ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Α.Μ.Θ. ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ

 

  • «Πλήρης αντίθεση στο σχέδιο εξόρυξης χρυσού στη Θράκη»

 

Την Τρίτη 1 Οκτώβρη 2019 συνεδρίασε η Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Α.Μ.Θ. παρουσία του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη. Στη συνεδρίασή της η ΠΣΕ:

Α) Συζήτησε το θέμα του χρυσού στη Θράκη που επανέφερε ο σημερινός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραλείποντας και υποτιμώντας την πρόσφατη απόρριψη περιβαλλοντικής αδειοδότησης και τις αρνητικές θέσεις των φορέων.

Η ΠΣΕ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στο σχέδιο εξόρυξης, γιατί πρόκειται για ένα σχέδιο καταστροφικό για το περιβάλλον και το οποίο αντιστρατεύεται τις άλλες παραγωγικές λειτουργίες της Α.Μ.Θ. είτε αυτές σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα είτε τον τουρισμό. Η αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση της Α.Μ.Θ. δεν μπορεί να περιλαμβάνει τέτοιου είδους δραστηριότητες. Με βάση το Αναπτυξιακό Συνέδριο και το Χωροταξικό σχέδιο που εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2018 έχει ήδη δρομολογηθεί ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης στην περιοχή, συμβατό με τους φυσικούς πόρους, τη γεωπολιτική θέση αλλά και τις ανάγκες και τις προτάσεις των ανθρώπων και των φορέων της περιοχής.

Θεωρούμε ότι η επιλογή της εξόρυξης χρυσού είναι καταδικασμένη στη συνείδηση των πολιτών, όμως η επαναφορά της από την Κυβέρνηση επιβάλλει να υπάρχει εγρήγορση από τους θεσμικούς φορείς και τους πολίτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ Α.Μ.Θ. θα είναι αλληλέγγυος σε κάθε κίνηση αντίδρασης, ήδη οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Α.Μ.Θ. τοποθετήθηκαν με κείμενό τους από την πρώτη στιγμή, ενώ τα μέλη μας θα συμμετέχουν ενεργά σε κάθε πρωτοβουλία.

Β) Συζήτησε τον οδικό χάρτη για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, συνέδριο διεύρυνσης και ανασυγκρότησης, με σκοπό ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ένα μεγάλο, μαζικό, λαϊκό, δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς που θα εκφράσει όλο τον προοδευτικό κόσμο, τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Ήδη εκατοντάδες πολίτες έχουν γίνει μέλη στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ Α.Μ.Θ.. Η καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία που θα ξεκινήσει άμεσα, εντός του Οκτωβρίου, φιλοδοξεί να εμπλέξει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες και φορείς. Μέσα από διαδικασίες πολιτικού διαλόγου, πολιτικού αναστοχασμού, αποτίμησης της κυβερνητικής θητείας και εξωστρεφών εκδηλώσεων σκοπεύουμε να επικαιροποιήσουμε, συνδιαμορφώνοντάς την, την πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, να την καταστήσουμε πλειοψηφική και να πολλαπλασιάσουμε τις οργανωμένες δυνάμεις μας.