ΣΤΙΣ 8 ΚΑΙ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

 

 

  • Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης θα πραγματοποιηθούν οι αθλητικοί αγώνες Χρυσοστόμεια Α’

 

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Αγίου ενδόξου Ιερό – εθνομάρτυρος Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπου Σμύρνης του από Δράμας, θα πραγματοποιηθούν στον Ιερό Ναό του Αγίου, στην περιοχή του Δημοτικού Σταδίου (Μουρούζη 45), το Σάββατο 8 και την Κυριακή.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

11.00 Αγώνες Στίβου – Δημοτικό Στάδιο

17.30 Αθλητικοί Αγώνες – Αύλειος Χώρος Ιερού Ναού

18.30 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας

20.00 Προαύλιος χώρος Ιερού Ναού

Απονομή μεταλλίων στους αθλητές

Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια της Μακεδονίας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Εκπαιδευτήρια Ελληνικής Παράδοσης»

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

7.30 Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

Μνημόσυνο Θυμάτων Μικρασιατικής καταστροφής

10.00 Λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Χρυσοστόμου

19.00 Μεθεόρτιος εσπερινός και παράκλησις του Αγίου Χρυσοστόμου

 

Αθλητικοί αγώνες Χρυσοστόμεια Α’

 

Η Ιερά Μητρόπολη Δράμας με την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τα σωματεία Στίβου και Άρσης Βαρών Δράμας προκηρύττουν το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Δημοτικό Στάδιο

Αγώνες Στίβου Παμπαίδων – Παγκορασίδων Β’

Ωρολόγιο πρόγραμμα Στίβου

11.00 60 μ. ΠΠΒ Μήκος ΠΚΒ Σφαίρα Π/ΠΒ

11.20 60 μ. Ύψος Π/ΠΒ Μπαλάκι Π/ΚΒ

11.30 150 μ. Π/ΠΒ Μήκος Π/ΠΒ Σφαίρα Π/ΚΒ

11.45 150 μ. Π/ΚΒ

12.10 1000 μ. Π/ΠΒ Ύψος Π/ΚΒ Μπαλάκι Π/ΠΒ

12.30 1000 μ. Π/ΚΒ

Αύλειος χώρος Ιερού Ναού Αγίου Χρυσοστόμου

  1. α. Αγώνα Σφαιροβολίας Παμπαίδων – Παγκορασίδων Α

β. Αγώνα Μήκους άνευ φόρας όλων των κατηγοριών και

γ. Αγώνα Άρσης Βαρών όλων των κατηγοριών,

στον κατάλληλα διαμορφωμένο αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Χρυσοστόμου, Βορειοδυτικά του Δημοτικού Σταδίου – Ώρα έναρξης 17.30

οι αγώνες διοργανώνονται από την Ιερά Μητρόπολη Δράμας στη μνήμη του Αγίου Χρυσοστόμου, υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ.κ. Παύλου. Η συμμετοχή των αθλητών είναι ελύθερη. Απονομή διπλωμάτων και μεταλλίων μετά το πέρας του Εσπερινού.

 

Ο ιερομάρτυς και εθνομάρτυς Χρυσόστομος

Ο ιερομάρτυς και εθνομάρτυς Χρυσόστομος, γεννήθηκε στην Τρίγλια της Βιθηνίας (6.1.1868) από ευσεβείς γονείς, το Νικόλαο και την Καλλιόπη Καλαφάτη. Αφού αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή Χάλκης, χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος και ενωρίς, επί πατριάρχου Κωνσταντίνου του Ε’, του ανατέθηκαν τα υψηλά καθήκοντα του πρωτοσυγκέλου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Εκλέχθηκε μητροπολίτης Δράμας, Φιλίππων και Ζιχνών, όπου υπηρέτησε από το 1902 έως το 1910. Στη διάρκεια της ποιμαντορίας του αυτής εξορίσθηκε δύο φορές, επειδή ανέπτυσσε έντονη εκκλησιαστική και εθνική δράση, που δεν ήταν, φυσικά αρεστή στους Τούρκους και τους άλλους εχθρούς του Γένους μας. Ο Χρυσόστομος όντας εμψυχωτής του υποφέροντος αλλά και μη καμπτομένου και αγωνιζομένου λαού, θεωρήθηκε αποδιοπομπαίος. Πιεζόμενο το οικουμενικό πατριαρχείο τον μετέθεσε από την Μακεδονία που βρισκόταν σε αναβρασμό και του ανέθεσε τη διαποίμανση της ακμάζουσας τότε μητροπόλεως Σμύρνης.

Αλλά και στη Σμύρνη ανέμεναν τον Χρυσόστομο μεγαλύτεροι αγώνες, γιατί οι περιστάσεις ήταν κρίσιμες για τους ορθοδόξους Έλληνες. Και εκεί ο ιεράρχης, ως «ποιμήν καλός» προκινδύνευσε «υπέρ των προβάτων». Εξορίσθηκε δύο φορές και τελικά οδηγήθηκε στο ένδοξο μαρτύριο: παραδόθηκε ως εξιλαστήριο θύμα στον φανατισμένο τούρκικο όχλο, προπηλακίσθηκε και ανασκολοπίσθηκε βάναυσα στις 27 Αυγούστου 1922, αφού αρνήθηκε να δεχθεί τη διάσωση που του προσφέρθηκε διά της φυγής, μή θέλοντας να παραβεί το λόγο του Κυρίου: «ο ποιμήν ο καλός την ψυχήν αυτού τίθησιν υπέρ των προβάτων», επειδή μόνον «ο μισθωτός φεύγει, ότι μισθωτός εστί και ου μέλλει αυτώ περί των προβάτων» (Ιωαν. ι’ 12-13).

Το 1993 κατετάγη στο αγιολόγιο της Εκκλησίας μαζί με όλους τους μάρτυρες της Μικρασιατικής Καταστροφής, με απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος.