσίες και προϊόντα και δεν ακούσαμε ποτέ μια καλή κουβέντα ως ΔΕΚΠΟΤΑ. Η ΔΕΚΠΟΤΑ όμως πάντοτε στέκεται στο πλευρό όλων όσων τουλάχιστον συνεργάστηκαν με την ΔΕΚΠΟΤΑ». Ο κ. Καλλινικίδης σημείωσε πως «όσα ακούγονται περί κακοδιαχείρισης τελειώνουν» χάρη στην «τεράστια συνδρομή και συμβολή του Γιώργου Ψαρρά». «Μου ανοίγει το δρόμο στο να προχωρήσουμε στο εξής ξεκάθαρα, κυκλικά, χωρίς να αναγνωρίζω κανένα κεκτημένο δικαίωμα κανενός, διότι η ΔΕΚΠΟΤΑ ανήκει σε όλους τους Δραμινούς. Κατά συνέπεια εδώ δεν υπάρχουν κεκτημένα δικαιώματα ή κληρονομικό δικαίωμα σε κανέναν. Διότι λυπούμαι που το λέω, τον τελευταίο καιρό που ασχολούμαι άκουσα κι αυτά τα πράγματα», πρόσθεσε ο νέος Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ.

Ο κ. Καλλινικίδης επίσης ευχαρίστησε τον κ. Ψαρρά, γιατί από την ημέρα που αποφασίστηκε ότι θα αναλάβει την ΔΕΚΠΟΤΑ, ήταν «ανά πάσα στιγμή διαθέσιμος», «να μου εξηγήσει, να μου επεξηγήσει, να με διαφωτίσει για ζητήματα της ΔΕΚΠΟΤΑ». Ο κ. Καλλινικίδης έκανε λόγο για «επόμενη μέρα πάρα πολύ καθαρή» και για «επόμενη ημέρα με πολύ διαφορετικές προδιαγραφές πια». «Η ΔΕΚΠΟΤΑ είναι εδώ, χωρίς να κλείνει την πόρτα σε κανέναν, για να συνεργαστεί με όσους έχουν πραγματικά την επιθυμία να σταθούν σε ό,τι τους προσφέρει η ΔΕΚΠΟΤΑ» επεσήμανε ο νέος Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ και τόνισε πως η δημοτική επιχείρηση «δεν προσφέρει μόνο χρήματα, προσφέρει πολιτισμό, προσφέρει πνευματική ζωή, προσφέρει κι άλλα πολλά».

Ο κ. Καλλινικίδης, ακόμη, σημείωσε: «Στεναχωριέμαι όταν πάρα πολλές φορές από Μ.Μ.Ε. δεν διαβάζω μια καλή κουβέντα για την ΔΕΚΠΟΤΑ», προσθέτοντας πως «τα Μ.Μ.Ε. της Δράμας είναι τα πρώτα τα οποία πάντοτε η ΔΕΚΠΟΤΑ στήριζε και θα συνεχίσει να στηρίζει. Αλλά αυτό θα πρέπει να είναι αμφίπλευρο, τουλάχιστον στη δική μου τη θητεία».

Ο κ. Καλλινικίδης, ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, λέγοντας πως την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει νέα συνέντευξη τύπου με παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και του ίδιου «για το τι σκοπεύουμε να κάνουμε στη θητεία που θα είμαστε εμείς Διοίκηση».