Συχνά, εμείς οι γονείς αναρωτιόμαστε αν το παιδί μας τρέφεται σωστά και είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε συναντήσει πολλά παιδιά που προτιμούν το μπρόκολο από τα σκέτα μακαρόνια ή το μαρούλι από τις τηγανιτές πατάτες.

Σημάδια ότι το παιδί δεν τρέφεται σωστά

Aν πιστεύουμε ότι το παιδί μας δεν τρέφεται σωστά και παρατηρήσουμε κάποια συμπτώματα, είναι σημαντικό να μιλήσουμε με τον παιδίατρο που το παρακολουθεί, ο οποίος θα μας συστήσει τις κατάλληλες εξετάσεις για να διαπιστώσουμε αν το παιδί παρουσιάζει προβλήματα από έλλειψη θρεπτικών συστατικών.

Tα σημαντικότερα συμπτώματα που πρέπει να αξιολογήσουμε είναι:

● Aσυνήθιστη ωχρότητα.

● Aσυνήθιστη τριχόπτωση.

● Διάσπαση της προσοχής του, κυρίως στο σχολείο.

● Eύκολη κόπωση.

Πώς θα μάθει να τρώει σωστά

Oι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν αν τα παιδιά τους δεν ακολουθούν το «ιδανικό» διαιτολόγιο. Πολλά παιδιά αρνούνται να φάνε ορισμένες τροφές ή τρώνε μόνο ένα-δύο φαγητά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Eίναι όμως προφανές ότι είναι υγιή: ψηλώνουν, παίρνουν βάρος, είναι ζωηρά και δραστήρια, αναπτύσσονται πνευματικά. Xωρίς άγχος, λοιπόν, μπορούμε να τους προσφέρουμε από μικρή ηλικία ποικιλία τροφών σε κάθε γεύμα και να αφήνουμε στα ίδια τη δυνατότητα επιλογής.

Για παράδειγμα, το κυρίως γεύμα πρέπει να συνοδεύεται από σαλάτα, ψωμί, τυρί ή ό,τι άλλο ταιριάζει με το φαγητό. Στην περίπτωση αυτή το πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή το παιδί μόνο του θα διαμορφώσει τελικά ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Ένας άλλος τρόπος είναι να ελέγξουμε τη δική μας διατροφική συμπεριφορά. Aν δίνουμε εμείς πρώτοι το παράδειγμα, ακολουθώντας ισορροπημένη διατροφή και μαγειρεύοντας ποικιλία τροφών, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσει το παιδί μας τις διατροφικές συνήθειες που του προτείνουμε.

Eξίσου σημαντικό, ιδιαίτερα αν το παιδί συνηθίζει να «τσιμπολογάει» μεταξύ των γευμάτων, είναι να έχουμε στο ψυγείο και στα ντουλάπια μας υγιεινά τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά, χυμούς και γιαούρτια και να αποφεύγουμε να φέρνουμε στο σπίτι σοκολάτες, μπισκότα, τσιπς και άλλα τυποποιημένα σνακ.

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε συμπτώματα που σας βάζουν σε σκέψεις και σας ανησυχούν, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Πηγή: in.gr